Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč odcházím z Goldman Sachs

Proč odcházím z Goldman Sachs

14.03.2012 17:52
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Dnešek se stal po 12 letech posledním dnem pro jednoho z výkonných ředitelů Goldman Sachs Grega Smithe ve firmě. Důvody k jeho rozhodnutí, zahrnující posun vnitrofiremní kultury a vývoj vztahů mezi bankou a klienty, otiskl v New York Times. Nechme prostor jeho slovům, nabízejícím pohled ne víc než jedněch jeho očí pod pokličku klíčové investiční banky světa, také jejímu oficiálnímu prohlášení a chceme-li, vlastní nedotčené úvaze. Chcete-li raději anglický originál, než volný český překlad, koukněte sem.

Jsem přesvědčen, že jsem zde pracoval dost dlouho na to, abych pochopil vývoj firemní kultury, lidí a jejich identity. Musím říci, že prostředí je nyní nejvíce toxické a destruktivní, jaké jsem zde kdy zažil, začíná svou „zpověď“ Smith a pokračuje:

Abych vysvětlil problém co nejjednodušeji, zájmy klientů se dostávají stále více do pozadí na cestách, jakými firma pracuje a jak přemýšlí nad vyděláváním peněz. Goldman Sachs je jednou z celosvětově nejvýznamnějších investičních bank a příliš pevnou součástí globálních financí na to, aby se takto mohla chovat. Posunula se příliš od doby, kdy jsem do ní vkročil a to směrem, který není nadále konsistentní s mým smýšlením.

Pro nezúčastněnou skeptickou veřejnost to může být překvapivé, ale kultura byla vždy velmi živou součástí úspěchu Goldman Sachs. Točila se kolem týmové práce, integrity, dělání věcí směrem, který je správný pro klienta. Kultura byla onou šťávou, která dodávala místu Goldman Sachs onu skvělost a umožňovala mu po 143 let budovat a těžit z důvěry klientů. To místo nebylo jen o vydělávání peněz, to neudrží firmu pohromadě tak dlouho. Bylo to o hrdosti, víře ve firmu. Když se dívám dnes, nevidím téměř nic z toho, co mě nutilo s radostí pracovat pro tuto firmu po tolik let. Už nemám onu pýchu či hrdost, nemám ani onu víru či důvěru.

Nebylo tomu tak vždy. Po více než dekádu jsem vedl pohovory s kandidáty a vybíral průměrně jednoho z deseti. V roce 2006 jsem vedl letní program pro 80 studentů, kteří prošli sítem tisíců, kteří o tu šanci usilovali. Čas odejít nastal ve chvíli, kdy jsem se nemohl nadále dívat těm studentům do očí a tvrdit jim, že GS je to nejlepší místo, kde mohou pracovat.

Až se budou psát knihy o historii Goldman Sachs, měly by postihnout, že nynější CEO Lloyd C. Blankfein a prezident Gary D. Cohn ztratili firemní kulturu ze svého zřetele. Jsem hluboce přesvědčen, že ústup firemního kreditu je tou nejvážnější hrozbou pro dlouhodobé přežití Goldman Sachs.

Po dobu mé kariéry jsem měl příležitost být poradcem dvěma největším hedgeovým fondům na světě, pěti největším asset manažerům v USA, třem nejvíce prominentním vládním fondům středního Východu a Asie. Moji klienti měli aktiva přesahující bilion dolarů. Vždy jsem dbal, abych svým klientům radil to, co jsem pro ně považoval za správné, byť to v tu chvíli znamenalo méně peněž pro firmu. Tento pohled je v Goldman Sachs stále více nepopulární. Další důvod, proč jít.

Jak jsme se sem dostali? Firma se změnila ve svém pohledu na leadership. Musí být o idejích, dávání příkladu ostatním, jití správnou cestou. Dnes je tomu tak, že když vyděláváte dost peněz firmě (a nejste vysloveně vrah), budete oslavováni.

