Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Rozhodnutí|Firmy
Soutěžní advokacie: dva způsoby, jak se vyhnout postihu od ÚOHS

Soutěžní advokacie: dva způsoby, jak se vyhnout postihu od ÚOHS

15.03.2012
Ne vždy, když firma poruší pravidla hospodářské soutěže, musí nutně přijít trest od ÚOHS. Řešení totiž může mít název „soutěžní advokacie“. Jednoduše řečeno – když provinilá firma splní určité podmínky, antimonopolní úřad sankci nakonec nemusí uložit. Co je pro to třeba udělat?

Soutěžitelé, respektive účastníci řízení mají možnost vyhnout se neblahé situaci, kdy ÚOHS vydá rozhodnutí, podle něhož spáchali protisoutěžní delikt a budou za to finančně potrestáni. Je to možné jak v situaci, kdy s nimi ještě ani nebylo zahájeno správní řízení, tak i tehdy, když už se tento proces rozběhl.

Soutěžní advokacii poměrně často využívají společnosti k odstranění důsledků protisoutěžního jednání, jehož se dopustil jejich právní předchůdce, předchozí vlastník nebo bývalý člen orgánu společnosti. Výhoda z pohledu Úřadu je zase v tom, že tento institut umožňuje rychlé a efektivní odstranění soutěžního problému bez velkých materiálních a personálních nákladů.

Nejčistší forma soutěžní advokacie

První varianta, tedy že ÚOHS s firmou, která se dopustila protisoutěžního jednání, ani nezahájí správní řízení, představuje „nejčistší“ formu soutěžní advokacie. Podmínkou ovšem je, že dotčená společnost ještě před zahájením správního řízení sama odstraní „soutěžní problém“.

Jednou z pravomocí antimonopolního úřadu je vykonávání dozoru nad dodržováním pravidel hospodářské soutěže. Díky tomu může ÚOHS provádět ještě před zahájením správních řízení šetření. O jeho výsledcích včetně podezření na spáchání protisoutěžního deliktu informuje soutěžitele zpravidla ještě předtím, než se případné správní řízení rozběhne. A právě v tu chvíli přichází na scénu soutěžní advokacie. Pokud ji chce provinilý soutěžitel využít, musí do deseti pracovních dnů od doručení sdělení o výsledcích šetření písemně oznámit ÚOHS, že problém, který mu antimonopolní úřad přičítá, hodlá zcela odstranit.

Úřad následně uživatele vyzve, aby mu soutěžitel doručil do jednoho měsíce návrh opatření, kterými hodlá své prohřešky odstranit, a to včetně lhůt. Opatření musejí umožňovat okamžité a úplné odstranění závadného stavu. Podmínkou uplatnění soutěžní advokacie ještě před zahájením správního řízení však je, že se musí jednat o méně závažný protisoutěžní delikt (například vertikální dohody s omezeným vlivem na spotřebitele zasahující pouze malou část trhu) a k úplnému odstranění soutěžního problému musí dojít v krátké době.

Možnost číslo dvě

Druhá varianta soutěžní advokacie spočívá ve spolupráci účastníka řízení s ÚOHS během už probíhajícího správního řízení. Tehdy je kýženým výsledkem z pohledu firmy zastavení správního řízení bez uložení sankce. Postup je následující: firma může do patnácti dnů poté, co jí ÚOHS během probíhajícího řízení doručí své výhrady k protisoutěžnímu jednání, Úřadu písemně navrhnout opatření, kterými by závadný stav odstranila.

Úřad ale nemůže k soutěžní advokacii přistoupit, pokud zakázaná dohoda již byla plněna a měla nebo mohla mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, případně k podstatnému narušení hospodářské soutěže již došlo v důsledku zneužití dominantního postavení účastníka řízení. I v tomto případě však lze využít proces narovnání mezi účastníkem řízení a ÚOHS, který bude předmětem samostatného článku. 


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje