Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody’s zvažuje horší rating 17 globálních bank včetně SocGen, celkem 114 institucí včetně Erste

Moody’s zvažuje horší rating 17 globálních bank včetně SocGen, celkem 114 institucí včetně Erste

16.02.2012 10:45, aktualizováno: 16.2. 11:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ratingová agentura Moody’s podrobuje revizi rating celkem 17 bank s globálním významem pro finanční systém a celkem 114 bank v šesti zemích eurozóny. Hodnocení má u části z nich klesnout až o tři ratingové stupně, u 18 finančních institucí zřejmě do junk pásma.

„Účastníci kapitálové trhu se musejí vyrovnat s novými výzvami, jako jsou velmi křehké podmínky financování, širší úvěrové spready, vyšší nároky ze strany regulátorů a celkově obtížnější prostředí pro jejich podnikání. Všechny tyto faktory dopadají na dlouhodobou ziskovost a potenciál růstu těchto firem,“ uvedla Moody’s ve vysvětlení kroku, kterým si chystá půdu pro snížení ratingu značného množství bank a dalších finančních institucí na obou stranách Atlantiku.

Moody’s uvedla, že hodnocení dlouhodobých závazků celkem 18 bank může být zhoršení mimo investiční pásmo (do junk), u 109 finančních institucí může dojít na zhoršení ratingu dlouhodobých závazků a o 66 u krátkodobých závazků.

Revize postihuje 8 rakouských finančních ústavů, jednu belgickou, 8 dánských, jednu finskou, 10 francouzských, 7 německých, 24 italských, jednu lucemburskou, 6 nizozemských, jednu norskou, 6 portugalských, 4 slovinské, 21 španělských, 5 švédských, dvě švýcarské a 9 britských finančních institucí.

Z rakouských bank Moody’s Investors Service připustila snížení ratingu skupině Erste Group Bank AG, dále Raiffeisen Bank International AG a Oesterreichische Volksbanken AG a také UniCredit Bank Austria AG. Nebude naopak revidovat rating rakouské BAWAG P.S.K. (pátá největší rakouská) a vynechává Kommunalkredit Austria AG, které snížila rating 2. února. Erste je aktuálně od Moody's hodnocena "A1/P-1".

Z velkých globálních bank reviduje rating 17 institucí: Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole, Deutsche Bank, HSBC, RBS, Societe Generale. Dále prodlužuje období revize u Credit Suisse, Macquarie, Nomury a UBS. Krátkodobý rating pak podléhá režimu revize u Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs a Morgan Stanley.

O jeden stupeň může být snížen rating Societe Generale, Bank of America, Nomury a RBS. O dva stupně může dojít na snížení u Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Macquarie a RBC. O tři stupně pak může být rating snížen u Credit Suisse, Morgan Stanley a UBS.

„Revize Moody’s bude mít velmi pravděpodobně jen velmi omezení dopad na finanční trh jako celek. Ten se totiž v posledních několika měsících na nové podmínky, do kterých spadá i horší hodnocení bank, již adaptoval,“ uvedla mluvčí Societe Generale Kate Henley. Snížení u SocGen o jeden stupeň by znamenalo „A2“, šestý nejvyšší investiční stupeň.

Mluvčí ratingové agentury Standard & Poor’s v Melbourne Richard Noonan uvedl, že S&P vydala nová kritéria pro hodnocení bank v listopadu a na jejich základě přijala vlnu ratingových opatření. „Ratingy bank jsou pod průběžným dohledem našich analytiků,“ uvedl.

Mluvčí Fitch Matt Robinson odmítl na krok Moody’s reagovat. Fitch vydala zprávu k hodnocení bank 13. února, ve které vysvětlila vlnu přehodnocování ve 4Q roku 2011.

Moody’s dnes vedle bank zasáhla také sektor pojišťoven. Allianz SpA, italské divizi Allianz, největší evropské pojišťovny, se dostalo snížení takzvaného „insurance financial strength rating“ na „A1“ z „Aa3“ s negativním výhledem. Potvrzen byl rating finančního zdraví skupiny Allianz, dále AXA SA a Aviva Plc a to včetně poboček, ale také při změně výhledu na negativní. Moody‘s krok zdůvodnila slabostí ekonomik eurozóny a staven finančních trhů.

(Zdroj: Moody's, Bloomberg, S&P , Fitch, SocGen)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba