Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kuba (MPO): Česko musí využívat jádro a hledat prostor pro třetí zdroj. Výnosy z emisních povolenek mají jít zpět do průmyslu

Kuba (MPO): Česko musí využívat jádro a hledat prostor pro třetí zdroj. Výnosy z emisních povolenek mají jít zpět do průmyslu

22.03.2012 12:36
Autor: ČTK

Česká republika musí trvat na využití jaderné energie, řekl dnes na Mezinárodním energetickém regulačním fóru ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Kromě dostavby jaderné elektrárny Temelín a prodloužení životnosti jaderné elektrárny Dukovany do roku 2035 je podle ministra nutné hledat prostor pro možnou výstavbu třetího jaderného zdroje.

Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní připravuje státní energetickou koncepci, která podle Kuby stanoví podmínky tuzemské energetiky na dalších 25 až 30 let. "Je nutné stabilizovat energetický systém a co nejvíce využívat domácích zdrojů. Státní energetická koncepce musí být především únosná pro naši ekonomiku," uvedl ministr.

Státní energetická koncepce by měla být hotova v polovině roku a bude zřejmě předpokládat, že jaderné elektrárny v budoucnu pokryjí více než polovinu tuzemské spotřeby energie. Temelín by měl být dostavěn a v provozu do roku 2025, podle Kuby existuje také možnost vybudování pátého bloku v Dukovanech.

"Pro možné vybudování třetího jaderného zdroje byla před lety vybrána lokalita Blahutovice. Podmínky ale v tomto místě nejsou ideální. Je nutné otevřít debatu o hledání nového místa pro třetí jaderný zdroj," řekl Kuba. Jeho výstavba by ale přicházela v úvahu až za čas.

Ministr také zdůraznil, že Česko nemůže podporovat obnovitelné zdroje, které nevyrábí elektřinu za únosných ekonomických podmínek. "Solární elektrárny stojí každoročně zhruba 32 až 35 miliard korun," poznamenal. Solární zdroje podle něj nadměrně zatěžují rozpočet, přitom nepomáhají dalšímu vývoji tuzemské energetiky.

V rámci energetické koncepce chce ministr také urychlit výstavbu přenosových sítí energie. Musí se tak vyrovnat tempu výstavby nových evropských zdrojů. Nutné je podle něj zejména urychlit různá povolovací řízení při výstavbě. "Když se za jeden rok postaví nový zdroj, ale výstavba přenosové soustavy potrvá 13 let, nastává komplikovaná situace," dodal Kuba.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba dnes také řekl, že by výnosy z prodeje emisních povolenek v příštích letech bylo vhodné směřovat do snižování emisí tuzemského průmyslu. Ministerstvo životního prostředí chce naopak příjmy z povolenek využít především na energetické úspory domácností či obcí, například ve formě nových dotací na zateplování.

Podle Kuby se především teplárenská přenosová soustava potýká s velkými energetickými ztrátami. Investice do zlepšení těchto systémů by se mohly vyplatit více než investice do energetických úspor u konečných spotřebitelů, poznamenal ministr. Pokud peníze (z prodeje emisních povolenek) generuje průmysl, měly by směřovat do snižování emisí v průmyslu," uvedl Kuba. Ve vládě se podle něj o využití povolenek stále debatuje.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) chce díky povolenkám navázat na úspěšný program Zelená úsporám a přispívat lidem na investice do zateplování a ekologičtějšího vytápění domů. Počítá také s podporou výstavby pasivních domů či s modernizací veřejných budov.

Zatím není jisté, kolik přesně budou výnosy z emisních povolenek za roky 2013 až 2020 činit. Původně se počítalo s více než 100 miliardami korun, cena povolenek v minulých měsících ale výrazně klesla.


Váš názor
  •  
    22.03.2012 13:03

    "Vynosy emisnich povolenek maji jit zpet do prumyslu". Jinymi slovy: Prijem, ktery statni rozpocet ziska z nove ekologicke dane bude rozkraden ve prospech hlavnich znecistovatelu, pro ktere nebude zadny problem vykazat si jakykoli nezbytny vydaj jako "investici do snizovani emisi". Tomu rikam predbezna priprava na dalsi tunel.
    had
    •  
      22.03.2012 13:10

      Naprostý souhlas. Výnosy z povolenek by měli jít pouze do nákladů spotřebitelům. Nikdo jiný totiž energii nespotřebovává. Ve skutečnosti všichni odběratelé platí OZE, ale zpět se jim vrací zvýšené daně. Neuvěřitelné !! Tak k čemu je takový instrument vůbec užitečný. Aha, už mi to došlo - za vším hledej úřednickou pijavici. Nikdo jiný totiž takovou zhovadilost vymyslet nedokáže.
      Jesse
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data