Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosatom míří do Británie. Rusové chtějí stavět reaktory místo RWE a E.ON

Rosatom míří do Británie. Rusové chtějí stavět reaktory místo RWE a E.ON

02.04.2012 15:42
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Pouhý den poté, co německé energetické společnosti RWE a E.ON ohlásily odchod ze společného podniku na výstavbu jaderných elektráren v Británii, se o jejich místo přihlásil ruský Rosatom. Jako první zprávu přinesl v pátek deník Times, podle něhož má ruská státní korporace zájem o vstup do projektu Horizon, v jehož rámci měly být podle původních plánů vybudovány reaktory v hodnotě 24 mld. USD.

Německé koncerny hodlaly nové jaderné elektrárny o celkovém výkonu 6 GW vystavět na velšském ostrově Anglesey a nedaleko města Bristol v jihozápadní Anglii. Získávání finančních prostředků na projekty však zkomplikovala světová finanční krize. Podle agentury Reuters navíc firmy měly obavy, že náklady na britské projekty by mohly být vyšší, než se plánovalo.
 

Velká Británie jádru vděčí za asi pětinu celkové produkce elektřiny v zemi. Tuto produkci zajišťuje desítka jaderných elektráren, z nichž však má být v příští dekádě odpojena celá polovina. Jen letos budou vypnuty dva reaktory. Nové elektrárny měly nahradit vyřazené kapacity a také zvýšit podíl „čistých“ zdrojů v energetickém mixu země.

Podle konzervativního listu by bylo jakékoliv zapojení Rosatomu do upadajícího britského jaderného průmyslu kontroverzní a politicky extrémně citlivou záležitostí. „Skupina, jejíž kořeny sahají do sovětské éry a černobylské jaderné katastrofy, najala poradenskou společnost KPMG, aby pro ni vyhodnotila investiční příležitosti,“ píší Times. V situaci, kdy ostatní elektrárenské společnosti v Evropě nemají prostředky, prý ale britský kabinet možná nebude schopen odmítnout nabídku významné investice z Ruska.

Britští experti podotýkají, že ambice Rostamu by mohly narazit kvůli odlišnému přístupu britských regulátorů k zabezpečení reaktorů. Ten prý půjde těžko srovnat s ruským konstrukčním designem. Podle Simona Harrisona z konzultantské firmy Mott MacDonald by navíc ruské angažmá v Británii zvýšilo obavy tamní veřejnosti ohledně bezpečnosti jaderné energie, i když by byly neoprávněné. „Nejnovější ruské plány mají dobrý standard a jsou používány, nebo se o nich uvažuje v mnoha jiných zemích,“ uvedl Harrison. Atomstrojexport, dceřiná struktura Rosatomu, soutěží v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín v Česku.

Rusové jsou si úskalí investování na britských ostrovech vědomi. Rosatom hodlá za nedlouho vypsat konkurz na PR firmu, která se má starat o image skupiny v zahraničí.

Zdroje ze státní korporace, s nimiž hovořil redaktor ruského deníku Kommersant, zájem skupiny o britský trh potvrzují s tím, že rozhodnutí o účasti či neúčasti bude záviset na podmínkách prodeje podílů RWE a E.ON. Dodávají, že si Rosatom na analýzu investičních příležitostí skutečně objednal studie od „velké čtyřky“ poradenských společností, avšak že rozbor britského trhu nedostala na starost KPMG.

Hlavním rizikem investičního rozhodnutí je podle neoficiálních informací nejistota ohledně dlouhodobých garancí návratnosti investicí, což bylo i důvodem odchodu německých společností a mimo jiné trápí i management domácího ČEZu. Mechanismus návratnosti bude totiž záviset na konečné podobě reformy britské energetiky, kterou bude v květnu projednávat parlament. Současný model FiT CfD, schválený ministerstvem pro energetiku a změny klimatu, počítá s uzavřením kontraktu s fixním tarifem, který bude porovnáván s tržní cenou elektřiny. Jestliže cena klesne pod tarif, stát doplatí rozdíl operátorovi reaktoru. Pokud tržní cena tarif převýší, vrací operátor rozdíl státu. Fixní výkupní cenu se od české vlády snaží zajistit i vedení ČEZu. Na přesné určení tarifu nyní čeká i francouzská EdF, která hodlá v Británii postavit jadernou elektrárnu za 16 mld. USD.

(Zdroje: The Times, Kommersant, Bloomberg, ČTK)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
08.05.2024
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)