Biokrby – ano nebo ne? Jsou biokrby bezpečné?

Biokrby jsou krby, pracující na principu hoření biolihu, nebo bioethanolu. Biokrby mohou být zcela bezpečné, pokud využívají princip hoření bio-ethanolových par.

V poslední době se na trhu velice výrazně rozšířila nabídka krbů na biolíh. Krby na biolíh jsou nabízeny za relatině nízké pořizovací ceny, díky cemuž jsou dostupnější nežli dříve. Před samotným nákupem krbů na biolíh je dobré si nejprve zjistit dostatečné množství informací od dodavatele a to včetně možných rizik plynoucích z běžného používání.

(Ne)bezpečný provoz s biolihem?
Většina krbů na biolíh funguje na principu hoření biolihu. Tekutý biolíh se naleje do speciálního rezervoáru a pomocí zapalovače, nebo k tomu účelu určených sirek se biolíh zapálí. Tato varianta biokrbů je však bohužel do značné míry nepraktická a také nebezpečná. Obecně lze říci, že jakákoli hořící tekutina umístěná v určité nádobě může být zdrojem možných rizik. V případě, že dojde k vylití či převrácení rezervoáru s biolihem hrozí šíření hořícího tekutého biolihu místností a při včasném neuhašení je zde reálné riziko požáru.

Bezpečný provoz - hoření bio ethanolových par
Krby na bioethanol však mohou fungovat i na jiném – bezpečnějším principu. Zejména z důvodu bezpečnosti byl vyvinut bezpečný systém hoření bioethanolu. Základem je nákup hořáku z keramiky, který v sobě má umístěnou speciální pórovitou hmotu. Do této hmoty se nalije stanovená kapalina – bioethanol. Pórovitá hmota bioethanol absorbuje a během pár chvil je možné zapálit plamen. Hořák na bioethanol pracuje na principu hoření bio-ethanolových par. K zapálení se používá speciální zapalovač, který je ke krbu dodáván jako příslušenství.

Zásadní rozdíl oproti krbům na biolíh je ten, že zde hoří pouze výpary bioethanolu, ne bioethanol jako kapalina! Právě toto dělá systém velmi bezpečný, oheň lze uhasit kdykoliv potřebujete. Stačí zamezit přístup kyslíku. K hořákům se dodávají dvě kovové ručky, pomocí nichž se dá prostor hoření zamezit. Stejně tak lze regulovat intenzitu plamene. Částečným zakrytím prostoru hoření se zmenší plamen. Odkrytím prostoru se plamen opět zvětší. Topný výkon dostahuje až 1000 W/hodinu. Bio ethanol obsahuje 98% alkoholu. Při hoření vzniká skutečný a velice horký plamen! Balení o objemu 1 litr vydrží přibližně pro 4 - 6 hodin provozu.

Samostatný hořák (Bio burner) může být umístěn do otvoru vhodného pro tento hořák. Bio Burner lze umístit do stávajících prostor ostění, klasických krbů a různých jiných variant. Hořák lze prakticky umístit kamkoli, podmínkou je prostor kolem hořáku tepelně izolovat. Nad hořákem musí být minimální výška 50 cm. Nad touto výškou (ideálně 60 cm nad hořákem) můžete instalovat např. knihovnu aj. Nutné je prostor nad hořákem izolovat izolačními materiály – to znamená kovovým materiálem včetně izolace. Pozor - pokud nebude v prostoru nad hořákem izolace, vystavíte se riziku vzniku požáru!

 

  

 Pro doladění efektu hoření lze dokoupit více variant příslušenství. Standardem jsou sady keramických polen, které se rozmístí na hořák. Pro modernější interiéry jsou místo polen dodávány keramické oblázky. Pro maximální žhavý efekt je možné pořídit žhavící drát. Ten dokresluje žhavý efekt u hořáků na bioethanol. Stačí jej zapálit a drát se okamžitě "nažhaví" a vydrží do té doby, dokud není uhašen. Zapálit je ho možné znovu, dá se používat opakovaně.

V případě, že se rozhodujete o nákupu některého z nabízených biokrbů od různých výrobců, je důležité dozvědět se informace a nechat si ukázat vlastní hoření krbu. Správná prodejna má v nabídce různé typy biokrbů, ze kterých je možné vybírat a také specializovaný personál, který zodpoví všechny vaše dotazy a ochotně vám ukáže vlastní fungování a jednoduchou obsluhu biokrbu.

KL-Trade, s. r. o.
bio a elektrické krby
http://www.elektrickekrby.cz/bio-krby

Příční 130/24, Brno-Zábrdovice
e-mail: kl-trade@kl-trade.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry