Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Desítkové odrazy - funguje v Číně „do třetice všeho dobrého i zlého“?

Desítkové odrazy - funguje v Číně „do třetice všeho dobrého i zlého“?

01.03.2012 7:58

V jednom z předchozích článků o Číně jsem psal, že „inflační problém je podle posledních dat vyřešen, či minimálně utlumen“, brzy poté vyšla čísla ukazující, že tento komentář mohl být ukvapený. Nebo ne – je relativně pravděpodobné, že velkou roli za vyšší lednovou inflací hrály přechodné faktory. Uvidíme, ale každopádně to ukazuje, jak nevypočitatelný vývoj v Číně je.

Vysoké nejistotě odpovídá i valuace čínského trhu. Nakousl jsem to spolu s fundamentálnějším pohledem v předchozím „Kam dokvapí čínský kvapík“, kde jsme se dívali na PBV a současný stav relativně k minulému valuačnímu dnu. Nyní se podívejme na populárnější PE. Do grafů jsem ve snaze snížit informační balast na minimum dal historický a očekávaný vývoj HDP Číny a dopředuhledícího PE:

č1

I když je PE dopředuhledící, je patrné, že mezi růstem v daném roce a PE daného roku existuje poměrně silná vazba. Můžeme to interpretovat prostě tak, že čekáme to, co teď prožíváme. PE se nyní pohybuje kolem 10 podobně jako v době utlumeného růstu v druhé polovině roku 2008. S použitím populárního technického slovníku můžeme říci, že hranici PE 10 testoval čínský trh v posledních letech již dvakrát a pokaždé se od ní prudce odrazil nahoru. V podstatě se tak nyní ptáme, zda i v Číně funguje do třetice všeho dobrého i zlého. Pokud ano, čínská rally by na sebe nemusela dát dlouho čekat. Nejvyšší sílu přitom rally mívá v poslední fázi recese, v čínské modifikaci by to měla být poslední fáze pomalejšího růstu.

Uvedené projekce Danske Bank jsou podle mne dosti optimistické, byly mimo jiné dělány v době, kdy se cena ropy držela níž (trendový růst HDP je přitom odhadován na 9,5 %). I pokud se k nim ale bude reálný vývoj jen zhruba blížit, historický vztah mezi PE a růstem ukazuje, že nárůst PE by ve fungujícím „do třetice“ představoval masivní posílení trhu. Posuny PE mezi 12 a 14, na jaké jsme zvyklí například na americkém trhu, či německé přemítání o tom, jak moc (málo) nad 10, jsou ve srovnání s Čínou troškařením.

Podívejme se ještě na to, jak ona PE porovnávat (jen pro ty, kterým nevadí trocha čísel). V principu tak, že si z PE a jeho určujících proměnných vybereme jednu, o které chceme přemítat (tj. zbytek odhadneme a spočítáme onu přemítanou hodnotu). Následující tabulky ukazují, jaká je implikovaná požadovaná návratnost u amerického a čínského trhu (r) při daném (současném) PE, odhadovaném růstu a výplatním poměru*:

č2

Pokud tedy takto porovnáme PE v USA a v Číně, vidíme, že jimi implikovaná požadovaná návratnost na akcie v USA je ve srovnání s Čínou asi poloviční (tj. i když měníme POR; alternativně bychom mohli odhadovat požadované návratnosti vně modelu a spočítat, jaký růst daná PE implikují). Takže: Je trh v Číně v současné situaci dvakrát tak rizikový jak akcie v USA?


*P = (Zisky E x výplatní poměr POR) / (požadovaná návratnost r – očekávaný růst g)
P/E = POR/(r-g)
(r) = POR/PE + g

Dejme tomu, že pro americkou ekonomiku se v následujících dvou letech čeká asi 2,5 % růst, růst zisků se nebude výrazně lišit. S&P 500 se nyní obchoduje s PE téměř 13, výplatní poměr by mohl být kolem 30 %. U Číny je PE 10, POR předpokládejme stejný jako v USA (mělo by jít o dlouhodobé hodnoty).


Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Analytické aktivity p. Soustružníka
    01.03.2012 11:22

    a ich operatívna aktuálnosť v pomere k čínskej realite a jej fiolozfii,včítane dlhodobých a garantovaných zámerov, je ako alternatívna úvaha pre študentov aj na strednom stupni poznania a záujmu o BIZNIS v štáte-eurozóne-vo svete, až po výskum vesmíru..... My , laici "čínologovia z Turca" 1968-2012 si myslíme /poniektorí/ že s "čínskou kartou" vedieť zaobchádzať, nedajboh HRAŤ, je vecou aj laického názoru, ale v princípe je to UNIVERZITA, do ktorej môže "vôjsť kdokoľvek, kto má záujem, ale ,?: nie každý sa vyzná v ČÍNSKEJ KUCHYNI" - eurolepšie je, nechať sa "obslúžiť ako mudrovať" o RECEPTOCH Číny 1989-2012...Ale o tom by viac vedeli USAbanoboys...a hlavne za roky 2008-2012, keď pozabudli -okrem iného aj na "súdruha Konfucia"....a jeho ODKAZ pre EUROUSAhypomachrov tak do roku 2008, no zvlášť na roky 2012-2022, ak MERKELOVEJ tým vydrží "tlaky"......1.3.2012 -1.3.2020, ak nie extrémne včaššie!!!
    turcan
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m