Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek chce pracujícím důchodcům zrušit slevu na dani. Rozpočtu by tím ušetřil 2,5 miliardy korun

Kalousek chce pracujícím důchodcům zrušit slevu na dani. Rozpočtu by tím ušetřil 2,5 miliardy korun

14.03.2012 9:37, aktualizováno: 14.3. 13:01
Autor: IHNED.cz

Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek přišel s dalším návrhem, jak ušetřit v rozpočtu. Ti z nich, kteří si k penzi přivydělávají, by měli podle jeho návrhu přijít o slevu na daních. Je to krok zpět, tvrdí experti.

Pracující důchodci mají od ledna 2013 přijít o možnost odepsat si z daní slevu necelých 25 tisíc korun ročně (pozn.: letos to je 24.840 Kč, v roce 2011 to bylo 23.640 Kč). Návrh ve středu předloží ministr financí Miroslav Kalousek na poradě ekonomických ministrů. Zcela nové opatření, jehož návrh mají Hospodářské noviny k dispozici, je součástí plánu vlády, jak v příštím roce ušetřit 42 miliard korun. Jedná se už o druhý podobný škrt, který by dolehl na důchodce - nedávno přišel Kalousek s nápadem zmrazit penze.

Kalouskovi úředníci spočítali, že zrušení základní slevy na dani by do státní kasy přineslo 2,5 miliardy korun. Vycházeli přitom z toho, že v Česku si k důchodu přivydělává přibližně 150 tisíc lidí. "Zároveň se toto opatření bude týkat i osob s plně invalidním důchodem," píše se v materiálu ministerstva. To by znamenalo další desítky tisíc lidí navíc.

Ministerstvo financí chce v rámci úspor vrátit situaci do roku 2007, kdy lidé v důchodu neměli možnost slevu na dani uplatňovat. Přinejmenším část aktivních penzistů by však nové opatření mohlo odradit od snahy o přivýdělek.

Snahou státu by přitom měl být opak. Právě včera v Senátu diskutovali experti z akademické půdy a českých firem o tom, jak motivovat lidi v důchodovém věku, aby měli chuť dál pracovat. "U nás je po šedesátém roce velmi strmý pád do neaktivity, a to není normální. A tento návrh je spíš krok zpátky, sníží se motivace pracovat. Raději by se mělo přemýšlet nad tím, jak důchodcům ulevit," říká expert CERGE-EI Daniel Münich.

Alternativu vidí ve snížení pojistného po vzoru Finska, kde se pojistné od 55 let každých pět let snižuje o dvě procenta. Ministerstvo financí to však vidí jinak. Odebrání odpočtového paušálu chce kompenzovat jen těm důchodcům, kteří si vydělají ročně více než 840 tisíc korun - nově by nemuseli danit svůj důchod - a danit penzi by nemuseli ani ti, kteří od státu pobírají více než 24 tisíc měsíčně.

Kalouskův návrh přichází v době, kdy zástupci seniorů protestují už proti uvažovanému zmrazení penzí, respektive zpomalení jejich růstu. A novinka má reálnou naději projít. ODS ani Věci veřejné nejsou vyloženě proti, ale návrh ještě detailně nezkoumaly.

Ani ekonomičtí ministři jej proto včera nechtěli komentovat. "Není příliš šťastné, že ministr financí přichází každý den s novým nápadem, co ještě zdanit. Neříkám ne, ale musel bych k tomu vidět nějakou kvantifikaci. Zatím bych byl opatrný," řekl HN vyjednávač a předseda poslanců za ODS Zbyněk Stanjura.

Ani Věci veřejné zatím nechtějí říct jasné slovo, zda Kalouskův zbrusu nový nápad podpoří. "Myslím si, že není úplně fér, že důchodci s příjmem nad půl milionu neplatí daně. Tento návrh zřejmě nakonec dopadne nějakým kompromisem, sami přineseme nějaké varianty," řekl bez dalších podrobností ekonomický expert strany Michal Babák.

iHNed

Související články na IHNED.cz

Kalouskův plán v praxi: Víme, jak by se vám změnily daně a příjmy

Plán koalice: Vyšší daně bohatým, zmrazení důchodů. Je to podraz na seniory, křičí ČSSD

Český švarcsystém je zločin


Váš názor
  •  
    14.03.2012 10:18

    No vidíš Kalousku, hned máš na odpustky, Bárta a Pík ti to uzná.
    Homo
    • důchodci
      14.03.2012 10:35

      Už aby Kaloucek táhnul mimo politické dění. Nezapře v sobě "klidnou" sílu KDU ČSL , za totáče ochotného přisluhovače komoušů , v současnosti nejpravicovějšího politika z pravicových. Opět nápad , jak v této zemi potrestat ty , kteří chtějí pracovat. V této zemi se vyplatí žít z dávek , darů, přízpěvků , jenom nemakat. Práce se trestá. Těm co si "umí" vydělat je třeba ubrat. Ta TOP 09 , ta se opravdu povedla !!!!!!! Zaplať pán za BÁRTOVCE.
      karel
      • Re: důchodci
        14.03.2012 12:14

        Karle střílíš bez míření. Sleva o kterou jde umožňuje podnikatelům zaměstnávat rodiče v důchodu a bez zdanění jim vyplácet až 120 000/rok, při využití dalších daňových slev i více. Při podání daňového přiznání stát vrací i zálohy na dani. Toto zvýhodnění by se zmíněnou úpravou snížilo o 24 000 Kč, pro důchodce by to znamenalo ztrátu necelých 5 000 Kč/rok (při 20% dani). Pro úplnost - příjmů (zdravotních pojišťoven) ze zdravotního a důchodového pojištění se opatření nedotkne. Pro rodinné podniky je to významné přilepšení.
        lime
        •  
          14.03.2012 12:35

          A jaké zvýhodnění to je pro mě žiju sám, jako důchodce přivdělám si asi 150 tis. Má m toho lumpa předčenýho. Je to opravdový mistr světa.
          Homo
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data