Jaké jsou rychlé cesty stát se lídrem? Přesvědčit klienty, aby investovali do akcií a dalších produktů, kterých se snažíme zbavit, protože nemají moc potenciálu k růstu. Další cestou je nutit klienty, z nichž část je pro to kompetentní a část není, k investicím do toho, co přinese největší potenciální zisk firmě. Klidně mě nazvěte staromódním, ale já neprodávám klientům produkt, který po ně považuji za špatný. No a za třetí, obchodujte nelikvidní a nejlépe neprůhledný produkt. Dnes mnoho z takových lídrů má 0 % na stupnici původní kultury Goldman Sachs. Byl jsem součástí schůzek nad deriváty, kde nepadla ani minutová debata nad tím, v čem mohou pomoci klientům. Byly čistě o tom, jak z nich dostat co možná nejvíce peněz. Činí mi problém, jakým způsobem dnes bezohlední lidé přemýšlí, jak lze ještě podojit klienty. V posledních 12 měsících jsem zažil pět různých výkonných ředitelů skrze interní emaily hovořit o svých klientech jako o maňáscích, loutkách. Dokonce po SEC, po Fabulous Fab, Abacus, Carl Levin, … Nevím o žádném přímo nelegálním chování, ale chceme hrnout lidem pod pozlátkem lukrativní investice ty komplikované produkty, které nejsou nejjednodušší a nepřímější investicí, odpovídající cíli klienta? Ano, jistě. Reálně, každý den.

Jestliže nemáte důvěru klientů, přestanou s Vámi obchodovat bez ohledu na to, jak inteligentní jste. Běžnou otázkou, kterou dostávám dnes k derivátům od juniorských analytiků je ta, kolik jejich cestou z našich klientů můžeme vytěžit. Drtí mne pokaždé, když to slyším, protože to odráží, co se učí od svých lídrů o tom, jak se my, GS, chováme. Teď si to představme o deset let později. Nemusíte být jaderný fyzik, abyste si dokázali představit toho junior analytika, jak sedí v rohu místnosti a poslouchá hovory o loutkách.

Když jsem byl analytikem první rok, snažil jsem se pochopit vazby, deriváty, porozumět financím, motivaci klientů. Tomu, co považují za úspěch, jak si jej definují, co jim pomáhá. Mé nejúspěšnější momenty v životě – vedle Stanfordu či bronzové medaile ve stolním tenise – přišly po tvrdém úsilí bez zkratek. Dnešní Goldman Sachs je příliš o zkratkách a málo o úsilí. To se mi prostě už nezdá správné.

Doufám, že tyto řádky budou probuzením pro vedení Goldman Sachs. Pro to, aby do centra svého zájmu vrátilo klienta. Bez něj nevyděláte víc peněz. Ve skutečnosti bez něj nebudete existovat. Zbavte se těch, kdo prošli morálním bankrotem a to bez ohledu na to, kolik teď vydělávají firmě. Vraťte do firmy firemní kulturu tak, aby v ní lidé chtěli pracovat. Na lidech, kteří se soustředí jen a pouze na vydělávání peněz, firma nepřežije, o mnoho déle ani důvěra klientů.

Greg Smith, do dneška výkonný ředitel Goldman Sachs pro obchodování s akciovými deriváty v Evropě, na středním Východě a v Africe.

Prohlášení Goldman Sachs: Nesouhlasíme s prezentovaným pohledem, který podle nás neodráží, jak funguje naše podnikání. Náš pohled je ten, že úspěšní můžeme být jen tehdy, pokud jsou úspěšní naši klienti. Tato fundamentální pravda leží v našich srdcích a podle ní konáme.

(Zdroj: NYT, CNBC, Goldman Sachs)


Váš názor
  • okurkova sezona
    18.03.2012 10:24

    ... uz zacala :) jen doufam ze si najde dobreho psyhologa aby ho vratil zpet do systemu treba jako politika (skoro stejne tak dulezita profese jako je anal-broker z GS) :)
    eple
  • Tak nějak to je...
    15.03.2012 14:29

    Osobně jsem byl svědkem na jedné obchodní poradě, kde se jednalo jak klientum prodávat derivátový produkt na enginu jednoho typu Altiplano. Při mém dotazu, že toto přece pro klienta nemuže vyjít a jeho případná participace na zisku 10% ročne s možným snowballem je len v 3% možných variací, tak mi bylo řečeno "no a co, ale my máme fíčka na 5 let dopředu vyplacené" - na tom článku je hodně pravdy a pan Žabža (i když inteligentní) ale ještě příliš, příliš mladý... (viz jeho reakcena tento článek)
    Skalar
  • Klobouk dolů
    15.03.2012 12:46

    Nádherně popsáno, navíc slušně a věcně. Chybí mi doba, kdy pro obchod či dohodu stačilo podat si ruce, bez kličet, vytáček a reklamštiny. Že slovo dělá muže se už dnes nenosí, bohužel. Loajalita a čestnost se nevylučují, ale doplňují.
    oh171
  • klaním se
    15.03.2012 8:03

    Panu Greg Smith za jeho odvahu a čistotu, jestli to myslel upřímně. Bohužel to takto vypadá všude ve společnosti lidí. Snad jednou bude líp a lidi nebudou jenom honit mamon na úkor kohokoliv kdo se naskytne.
    Pavel Čech
  • PRVÁ usaLASTOVIČKA ?!
    14.03.2012 22:09

    Bolo len otázkou času, za roky 2008-2012, kedy sa VEEJNE ozve niekto, pre koho aj napriek vyhranenosti na "BANLKOSFÉRU"- je stavovská česť a profesionálna hrdosť aj v roku 2012 POJMOM. Pre nás - radových "bankosmrteľníkov" je tento svet vysoko nad namivo sfére "šachových partií a ich simultánok" od USA po Čínu, Rusko a okolie...Vyvrcholenie bankárskej diagnózy, ktorej "inkubačná doba" je tak stará ako samotné USA a čo len HYPOdôsledky 2008-2012 je treba hodnotiť NAPRIEK VŠETKÉMU, ešte pozitívne, nakoľko nedošlo ku KRACHU na spôsob roka 1929!!! Otázkou primárneho a principiálneho uvedomenia si situácie a stavu z hľadiska SYSTÉMOVEJ úrovne ,metodiky a reálnych možností pre východiská ako aj reálne výstupy z krízového stavu. Pričom podmieňujúcim faktorom je UDRŽATEĽNOSŤ terajšieho "stavu vecí" a existencie systému ako takého....Aj také "bankoveličiny" akými je Čína a Rusko 2012 - len podľa zverejnených postojov- MUSIA mať tento fakt na zreteli aj pri partikulárnych záujmoch vo svetovej ekonomike. Ale vedomá "pštrosia politika" a v bankovom sektore USA ako aj v Európe neni a nebude predmostím pre hľadanie a neraz i kumulované, k tomu, ako "nedoviesť" "našu generáciu k novému pokrízovému konfliktu!!! Je to nielen vecou politiky a diplomacie, ale ZODPOVEDNOSTI v odbornej predvídavosti a profesionálnej schopnosti odmenežovať nasledujúce roky na najvyššej úrovni za posledných 200 rokov - a to je čo povedať, nie uskutočniť! Kto to zapríčinil - ten by to mal napraviť, ale to je už "vyššia téme" pre odborno-vedecké kádre sveta?!
    turcan
  •  
    14.03.2012 18:36

    Plně se ztotožňuji s tímto názorem a myslím, a jsem plně přesvědčen, že platí pro 99,9999999 procent všech nyní na trhu působících bank ./ u nás 100procentně včetne makléřských firem. Viz Patria dnes
    dědek
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data