Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důchody by mohly růst o třetinu inflace a třetinu růstu mezd. Na vyšší dani z příjmů shoda není

Důchody by mohly růst o třetinu inflace a třetinu růstu mezd. Na vyšší dani z příjmů shoda není

30.03.2012 8:43
Autor: ČTK

Důchody by v příštím roce měly vzrůst o třetinu růstu reálné mzdy a o třetinu inflace. Na dnešní poradě se ke shodě na tomto růstu přiblížili ekonomičtí ministři. Podoba valorizace důchodů pro rok 2013 byla jedním ze základních momentů, kde se dosud vládní strany lišily v pohledu na připravovaná opatření, která mají zajistit v příštích letech dodržení stanoveného schodku rozpočtu i při nižším výkonu ekonomiky.

"V oblasti daně z přidané hodnoty a valorizace důchodů jsme velmi blízko shodě," oznámil v tiskovém prohlášení premiér Petr Nečas (ODS). Daň z přidané hodnoty by se měla zvýšit na 15 a 21 procent. Konečné rozhodování očekává premiér na poradě ekonomických ministrů příští týden. "Teprve poté seznámíme veřejnost s definitivní podobou úsporných opatření," dodal.

"To jednání není dokončeno a dokud není dokončeno celé jednání, tak nemá smysl hovořit o nějakém závěrečném výsledku," upozornil po poradě ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) s tím, že jde o průběžné výsledky a žádný definitivní závěr. Varianta růstu důchodů, která byla dnes na stole, podle něj zajistí stabilizaci deficitu důchodového účtu. Označil ji za vhodný kompromis. Dosud se počítalo s valorizací o třetinu růstu mezd a celou inflaci.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nechtějí ministři rušit konstrukci jedné daně z příjmů fyzických osob. Lidé s příjmy nad stropem pro odvody na zdravotní a sociální pojištění by ale z částky nad stropem platili určité procento jako "solidární přípěvek". Výši tohoto příspěvku budou muset ještě jeho úředníci vypočítat.

Drábek uvedl, že příspěvek by představoval asi šest až sedm procent z částky nad hranicí, od které se již pojistné neodvádí, tedy od tzv. stropu.

Kalousek také řekl, že takový příspěvek i otázka důchodů je dočasné, na tři roky ohraničené opatření. "My jsme dnes učinili celou řadu dohod a kompromisů, takže teď nás musíte nechat dva tři dny pracovat, abychom to spočítali a udělali definitivní materiál, udělali bilanci," řekl po jednání novinářům Kalousek.

"Teď jsou to politické dohody a musíme z toho ještě udělat definitivní materiál," dodal. Podle něj se nad tímto materiálem ještě jednou sejdou ekonomičtí ministři, a pokud ho schválí, bude možné ho předložit vládě.

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) řekl novinářům, že "ve vzduchu visí" ještě debata ohledně daňové amnestie a zdanění hazardu. "To znamená, že dokud na tomto nebude shoda, tak jsme se na ničem nedohodli," prohlásil.

V roce 2013 bude podle ministerstva financí kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy korun a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun. Pro rok 2013 počítá ministerstvo se schodkem rozpočtu 100 miliard korun.

Vláda už schválila úspory skoro 24 miliard v rozpočtových kapitolách ministerstev pro letošní rok. V souvislosti s tím z vlády odešel ministr školství Josef Dobeš (VV), který se škrty ve svém resortu nesouhlasil.

Ministr financí Miroslav Kalousek také opravil své dřívější včerejší vyjádření, že se ekonomičtí ministři dohodli na zvýšení sazby daně z příjmu fyzických osob (DPFO). Podle jeho původního sdělení měla od roku 2013 stoupnout daň na 16 procent ze superhrubé mzdy. "K takové dohodě ale ještě nedošlo," sdělil večer Kalousek ČTK. Podle něho se ministři shodli na růstu sazeb daně z přidané hodnoty na 15 a 21 procent a na zachování výdajových paušálů ovšem s omezením na využití daňové slevy a bonusu.

"Musím říci, že debatu pokládám za věcnou a konstruktivní a základní věci pokládáme za dohodnuté," uvedl ministr. Mezi hlavní body patří DPH a valorizace důchodů. Ta bude nižší, protože důchody budou valorizovány o jednu třetinu inflace a jednu třetinu růstu reálných mezd.

"V oblasti daně z přidané hodnoty a valorizace důchodů jsme velmi blízko shodě. U ostatních opatření musí v tuto chvíli zástupci ministerstva financí provést nové propočty vyplývající z dnešní diskuse," uvedl dnes i premiér Petr Nečas. Zároveň ale upozornil, "že dokud není dojednáno vše, není dojednáno nic".

Obdobně se vyjádřili i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek i ministr dopravy Pavel Dobeš. "V tuto chvíli není jednoznačná shoda. Bude sumář opatření, bude se ještě koukat na celkovou bilanci toho, jaká je příjmová stránka jednotlivých daní, a následně se můžeme teprve dohodnout," uvedl Dobeš. "Ta jednání se posunula velmi výrazně. Ty základní koncepty jsou jasné, nicméně jednání není dokončené a pokud není dokončené, tak nelze hovořit o definitivním výsledku," uvedl Drábek.
I Kalousek dnes uvedl, že nyní bude muset dohodnuté návrhy zpracovat. "Zcela určitě se ještě nad návrhy sejde porada ekonomických ministrů, a když to odsouhlasí, tak předložím návrh do vlády," uvedl ministr. Premiér nečas očekává konečné rozhodnutí na poradě ekonomických ministrů příští týden, kdy již budou známy výpočty MF. "Teprve poté seznámíme veřejnost s definitivní podobou úsporných opatření," dodal premiér.

V případě daně z příjmu nechtějí ekonomičtí ministři zavádět dvě sazby daně. "Nechceme zrušit konstrukci jedné sazby," uvedl ministr Kalousek. Majetní ovšem budou podle něj platit z příjmu nad strop sociálního a zdravotního pojištění určité procento jako solidární příspěvek. Jeho výše ještě nebyla podle Kalouska dohodnuta. Podle ministra práce a sociálních věcí Drábka by to mohlo být zhruba šest až sedm procent navíc z částky nad stropy. Ty činí zhruba 100.000 korun měsíčně.

Výše výdajových paušálů zůstane podle ministra stejná. "Nicméně, kdo bude uplatňovat paušály, nemůže uplatňovat ani slevy na dani, ani daňové bonusy. Pokud bude chtít živnostník uplatnit paušály a bonusy, bude muset účtovat. Bude zde jasný výběr a omezí to zneužívání paušálů," uvedl Kalousek. Zároveň živnostníci s nárokem na výdajový paušál ve výši 40 procent budou v jeho využití omezeni výší obratu, na které se vláda dohodne prý později.

V roce 2013 bude podle ministerstva financí kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy korun a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun. Pro rok 2013 počítá MF se schodkem rozpočtu 100 miliard korun a v roce 2014 s deficitem 70 miliard korun.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách