Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Insolvenční správce útočí na pravomoc manažerů ECM, ti se brání

Insolvenční správce útočí na pravomoc manažerů ECM, ti se brání

15.02.2012 13:15
Autor: ČTK

Insolvenční správce zadlužené developerské společnosti ECM (25,51 CZK, 0,00%) Real Estate Investments (ECM) Ivo Hala chce po Městském soudu v Praze, aby výrazně omezil pravomoc manažerů firmy nakládat s jejím majetkem. ČTK to zjistila z dnes zveřejněných dokumentů v insolvenčním rejstříku. ECM naopak navrhuje, aby soud změnil složení sil ve věřitelském výboru, který dal k omezení pravomocí manažerů podnět.

Insolvenční správce Hala navrhnul, aby ECM u právních operací v hodnotě vyšší než 20.000 korun, které se týkají velké části majetku firmy, potřebovala jeho souhlas. Pokud by takové operace převýšily tři miliony korun, musela by mít ECM souhlas věřitelského výboru.

Hala návrh odůvodnil tím, že manažeři ECM údajně vyvádí z firmy ve svůj prospěch majetek developera, navíc prý nepřípustně vyplácí odměny za poradenské služby. Advokát ECM Robert Pelikán ale tato obvinění odmítl. Firma podle něj plní omezení, která se na ni v insolvenčním řízení vztahují, všechny výdaje prý firma vynakládá účelně.

Věřitelský výbor se na začátku února většinou hlasů usnesl, že doporučuje řešit úpadek ECM konkurzem. V něm už společnost od července 2011 byla, loni v říjnu ale soud rozhodnutí o konkurzu kvůli procesním chybám zrušil. Opakovaná schůze věřitelů v listopadu o způsobu řešení úpadku developera nerozhodla, od té doby se čeká na výrok soudu. Lhůta pro jeho rozhodnutí není.

Výbor věřitelů nyní soud vyzval, aby o ECM rozhodl co nejdříve. Věřitelé se bojí, že způsob nakládání s finančními prostředky uvnitř ECM vede k neoprávněnému snižování hodnoty majetku developera. "Věřitelský výbor považuje odkládání řešení úpadku za příčinu dalšího znehodnocování majetkové podstaty dlužníka i z toho důvodu, že v nastalé situaci není možné zahájit zpeněžování majetku anebo jiné řešení situace úpadku, čímž v průběhu času dochází ke snižování hodnoty aktiv," stojí v usnesení věřitelského výboru.

Právník ECM Pelikán ale přešel do protiútoku. "Tyto pokusy jsou jen dokladem o snahách směřovat dlužníka do konkurzu, kdy cílem je prodat firmu dlužníka bez transparentního výběrového řízení jedinému kupujícímu - společnosti CPI pana Radovana Vítka," uvedl advokát.

Pelikán navíc tvrdí, že skupina věřitelů, mezi nimiž je i společnost Glancus Investments ze skupiny PPF, postupují ve shodě a tudíž proti zájmu všech věřitelů. "Z postupu příslušných členů věřitelského výboru je tak zřejmé, že se ve skutečnosti snaží zbavit dlužníka správy majetkové podstaty, aniž by k tomu měli legitimní důvod, a chopit se této činnosti sami, popřípadě v součinnosti s insolvenčním správcem," napsal advokát Pelikán. Navrhl proto soudu, aby ze tří firem údajně jednajících společně, zůstala ve věřitelském výboru jen jedna.

Věřitelé přihlásili v insolvenčním řízení s ECM pohledávky za 9,5 miliardy korun. Insolvenční správce Hala z toho ale uznal jen pohledávky za 2,2 miliardy korun. Reorganizaci kromě předsedy představenstva a generálního ředitele ECM Milana Janků jako způsob řešení dluhů předložila společnost Astin Capital Management, která zastupuje část držitelů dluhopisů. V insolvenčním řízení s ECM přihlásila vůbec největší pohledávku kolem tří miliard korun. Insolvenční správce Hala ale nárok Astin Capital neuznal.

Naopak konkurz ECM kromě insolvenčního správce prosazuje například firma Glancus Investments ze skupiny PPF. ECM je známá hlavně projekty výškových budov v Praze na Pankráci. Společnost založil v roce 1991 podnikatel Janků.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data