Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přinese řecká oběť další rally? Lepší výsledky firem a výhled pro evropskou ekonomiku to naznačují…

Přinese řecká oběť další rally? Lepší výsledky firem a výhled pro evropskou ekonomiku to naznačují…

14.02.2012 14:24, aktualizováno: 14.2. 15:05
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Aktualizováno

Nedávné schválení nových úsporných opatření řeckým parlamentem navzdory bouřlivým protestům v Aténách otevřelo cestu ke světlejším zítřkům na trzích, což spolu s lepšími než očekávanými výsledky společností a příznivým výhledem růstu může podle analytiků přinést další podporu akciím. Ve středu se sejdou ministři financí eurozóny, aby diskutovali o schválení druhého záchranného balíčku pro Řecko. Někteří pozorovatelé tvrdí, že oběti, které řečtí zákonodárci podstoupili schválením dalších úspor, jsou natolik velké, že evropští lídři budou muset druhý balíček schválit.

Mike Lenhoff, hlavní analytik investiční společnosti Brewin Dolphin, k tomu řekl: „Zákonodárci v Řecku se rozhodli schválit tyto úspor přes strádání a zátěž, kterou budou muset Řekové snášet po neurčitě dlouhou dobu. Je těžké si představit, že Řecko nyní nedostane přístup k čerpání peněz z druhého balíčku. Sázet musíte na schválení.“ Podle Lenhoffa toto schválení přinese další pozitivní faktor pro dluhopisové i akciové trhy a banky budou mít o důvod víc nebát se při tendru likvidity ECB (LTRO) na konci února.

Podle analytiků HSBC a Credit Suisse jsou dalšími pozitivními faktory solidní výsledková sezóna a kratší a mělčí hospodářský pokles v Evropě. V USA z doposud reportujících společností z indexu S&P 500 jich dokázalo 61 % překonat průměrné odhady analytiků, zatímco 29 % za odhady zaostalo, což je o něco slabší než v posledních letech, ale pořád v souladu s dlouhodobým průměrem. V Evropě překonalo očekávání 53 % společností, zatímco 36 % zklamalo, což je podle analytiků HSBC mírné zlepšení oproti třetímu kvartálu s tím, že v Evropě doposud reportovala pouhá třetina společností. Možná ještě důležitějším faktorem je to, že analytický konsensus v tomto roce počítá v Evropě se 7% růstem zisků, když HSBC je v tomto konzervativnější s očekáváním 4% růstu. Analytici HSBC dále ve svém reportu uvádí: „Bližší pohled na výsledky nám rovněž říká, že tržby jsou odolné vůči turbulencím na obou trzích. Při vyloučení volatilních financí zjistíme, že tržby společností z indexu S&P 500 ve 4Q meziročně rostly o 8 %, zatímco u firem z MSCI Europe je tento růst 5 %.

I proto se někteří analytici domnívají, že obavy z dlouhé recese v Evropě, které byly živé před několika měsíci, se ukazují jako nepodložené. Analytici Credit Suisse k tomu řekli: „Cyklické indikátory naznačují, že pokles evropské ekonomiky na přelomu roku bude kratší a mělčí, než jsme původně očekávali a to do takové míry, že je nepravděpodobné, že se eurozóna dostane do recese.“ Credit Suisse očekává v tomto roce v eurozóně stagnaci ve srovnání s předešlým odhadem 0,5% poklesu a odhadují, že HDP ve 4Q klesl o 0,4 %. Analytici této švýcarské banky ve své analýze dodávají: „Korporátní sektor je mnohem odolnější vůči šokům ve finančním sektoru, než tomu bylo v letech 2008 a 2009. Pokračující expanze globální ekonomiky byla pro Evropu rovněž podporou“.

(Zdroj: CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y