Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Rozhodnutí|Firmy
Přístup k Nejvyššímu soudu je v ohrožení. Lidem a firmám se může uzavřít dovolání

Přístup k Nejvyššímu soudu je v ohrožení. Lidem a firmám se může uzavřít dovolání

02.03.2012
Závod s časem začal ministerstvu spravedlnosti. Musí rychle připravit novelu, která vezme v potaz nález ústavních soudců, jenž změnil podmínky pro podávání dovolání k Nejvyššímu soudu. Jinak od příštího roku nejspíš hrozí, že dovolání v některých situacích nebude přípustné.

Ústavní soud tento týden zveřejnil rozhodnutí, kterým zásadně zasáhl do přístupu fyzických a právnických osob k Nejvyššímu soudu. Podle stále platné právní úpravy je dovolání k Nejvyššímu soudu (NS) proti potvrzujícímu rozhodnutí odvolacího soudu přípustné jen tehdy, pokud dovolací soud (tedy NS) shledá, že napadené rozhodnutí odvolacího soudu má po právní stránce „zásadní právní význam“. Co to přesně znamená, zákon nestanoví, naopak poskytl NS volné ruce k vlastnímu uvážení. A právě v tom je podle Ústavního soudu kámen úrazu.

V praxi se totiž zkoumání „zásadního právního významu“ stalo zvláštní mantrou, která, poněkud zjednodušeně řečeno, umožňovala soudcům připustit podané dovolání k projednání podle toho, jak se soudce předcházející noc vyspí (čti: zda shledá „zásadní právní význam“ napadeného rozhodnutí). Podání dovolání proti potvrzujícímu rozhodnutí odvolacího soudu tak představovalo sázku do loterie, ve které ne vždy byla vítězem předvídatelnost soudního rozhodování. Právě to se stalo dotyčnému ustanovení občanského soudního řádu osudným.

Ústavní soud poskytl zákonodárci lhůtu do 31. prosince tohoto roku, aby přijal novou právní úpravu dovolání, která současné problémy odstraní. Právě na konci letošního roku totiž nabude zrušení ustanovení občanského soudního řádu o „zásadním právním významu“ účinnosti. Ústavní soud vyjádřil respekt ke svobodné vůli zákonodárce v tom smyslu, že mu konkrétně neuložil, jak přesně má novou úpravu dovolání formulovat. Po poslancích a senátorech pouze požaduje, aby byla budoucí právní úprava natolik předvídatelná, že lidé i firmy budou podle nové dikce zákona schopni posoudit, zda v jejich kauze dovolání přípustné je, či není.

Zajímavá situace nicméně nastane, pokud zákonodárce ve stanovené lhůtě, kterou mu Ústavní soud na nápravu dobrotivě poskytl, novou úpravu přichystat nestihne. V takovém případě by dovolání proti potvrzujícímu rozhodnutí odvolacího soudu od 1.1.2013 zřejmě nebylo přípustné vůbec, minimálně po nějakou dobu. Závod s časem tak ministerstvu spravedlnosti před pár dny začal.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje