Research (Proinvestory.cz)
Makroekonomika  |  02.03.2012 08:25:11

Inflace nastartována: bilion eur v oběhu

Evropská centrální banka zvolila vpravdě šalamounskou taktiku: aby nemusela nakupovat rizikové dluhopisy (Španělsko, Portugalsko apod.), nabídla komerčním bankám obří půjčku ve výši téměř 500 miliard eur s mimořádně nízkým úrokem. Banky projevily nečekaný zájem, společně s minulou půjčkou si již od ECB vypůjčily celkem téměř bilion eur. Těchto tisíc miliard využijí banky patrně především na nákupy státních dluhopisů, čímž vytěží zisk z rozdílu mezi úrokem placeným z půjčky ECB a výnosem z dluhopisů. Ceny rostou, rally na burze trvá, hurá. Jak prosté, milý Watsone!

Ovšem máme tu také nemilý rub této akce. Především nikdo neví, jak budou banky tuto obří půjčku schopny během tří let splatit. To je první riziko. Druhá potíž je v nynější závislosti ekonomiky EU na těchto nepřímých finančních injekcích z ECB. Za třetí banky kromě nákupů dluhopisů použijí kapitál od ECB na vlastní refinancování. Čtvrtá potíž je v nesmírném riziku inflace, kterou mohou tyto nové peníze způsobit. Přibyly totiž jen peníze v oběhu, nikoliv zboží.

Ratingové agentury udělily Řecku hodnocení na úrovni státního bankrotu. To nikoho nepřekvapuje, jde jen o popis stavu, kdy je stát už trvale závislý na dotacích - pardon, půjčkách - a naopak své dluhy v rámci tzv. dobrovolné výměny dluhopisů - zkrátka odmítá splatitPikantní je, že v této situaci už ani všemocná ECB nemůže přijímat řecké dluhopisy jako zástavu. Uzavírá se tím kruh?

Prognózy ukazují, že ani České republice se potíže nevyhnou. Podle všeho vzroste letos počet firemních bankrotů, ale nepřibude investic do výroby. Nejspíš se udrží vysoká nezaměstnanost, naopak ubude příjmů do státního rozpočtu. Úvahy České republice jako o tzv. ostrůvku stability vzaly (stejně jako jiné pohádky politiků) rychle za své. Také mýty o izolovanosti české koruny a imunitě tuzemské měny vůči inflační nákaze jsou scestné. Inflaci ostatně pociťujeme již dnes - a neplyne jen ze zvýšení DPH. Ceny trvale rostou, úspory proto ztrácejí na ceně. Státní deficit je vysoký, vytloukání jedné emise dluhopisů novými emisemi pokračuje. Rozumný investor proto neopomíjí zajištění svých úspor proti znehodnocení.

I proto trvá velká poptávka po investičním stříbře a zlatě, v centru pozornosti jsou nadále stříbrné slitky NTR a stříbrné mince Buffalo. Není divu. Budoucnost opravdu není ani zdaleka tak růžová, jak by se nezasvěcenému divákovi mohlo zdát.

Tyto zprávy pro vás vytváří server Proinvestory.cz ve spolupráci se serverem SILVERUM .
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.10.2020Bilion dolarů sem, bilion tam Patria (Patria Finance)
23.06.2020V Evropě leží na stole pomoc za dva biliony eur Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688