Aktualizováno Kukuřice, sójové boby, rýže a pšenice jsou čtyři nejvýznamnější potravinářské komodity světa. Pro aktivní obchodníky s komoditami níže uvedené řádky nebudou nic nového, všichni ostatní by se nad nimi měli alespoň na chvíli zamyslet – volatilita cen komodit s sebou totiž často nese nečekané geopolitické konsekvence.
Kukuřice
Spojené státy americké, Brazílie, Argentina a Ukrajina společně tvoří více jak 80 % celosvětového vývozu kukuřice. Na straně odběratelů stojí přibližně 90 států, nejvíce závislé na dovozech jsou však Japonsko, Mexiko, Jižní Korea a Egypt – dohromady jsou tyto země schopny absorbovat více jak 40 % celosvětově dostupné produkce.
Výsledky podzimní sklizně ve Spojených státech a na Ukrajině prozatím přinesly rozporuplné výsledky. Zatímco objem sklizně ve Spojených státech poklesl o pouhé 1 %, objem exportu se podle všech indikací propadne o plných 10 %. Naopak Ukrajina oznámila zdvojnásobení sklizně a následně pak také více jak 100% nárůst objemu exportu. Pro Brazílii a sever Argentiny je klíčové období od prosince do února. Pro úrodu z této oblasti jde o velmi důležitou časovou periodu a jakákoliv teplotní či klimatická anomálie se projeví velmi negativně. Aktuálně je však daná oblast sužována nezvyklým suchem a není tak prozatím možno dovodit, jak moc se tento fakt projeví na nadcházející sklizni. V případě Argentiny konzervativní odhady hovoří o tom, že objem tamní sklizně letos propadne o 10 %, země však přesto bude nejspíše schopna vyprodukovat více kukuřice, než ve srovnatelném období posledních dvou let. Dopad zmíněné vlny sucha je v Brazílii o něco menší a tamní sklizeň by v porovnání s rokem 2011 měla být o několik procentních bodů vyšší.
Budeme-li předpokládat, že vše výše uvedené se nakonec potvrdí, Argentina a Brazílie dohromady vyprodukují 87 milionů tun kukuřice. Vzhledem k tomu, že globální produkce kukuřice by v sezóně 2011-2012 měla vzrůst o několik procentních bodů, Brazílie a Argentina by musely dodat o více jak 50 % méně, aby vůbec došlo ke znatelnému deficitu sezónně poptávaného objemu…
Sójové boby
Popularita sójových bobů jako potravinářské komodity roste. I když je jejich produkce stále nižší, než v případě třech dalších hlavních potravinářských komodit, za posledních dvacet let se objem sklizně zvýšil o 150 %. Největším producentem (a současně vývozcem) jsou Spojené státy americké, nejmarkantnější růst co do velikosti pěstebních ploch je v Brazílii. Zájem o pěstování této komodity se však neomezuje jen na Brazílii a odvětví jako celek roste také v zemích jako Uruguay, Paraguay či Argentina.
Primárním důvodem rostoucího zájmu je zejména fakt, že sója je levným zdrojem proteinů jak pro člověka, tak pro hospodářská zvířata. Velká část dostupné produkce se spotřebuje v rychle rostoucích ekonomikách jihovýchodní Asie. Čína samotná konzumuje více sójových bobů, než kterýkoliv jiný stát na světě a dováží více jak 60 % celosvětově dostupné produkce.
Vlna sucha, aktuálně ovlivňující sklizeň kukuřice v Brazílii a Argentině, nepochybně přinese negativní dopad také tamní produkci sójových bobů. Odhadovaná sklizeň v Argentině pravděpodobně propadne o téměř 3 %, přesto by měla celková sklizeň oproti loňskému roku mírně vzrůst. Brazílie tolik štěstí mít nebude. Nadprůměrné srážky, zaznamenané v oblastech jako Matto Grosso, nebudou mít sílu kompenzovat propad produkce ve státě Panama. Celkový objem brazilské produkce tak nejspíše oslabí o 2 % a povede k přibližně tříprocentnímu poklesu letošní celosvětové sklizně…
Pokračování ve středu 22. 2. 2012.
Hezký týden, Petr Žabža