Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tam si nesedejte…

Tam si nesedejte…

13.02.2012 11:27
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Vše, co budete číst níže, se doopravdy stalo – tuto sobotu, uprostřed slunečného dne, v jedné turisticky frekventované vísce uprostřed Šumavy. Doba trvání je cca 20 minut, místem pak necelý rok otevřený penzion resp. turistický kiosek resp. mini-koloniál (tj. vše v jednom).

Scéna č. 1 – Blázniví Němci

Prostor pro hosty, kde mohou po výletě na běžkách složit nohy a dát si něco malého k jídlu nebo pití, čítá tři dřevěné stoly s lavicemi. Na konci jednoho z nich se povalují dva plastové tácy, na nich netknuté talíře s polévkou červeno-oranžové barvy (gulášová nebo dršťková, nic jiného to být nemohlo) a rozpité pivo. Po chvíli se k těmto sirotkům přišourá (snad) majitel penzionu a s omluvným výrazem na tváři všem nahlas oznámí, že „to tam nechali ti Němci, co nedokázali pochopit rozdíl mezi gulášovou a dršťkovou. Tak odešli.“ A do toho si přisadila jeho manželka, která obsluhuje za barem – „Já jsem se jim to snažila vysvětlit, ale nevím, jak se to řekne německy a oni česky neumí.“ Kdo by to byl řekl…

Scéna 2 – Tam si nesedejte

Přišla nová zákaznice. Objednala si u baru (nad barem se skví kolosální nápis „Bez obsluhy“) a s kouřícím čajem a Tatrankou se jala sunout k jednomu ze třech volných dřevěných stolů. Logicky zvolila ten nejmenší, protože byla sama a nechtěla blokovat místa pro případnou větší skupinu. V tu chvíli se však od baru ozval pronikavý hlas paní majitelky, která zahlaholila – „Slečno, tam si nesedejte, tam teď bude obědvat majitel“. Slečna (dodnes to nedokážu pochopit) sklopila uši a poslušně zamířila k jinému stolu. Pan „majitel“ si mezitím z upatlané várnice nalil tu zpropadenou dršťkovou polívku a šel si sednout na „své“ místo. Být na místě té slečny, vylil bych čaj panu majiteli na židli, poslal je oba do patřičných míst a šel své peníze utratit někam jinam.
 
Scéna 3 – Termo-prádlo

Další zákaznice, tentokrát evidentně zmrzlá jak drozd. Poté, co malinko roztála, se šla podívat do přilehlého koloniálu, kde si vybrala termo-tričko s dlouhým rukávem. Podle fialového nádechu na jejích rtech by za něj byla ochotná zaplatit cokoliv. Paní majitelka si však řekla (jen) o nějakých 200 a nabízí se tak otázka, zda a) šlo o takový šunt, že neměl cenu ani 10 % této sumy nebo b) majitelku ani nenapadlo obchodně využít situace a účtovat si více resp. nabídnout klientce něco dalšího, co by ji zahřálo.

Proč to všechno říkám? Primárně proto, že:

a) Tyto nominálně veselé příběhy bohužel přesně ilustrují slova české designérky Dominiky Applové, která při besedě v pražském centru DOX poznamenala, že „v Čechách děláme u našich produktů technický vývoj, ale prodej a marketing zajišťujeme ze zahraničí. Češi totiž neumí prodávat.“

b) Slovíčko „krize“ je v maloobchodě v současnosti zbytečně nadužívané. Pokud si někdo může dovolit svému zákazníkovi říci, ať si jde sednout jinam, protože majitel si přesně na jím vybrané místo odnese polívku, žádnou nouzí nejspíš netrpí.

c) Povstání „Anonymous“ je v médiích citované dnes a denně. Podle mě je čas, aby povstali také zákazníci a začali se chovat tak, jak se sluší a patří… to by se teprve začaly dít věci!

Od zítřka se opět vracíme k investičně-ekonomickým tématům…

Hezký den, Petr Žabža


Váš názor
  • Babička
    15.02.2012 12:15

    děkuje všem za přínosné informace. Jenom pořád nevím, jak jsem ty mrazy mohla na bruslích a dlouhých procházkách bez termoprádla přežít a ani si nevšimnout, že je patnáct pod nulou. Nějaké vysvětlení?
    Kalka.
    • Re: Babička
      15.02.2012 13:02

      Termoprádlo nehřeje o nic více než jiné materiály. Dobře odvádí vlhkost, a pokud se podaří vlhkost odvést až úplně z oblečení, tak vrstvy nad tím neztrácejí propocením své izolační vlastnosti. Ale v extrémních mrazech je rosný bod stejně uvnitř oblečení, takže k žádnému odvodu vlhkosti nedojde a pak je termoprádlo úplně na ho... (Nepočátám-li placebo efekt).
      ..
      • 15.02.2012 13:16

        Myslela jsem si to. Že je to něco podobnýho jako ty psí oblečky... ;-)
        Kalka.
  • jinak tady je zobrazn
    13.02.2012 23:58

    naprosto férový způsob jak se vypořádat s příznivci rúzných ....stických ideologií ...bez problému...bez protestu...)))...http://www.youtube.com/watch?v=bcrhyIjJfz4
    db
    • Re: jinak tady je zobrazn
      15.02.2012 12:30

      Vysoký tlak ???
      medium
    • Re: jinak tady je zobrazn
      14.02.2012 10:36

      http://www.emimino.cz/diskuse/termo-spodni-pradlo-88931/
      ?
  •  
    13.02.2012 16:53

    Naprosto chápu pana majitele i paní majitelku. V německu se s váma taky nikdo česky nebaví, prádlo z číny je levné a pokud by bylo prodáváno dráž, moc by ho neprodali... je vidět že jak pan Žabža, tak někteří diskutující žijí ve virtuální realitě náfuků, kde co nestojí majlant není na nic, kde kdo nezdražuje podle situace není normální a kde se lije čaj na židle pana majitele. Svět elitních zaměstnanců, kteří kromě keců neumí dělat nic. Nejlepší bude když si postavíte hory v Praze, budete tam mít německy mluvící obsluhu a všechno tam bude pětkrát dražší, aby tam slušný lidi nechodili.
    Radek
    • nazdar radku
      13.02.2012 17:18

      ty si mě rozesmál i když nejsem zaměstnanec a v podstatě až na dva roky po vejšce nikdy nebyl ! vážně ! neboj mi jezdíme na hory do Rakouska, Francie, Švýcarska nebo Itálie. Na takový chování jako popisuje pan Žabža tam totiž těžko narazit. Tím neříkám, že i na Šumave dokonce i v Krkonoších není spousta dobrejch míst, kde se k zákazníkovi chovaj slušně ..je! ...ale to termoprádlo za dvě kila bych vážně nechtěl potkat...:-))
      db
      • Re: nazdar radku
        13.02.2012 21:50

        http://aukro.cz/termo-obleceni-i2106425617.html
        Radek
        • zdařec radku
          13.02.2012 22:06

          to snad nemyslíš vářně, co ...:-))))
          db
          • Re: zdařec radku
            13.02.2012 22:43

            omlouvám se jeho velkoleposti, opravdu jsem to nemyslel vářně , dělám si totiž sjandu.
            Radek
            • Radek
              13.02.2012 22:55

              Je vidět,že by si jako obchodník nevydělal a ni na slanou vodu.
              Velkamedvědice
              • Re: Radek
                13.02.2012 23:02

                taky si myslím.
                Radek
                • Radek
                  13.02.2012 23:07

                  Podívej,těm němcům je to jedno,ty si koupí držkovku jinde.Ale ten idiot,co si hraje na pána a vykáže hosta k jinému stolu,si tam tu svou držkovku bude žrát sám než zkrachuje.A přitom by stačilo,nechat si přeložit jídelní lístek aktuální klientele a třeba poslední svou volnou židličku nabídnout hostu.Ten si to zapamatuje a přivede příště kamarády.
                  Velkamedvědice
                  • Re: Radek
                    13.02.2012 23:12

                    díky za radu, je cenná stejně jako ta od pana Bufíka, tady je to vůbec hodně poučné, tolik chytrých lidí a jaké mají výborné rady. Krize jistě brzy ustoupí. Jen mám pocit že tam bylo uplně prázdno. Jo a děkuji za všechny majitele čehokoliv, vyřídím, přeložit všechno do němčiny a taky to ostatní.
                    Radek
                    • Radek
                      13.02.2012 23:17

