Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
S&P: Selektivní bankrot pro Řecko, horší výhled ratingu pro EFSF

S&P: Selektivní bankrot pro Řecko, horší výhled ratingu pro EFSF

28.02.2012 8:23, aktualizováno: 28.2. 10:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v noci na dnešek podle očekávání snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka do kategorie "selektivní platební neschopnosti". Stala se tak druhou mezinárodní agenturou, která přistoupila ke snížení řeckého ratingu poté, co Atény oznámily plán na snížení řeckého dluhu u soukromých věřitelů. Ratingovou známku Řecka již 22. února snížila světová ratingová agentura Fitch.

Standard & Poor's zhoršila výhled ratingu Evropského fondu finanční stability (EFSF) na negativní. Zdůvodňuje to horším ratingem některých zemí, které ručí za úvěry fondu. Rating dlouhodobých závazků EFSF nicméně agentura nechala na stupni AA plus.

Řecké ministerstvo financí podle agentury Reuters v prohlášení uvedlo, že snížení ratingu Řecka u S&P se očekávalo. Na řecké banky prý tento krok nebude mít vliv, protože centrální banka se na něj připravila předem.

Vláda zadluženého Řecka v pátek oficiálně předložila soukromým věřitelům nabídku na dosud největší oddlužení v historii formou výměny státních dluhopisů za nové s nižší hodnotou a delší splatností. Banky a další soukromí věřitelé v rámci transakce přijdou zhruba o 107 miliard eur (2,7 bilionu Kč) a celkový řecký dluh by se měl snížit na 250 miliard eur. Seškrtání řeckých dluhů je klíčovou podmínkou toho, aby se do roku 2020 snížilo zadlužení země z nynějších více než 160 procent na 120,5 procenta hrubého domácího produktu.

S&P svůj krok snížit rating Řecka avizovala již dříve. V pondělí oznámila, že po dokončení výměny dosavadních řeckých dluhopisů za nové s nižší hodnotou počítá se zvýšením úvěrové známky Řecka na stupeň CCC. Pokud ale podle S&P na nabídku nepřistoupí dostatečný počet majitelů dluhopisů, bude podle Řecku bezprostředně hrozit neschopnost dostát svým závazkům. Výměna dluhopisů by měla skončit pravděpodobně v polovině března. Do 20. března má Řecko splatit část státního dluhu v objemu asi 14,5 miliardy eur.

Podobně jako Standard & Poor's zareagovala 22. února agentura Fitch Ratings snížení ratingu Řecka na "C" z do té doby platného "CCC" s tím, že do režimu omezeného bankrotu (RD - restricted default) sníží hodnocení řeckých závazků v průběhu směny privátního dluhu.


Šéf takzvané euroskupiny Jean-Claude Juncker v prohlášení zveřejněném v pondělí pozdě večer uvedl, že očekává silnou účast soukromých věřitelů ve výměně dluhopisů a že zaznamenal záměr S&P úvěrový rating Řecka po skončení této výměny zvýšit.

Atény doufají, že k výměně dobrovolně přistoupí 85 až 90 procent věřitelů. Součástí zákona o výměně dluhopisů je doložka o společném postupu, která stanoví, že pokud se k výměně přihlásí dvě třetiny držitelů dluhopisů, budou ji muset přijmout i ostatní investoři.

Selektivní platební neschopnost (selective deafault, SD) znamená, že země nesplatila některé své dluhy podle původních podmínek, zatímco jiné splácí plně a včas. Stupeň D naopak značí trvalou neschopnost země dostát svým závazkům.

Zhoršení výhledu EFSF, který byl až dosud v režimu pozorování, může vést i ke snížení samotného ratingu. S&P má pochybnosti, zda se zlepší úvěrový profil fondu. Negativní výhled EFSF podle ní odráží stejný výhled, jaký mají někteří ručitelé, což je třeba Rakousko a Francie. Těmto zemím agentura nejvyšší možný rating na stupni AAA také vzala začátkem letošního roku. "Pokud se nezlepší úvěrové zajištění, rating EFSF bychom ještě mohli snížit," uvedla agentura. "A to v případě, že snížíme dlouhodobý rating některé ze zemí, které za úvěry EFSF ručí a které mají rating AAA nebo AA plus, na známku nižší než je AA plus," píše se dále.

Vedle Rakouska a Francie patří k hlavním ručitelům za úvěry záchrannému fondu EFSF také Německo, Nizozemsko, Finsko a Lucembursko. Efektivní úvěrová kapacita záchranného fondu EFSF činí 440 miliard eur (asi 11 miliard Kč) a závisí na garancích od nejlépe hodnocených členů eurozóny. To jsou právě země, které mají rating AAA nebo AA plus.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, AP, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board