Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pimco: Nadchází čas defenzivních investic, pozor na vysoké ceny ropy

Pimco: Nadchází čas defenzivních investic, pozor na vysoké ceny ropy

28.02.2012 17:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Investoři by měli na trzích zaujmout defenzivní strategii, která je obranou v prostředí omezeného potenciálu politiky rekordně nízkých úrokových sazeb a systematického dluhového rizika na finančních trzích, radí Bill Gross z vedení největšího dluhopisového fondu na světě. „Pokud bychom přehrávali několik posledních dekád stále dokola, zjistili bychom, že zrychlující růst cen aktiv nebyl projevem žádného zvláštního prozření akademické obce nebo investorské komunity, ale důsledkem ofenzivního smýšlení americké centrální banky a jejích dalších kolegyň, které tiskly peníze, snižovaly úroky a navozovaly tak mylný dojem měnového bohatství závislého na neustálém pohybu,“ uvedl Gross.

Do budoucna je třeba smířit se s tím, že výnosy klesnou pod historický průměr, upozornil šéf Pimca. Období po finanční krizi 2008 ve znamení tlumeného růstu vyspělých ekonomik, vysoké nezaměstnanosti a hromadného snižování dluhů označila společnost Pimco termínem „nový normál“. „Útočné investiční strategii, která se v posledních 30 letech rozmohla, stojí v cestě nulové úrokové sazby. Defenzivní investiční strategie dospívá,“ domnívá se Gross.

Další člen vedení Pimco Neel Kashkari spojuje jistou míru nejistoty i s programem LTRO, jehož druhou vlnu dnes ECB spustila. Poskytnutí levných 3letých úvěrů bankám mělo ve své prosincové fázi významný vliv na trhy, protože eliminovalo riziko kolapsu evropského bankovního trhu. Druhé kolo v tom bude pokračovat, není ale jasné, nakolik se už v cenách aktiv odrazilo. Ani tyto programy ani nová dohoda týkající se Řecka ovšem neřeší fundamentální problém s dluhem, který leží na bedrech Evropy, uvedl Kashkari, který ve společnosti Pimco řídí akciové investice. Pimco je podle něho u akcií „optimistické, je to ale opatrný optimismus, protože kolem stále hrozí hodně rizika“.

Poskytování likvidity, které Evropská centrální banka provádí, dává časový prostor pro další kroky, které by měly vést k udržitelné úrovni dluhu a ekonomického růstu. Tyto kroky jsme ale podle Kashkariho stále neviděli. Opatrnost radí zejména, co se týče finančních titulů, protože ty obklopuje velká míra nejistoty. Neznamená to však, že by se Pimco tomuto odvětví úplně vyhýbalo. V USA vlastní například akcie společnosti White Mountains. Obecně by se investoři měli orientovat na firmy se silným podnikatelským modelem nebo na ty, které podnikají na rychle rostoucích trzích, včetně amerických firem orientujících se na rozvíjející se ekonomiky.

Globální likviditu podle Kashkariho negativně poznamená snižování dluhu bank, což se projeví na poptávce po investičních aktivech po celém světě. Podobně bude působit Volckerovo pravidlo. Banky sice najdou „novou rovnováhu“, období přechodu k ní bude však složitější. Znamená to ovšem i možnost vzniku nových nákupních příležitostí. Kashkari se domnívá, že v současné době panuje nesoulad mezi výší cen ropy a cenami akcií. Nadcházející období ukáže, zda akcie neberou vysoké ceny ropy na příliš lehkou váhu. Nicméně ať již klesnou ceny ropy, nebo ceny akcií, opět to vytvoří nákupní příležitosti.

„Kyvadlo se momentálně přehouplo k chuti na riziko, lidé si oddechli díky rychlejšímu růstu v USA a krokům centrálních bank,“ popsal investor současnou náladu na trzích. Na konci rozhovoru však opět varoval před možným pokračujícím růstem cen ropy, které by mohly vyvolat změnu nálady a negativní vývoj na trhu. Částečnou obranou by měl být zmíněný výběr kvalitních titulů.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, PIMCO)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.04.2024
13:53Partners HoldCo, a.s.: Oznámení o zřízení výboru pro audit
13:47RMS Mezzanine, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
13:35Philip Morris ČR vyplatí hrubou dividendu 1220 korun na akcii
11:49Ekonomika EU vzrostla v prvním čtvrtletí o 0,3 procenta, inflace v eurozóně v dubnu stagnovala
11:43Partners HoldCo, a.s.: Výroční zpráva 2023
11:42Direct Financing s.r.o.: Výroční zpráva za rok 2023
11:12Evropská ekonomika se zvedá, ale investory zajímají jiná témata  
11:09Čtvrtletní tržby automobilky Stellantis klesly o 12 procent, zaostaly za odhady
10:57Německá ekonomika po poklesu opět roste, v prvním čtvrtletí o 0,2 procenta
10:13Adidas je zpět v zisku, za první čtvrtletí vydělal 170 milionů eur
9:48ČEZ, a.s.: Vnitřní informace
9:37Jan Bureš: HDP potvrzuje pokračující „nerovnoměrné“ oživení
9:23Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla o mezikvartálních 0,5 %
9:12Společnosti EDF i KHNP předaly své nabídky na stavbu až čtyř jaderných bloků
8:53Trhy otevřou opatrně. Erste po prvním čtvrtletí potvrzuje roční výhled, dozvíme se první odhad HDP  
8:39Rozbřesk: HDP by měl potvrdit pokračující oživení české ekonomiky
8:27ČEZ, a.s.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
8:05Erste s úrokovým výnosem i ziskem nad očekáváním, drží celoroční výhled
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board