                      Právě proto,šlo o hrubost,Radku,že tam bylo prázdno.Místo ,aby byli rádi,že vidí zákazníka,tak ho buzerují.Ty se zřejmě typ,co nemusel nic budovat,a sám se o sebe postarat,to je evidentní.Arogantní keců jako komunista a posmíváš se vlastní hlouposti a v konečném důsledku nakupuješ v Lídlu.Bůh s Tebou.Snad Tě někdo zaměstná i s takovým vystupováním.
                      Velkamedvědice
                      • Re: Radek
                        13.02.2012 23:26

                        Je mi 42 let a ještě nikdy v životě jsem nebyl zaměstnán. Mám nemovitosti zde i v USA a nezdědil jsem je. Na aukru nakupuji zlaté a stříbrné mince. Nemám dluhy. Mluvila jste o poslední stoličce? Víte co znamená reservé? Víte co znamená "můj oblíbený stůl v hospodě"? Myslíte si, že nabízet produkty (byť nízké kvality) za lidovou cenu je špatné? Že je správné obchodovat stylem, je to za 1000, dám vám 500 , beru? Nebo nasadit 200 a prodat bez keců. Měl jsem obchod s počítači , kdysi, ale zákazníci i zaměstnanci zvlčili tak jsem to zavčas zavřel. Tu krizi co teď máme jim přeju. Jak zaměstnancům, tak zákazníkům. Jdu spát.
                        Radek
                        • Radek
                          13.02.2012 23:31

                          Aha.Hm.Ty jsi tam četl rezerve??Tak proč kecáš.Tři prázdné stoly.Nejde o tu cenu prádla,ale o příležitost nabídnout i jiné produkzy na vyřešní situace ke spokojenosti obou.Podle poslední věty vidím,že jsi opravdu přející člověk.Jdi spát.
                          Velkamedvědice
                      • vm Re: Radek
                        13.02.2012 23:20

                        nezaměstná..bude hrát forbes, páč on ví jak na to.
                        db
                        • Bufík
                          13.02.2012 23:22

                          Forbes jako Ludva??
                          Velkamedvědice
                          • Re: Bufík
                            13.02.2012 23:24

                            http://www.youtube.com/watch?v=SUWEryXi1Rw
                            Velkamedvědice
            • Jadku
              13.02.2012 22:48

              v podě, dyžtak tady najdeš pomoc a tejmopládlo zadajmo ...http://www.armadaspasy.cz/sponzori.php?gclid=CJnl-tn2m64CFSgntAod1yF0LA#SMS
              db
              • Re: Jadku
                13.02.2012 22:54

                díval jsem se tam, žádný termoprádlo tam nenabízí. To je dobrá značka na termoprádlo , ta Armáda Spásy?
                Radek
                • Radek
                  13.02.2012 22:58

                  No tak pokud kupuješ manželce prádlo na aukru,tak se nediv.
                  Velkamedvědice
                  • Re: Radek
                    13.02.2012 23:08

                    memám manželku, prádlo na aukru nenakupuju. Jak ctěná Velká Medvědice na ono přišla? Ale dostal jsem dobrý tip od pana Bufíka na nějakou Armádu Spásy, prej je to dobrá značka na termoprádlo. Možná by si tam i Velká Medvědice něco našla. Pro více detailů prosím kontaktujte přímo pana Bufíka, já s tím nemám tolik zkušeností jako On.
                    Radek
                    • Radek
                      13.02.2012 23:21

                      Tak pokud dokazuješ že za dvěsta se jedná o kvalitu,co uvedené ženě pomůže a dokládáš to dokladem z aukra na cosi za 350,předpokládal jsem,že s tím máš zkušenosti,ne že jenom žvaníš ,abys urážel Žabžu a podobně.
                      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data