Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prudký růst důvěry německých investorů pokračuje, v únoru nejvýše za 10 měsíců

Prudký růst důvěry německých investorů pokračuje, v únoru nejvýše za 10 měsíců

14.02.2012 11:47, aktualizováno: 14.2. 13:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Důvěra německých investorů pokračovala v únoru v překvapivém zlepšování, když se index ekonomického sentimentu institutu ZEW dostal na 10měsíční maximum. Po lednovém skoku na -21,6 bodu z -53,8 b. se index v únoru opět rapidně zvýšil na +5,4 b., ačkoli trh očekával zvýšení pouze na -11,8 b.

Dílčí ukazatel hodnocení současných podmínek vzrostl na nečekaně silných plus 40,3 bodu z 28,4 bodu za předchozí měsíc, zatímco trh čekal vzestup pouze na 30,5 bodu. Euro se po zprávě krátce vyhouplo až na denní maximum 1,3216 USD/EUR, aktuálně se vrací zpět pod hranici 1,32. 

Vývoj eurodolaru online



"Z hlediska odborníků z finančních trhů existuje velká šance, že německá ekonomika ve druhé polovině roku 2012 zažije mírný vzestup," uvedl prezident ZEW Wolfgang Franz. "Domácí poptávka bude nadále podporovat hospodářský růst, protože spotřebitelé se vzhledem k nízké míře nezaměstnanosti nemusí bát o svá pracovní místa. Důležitým úkolem nicméně zůstává vyřešení krize v eurozóně," dodal. ZEW v průzkumu dále uvedl, že pozitivní data ze Spojených států vzbuzují naději na stabilnější globální podnikatelské klima, zatímco pokrok jednání o řeckém dluhu možná snížil nejistotu v eurozóně.

„Situace je stále velmi nejistá, především kvůli dluhové krizi. Vidíme ale opět růst světové ekonomiky, což prospívá i té německé,“ komentuje ekonom Deutsche Postbank Heinrich Bayer. MMF v lednu snížil odhad růstu německého HDP pro letošní rok o jeden procentní bod na 0,3 % s odůvodněním hrozby recese napříč zeměmi eurozóny. Takový výhled označila německá centrální banka Bundesbank za „příliš pesimistický“, sama letos očekává růst o 0,6 %. Německá vláda minulý měsíc snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. V příštím roce má ekonomika podle vládní prognózy oživit a stoupnout o 1,6 procenta.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. V posledním čtvrtletí loňského roku německý hrubý domácí produkt podle předběžných údajů statistického úřadu klesl o 0,25 procenta. V celém loňském roce však německá ekonomika stoupla o tři procenta. Zpřesněné údaje zveřejní úřad ve středu.

"Hospodářská slabost na přelomu roku začíná čím dál více vypadat jako pouhý výkyv. Ekonomika se stabilizuje," uvedl analytik Rainer Sartoris ze společnosti HSBC Trinkaus. "Jsme celkem přesvědčeni, že tato ekonomika v první polovině letošního roku opět poroste," řekl ekonom ZEW Marcus Kappler. "Pravděpodobnost recese je velmi nízká," dodal. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dnes potvrdila, že v letošním roce počítá s nárůstem německé ekonomiky o 0,6 procenta.

„Je příliš brzy na to říci, že se Německo vyhne technické recesi, eskalace řecké dluhové krize by mohla současné zisky indikátoru ZEW umazat velice rychle,“ míní ekonom Standard Chartered Thomas Costerg.

Index ZEW se sleduje také za celou eurozónu, ekonomický sentiment tam podle průzkumu v únoru rostl na -8,1 bodu z -32,5 bodu. Průzkum ZEW se sleduje mimo jiné jako předzvěst klíčového indexu podnikatelského klimatu Ifo, jehož hodnota za tento měsíc bude oznámena ve čtvrtek 23. února.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y