Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurogroup: Řecko splnilo podmínky pro uvolnění záchranné pomoci. Papademos se v tichosti vzdal platu

Eurogroup: Řecko splnilo podmínky pro uvolnění záchranné pomoci. Papademos se v tichosti vzdal platu

01.03.2012 18:04, aktualizováno: 2.3. 8:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecko podle šéfa Eurogroup a lucemburského premiéra Jean-Claude Junckera splnilo podmínky pro záchrannou pomoc. „Řecko provedlo všechna opatření, která jsme od něj požadovali, věci se vyvíjejí dobře," uvedl Juncker ve čtvrtek po jednání ministrů financí eurozóny před summitem Evropské unie.

„Eurogroup vítá zprávu Trojky, že Řecko učinilo dostatečný pokrok v oblasti rozpočtové konsolidace, strukturálních reforem, správy příjmů, penzijní reformy, regulace finančního sektoru a strukturálních reforem podporujících růst ekonomiky. To spolu s dalšími vládními opatřeními v oblasti veřejných financí pomáhá návratu k udržitelnosti,“ stojí v prohlášení Eurogroup s tím, že Trojka během nejbližších dní dokončí zprávu o zakotvení všech opatření v řecké legislativě.

Proti těmto výsledkům Eurogroup rozhodla o povolení EFSF přijímat řecký obchodovatelný dluh v rámci měnových operací eurosystému a v případě obav o stabilitu finančních sektoru o možném použití zdrojů EFSF na rekapitalizace řeckých bank. Eurogroup také rozhodla o vydání dluhopisů EFSF jako příspěvku k soukromé směně dluhu Řecka (PSI). Toto schválení bylo podmínkou její realizace ze strany soukromého sektoru.

Bezpodmínečné uvolnění 30 miliard eur jako součásti druhého balíku finanční pomoci Řecku z fondu EFSF bylo podmínkou, která musí předejít realizaci PSI dohody. Zdroje budou použity jako kolaterál a pobídky pro soukromé investory za jejich ochotu se do PSI zapojit. „Eurogroup na tomto základě očekává vysokou účast privátních věřitelů ve směně řeckého dluhu. Podmínky směny považuje za dostatečně atraktivní,“ stojí dále v prohlášení.

Již dříve v rámci dne uvedl německý ministr financí Wolfgang Schäuble, že ke schválení vyplacení téměř 100 miliard eur v rámci záchranné pomoci Řecku je velmi blízko. „Dnes to prozkoumáme, a jestliže Řecko splnilo podmínky, můžeme se již dnes rozhodnout schválit tuto záležitost, kterou potřebujeme předsunout před výměnu dluhopisů mezi Řeckem a soukromými investory," uvedl Schäuble. Výměna řeckých dluhopisů privátním sektorem přitom má být realizován na horizontu týdne až dvou. 23. března má Řecko uskutečnit splátku dluhopisů v objemu 14,5 miliardy eur, na kterou zatím nemá zdroje.

"V tuto chvíli mám docela pozitivní dojem z obrovské práce, kterou Řecko udělalo v posledních hodinách," uvedla při svém příchodu na jednání Eurogroup šéfka MMF Christine Lagardeová. „Řecko podniklo ty nejdůležitější kroky," potvrdil také ministr financí Lucemburska Luc Frieden.

V rámci jednání Eurogroup překvapil novináře na tiskové konferenci premiér země Lucas Papademos odpovědí, že se ihned po nástupu do úřadu vzdal svého platu. V tomto směru následovat prezidenta země Papuliase, který tak učinil na podzim loňského roku. „Bylo to jeho osobní rozhodnutí," řekl nejmenovaný premiérův spolupracovník. "Premiér se po nástupu do úřadu vzdal platu a nikoho o tom neinformoval, nepokládal to za nutné," dodal Papademosův spolupracovník. Ve středu také řecké ministerstvo financí zveřejnilo na výzvu poslanců seznam nejlépe placených státních představitelů a úředníků. Byl mezi nimi také premiér s příjmem 5000 eur. Právě na otázku, zda neuvažuje o snížení svého premiérského platu, bývalý bankéř Papademos v Bruselu řekl, že řídí vládu zadarmo.

Řecká centrální banka dnes uvedla, že přebytek hotovosti na vládních účtech dosáhl v lednu 865 mil. EUR proti 352 mil. EUR v lednu 2011. Příjmy řeckého státního rozpočtu za první měsíc letošního roku vzrostly na 5,08 mld. EUR z loňských 4,96 mld. EUR, výdaje naopak klesly na 4,12 mld. EUR z 4,24 mld. eur v lednu 2011, dodala centrální banka Řecka na svých webových stránkách.


Čtvrteční jednání politických špiček v rámci summitu EU přineslo také posun v oblasti navyšování ochranného valu proti šíření evropské dluhové krize. Prezident EU Van Rompuy po prvním dni summitu novinářům oznámil, že se politici dohodli na urychlení navyšování prostředků permanentního záchranného fondu EU. První dvě splátky do ESM budou podle něho zřejmě složeny již letos, zbytek do cílených 500 miliard eur v roce 2015. Definitivní rozhodnutí však přinese až dnešní závěr jednání.

(Zdroj: Bloomberg, Eurogroup, mediafax, CNBC, AP, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data