Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Firmy
Zápisy do obchodního rejstříku mají být pružné. Jsou ale spíš chaotické

Zápisy do obchodního rejstříku mají být pružné. Jsou ale spíš chaotické

24.02.2012
V obchodním právu je od začátku roku několik novinek. Patří mezi ně i vylepšení pravidel ohledně obchodního rejstříku, aby se zajistila jeho větší pružnost. První zkušenosti s touto flexibilitou ale zatím uživatele spíš straší.

Zkraje tohoto roku jsem se s očekáváním vrhl na sepsání návrhu na zápis změn do obchodního rejstříku. Těšil jsem se, že některé pochybnosti a nejasnosti, které právníky dosud trápily, nebudu muset řešit; novela obchodního zákoníku totiž chtěla zajistit větší pružnost ve fungování obchodního rejstříku a ve změnách téměř nezměnitelných formulářů.

Nepochybuji, že úmysly, které vedly tvůrce vyhlášky, byly jen ty nejlepší. Vždyť realitu nelze pokaždé uchopit v předpisech, a proto je výhodnější nesrovnalosti měnit podle potřeby a bez složitého schvalovacího procesu. Jenže teoreticky bohulibá myšlenka v praxi narazila.

Co platí dnes, nemusí platit zítra

Můj první pocit po návštěvě webu ministerstva spravedlnosti jedním slovem: zděšení. A to kvůli novým formulářům návrhů, které byly změněny, třebaže se jejich obsah (až na problematiku přeměn) výrazně neupravil. Došlo mi, že zmíněná pružnost může vést k tomu, že když budu chtít pro klienta následující den připravit návrh na zápis do obchodního rejstříku, musím si ověřit, jestli platí stejný formulář jako den předtím. Schvalování změn formulářů formou ministerské vyhlášky, které bylo pravidlem donedávna, bylo sice méně flexibilní, znamenalo ale jistotu, že se nemusím obávat, co přijde další den.

Začal jsem pátrat, jaké dokumenty musím k návrhu přiložit. Neblahé pocity se vrátily. Ačkoli obchodní zákoník stanoví, že seznam příloh návrhů musí stanovit vyhláška, ta si tím hlavu neláme a odkazuje na seznamy příloh zveřejněné ministerstvem financí. Ty může ministerstvo financí ze dne na den bez upozornění změnit, čímž vlastně vzniká jakási „pružnost na druhou“.

Dovolil jsem si několik málo okamžiků skepse a vrátil se do práce. Ostatně nezbývalo nic jiného, než se novému předpisu přizpůsobit a začít se jím řídit. To teď v praxi znamená, že při sepisování návrhu na obchodní rejstřík je pokaždé nutné důkladně kontrolovat, jestli ministerstvo spravedlnosti nepublikovalo nový formulář a nový seznam dokumentů, které mají být k návrhu přiloženy. Klienti musí být upozorněni, že dokumenty, které advokátovi poskytli, nemusí k podání návrhu na obchodní rejstřík stačit. A především – advokátům přibyla „milá povinnost“ vysvětlovat, že sepsání jednoduchého návrhu na obchodní rejstřík už není jen banální rutinou, nýbrž sofistikovaným úkonem, který vyžaduje zvýšenou pečlivost a kontrolu.

Důvodová zpráva k poslední velké novele obchodního zákoníku, která změnu přinesla, zmiňuje, že komplexnější změny v obchodním rejstříku v této fázi není vhodné řešit a bude je vhodné provést až poté, kdy bude známa konečná podoba rekodifikace soukromého práva. Nezbývá než doufat, že někdy se fungování obchodního rejstříku začne ubírat cestou selského rozumu. Do té doby musí advokáti pečlivě pracovat, vše kontrolovat a „těšit se“ na další vylepšení předpisů k obchodnímu rejstříku, která se určitě brzy objeví.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje