Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Alesina: Nezvyšujte daně, škrtejte výdaje

Alesina: Nezvyšujte daně, škrtejte výdaje

05.04.2012 16:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Namísto debaty o tom, nakolik snížit vládní rozpočty, bychom se měli zaměřit hlavně na to, jak snižování provádět. Během posledních 40 let se jasně ukázalo, že úspory dosažené snížením výdajů mají ve srovnání se zvyšováním daní menší potenciál pro vyvolání recese. Konsolidace výdajů doprovázená dalšími vhodnými kroky má ještě menší pravděpodobnost vyvolání recese, či dokonce může podpořit růst. A pouze reformy provedené na základě změny ve vládních výdajích vyústí ve stálou rozpočtovou konsolidaci, která se projevuje stabilizací či dokonce poklesem poměru dluhu k HDP.

Výzkum MMF z roku 2010 tvrdí, že snížení výdajů doprovází pokles dlouhodobých sazeb, nebo stabilizace měnového kurzu či akciového trhu. Způsob snížení výdajů přitom podle MMF nehraje významnou roli, což ale nedává velký smysl. Trhy nejsou exogenní a reagují na to, jestli ohlášené kroky povedou k úspěchu, či ne. Jiný výzkum pak ukazuje, že snahy o dosažení stabilizace zvyšováním daní růst poměru dluhu k HDP nezastaví, protože prudce snižují důvěru podnikatelů a následně i produkt. U snižování výdajů ovšem ke zhoršení důvěry nedochází a dokonce po něm do jednoho roku často přichází růst produktu. Za upozornění stojí i to, že daňové příjmy se v evropských zemích pohybují na úrovni 50 % HDP, takže další prostor pro růst těchto příjmů neexistuje.

Uvedené tak ukazuje, že bychom měli upustit od diskuse nad tím, jak moc utahovat, a zaměřit se na způsob utahování. I malé zvýšení daní může vyvolat recesi, zatímco větší snížení vládních výdajů ne. Jeho vliv na stabilizaci poměru dluhu k HDP může být ale větší. K tomu je třeba diskutovat o tom, které výdajové škrty budou nejvíce efektivní, jaké jsou vhodné daňové reformy a jak postupovat s liberalizací trhu. Některé odpovědi jsou univerzální, jiné ne. Obecně můžeme například tvrdit, že pozitivní je posun od zdanění příjmů k HDP. V některých zemích se pak nelze obejít bez významného zvýšení věku odchodu do důchodu a snížení počtu zaměstnanců ve vládním sektoru.

Uvedené je výtahem z „The austerity question: ‘How’ is as important as ‘how much’“, autory jsou Alberto Alesina a Francesco Giavazzi.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  • K tomu je třeba diskutovat
    05.04.2012 18:48

    tak já navrhuji několik bodů 1. tomu kdo nepracuje nedat ani haléř 2. zrušit veškeré sociální dávky (např. na děti) a nahradit je daňovými úlevami rodičů. 3. přestat vyplácet jakékoliv dotace a nechat peníze těm, kteří si je umí vydělat, ať oni o nich rozhodnou, když je vytvořili 4. nezdaňovat práci, ale spotřebu 5. každý svůj zdravotní a sociální účet u státu a podle jeho stavu odpovídající zdravotní a sociální služby od státu 6. poslat okamžitě 50 % byrokratických darmošlapů do výrobní sféry 7. zbylým byrokratům omezit jejich pravomoci o 75 % 8. okamžitá osobní hmotná odpovědnost všech státních úředníků a politiků za špatné rozhodnutí (tak jako u podnikatelů) a ručení svým majetkem za chybné rozhodnutí. 9. zrušení 55 % ustanovení zákoníku práce 10. okamžitě přestat financovat veškeré politické strany. Ať žijí pouze z darů a členských příspěvků 11. věznice předělat na pracovní tábory s vojenským režimem 12. zavést trest smrti a ztrojnásobit tresty za těžké zločiny 13. všechny banky a finanční ústavy, které uzavírali špatné úvěry poslat do likvidace a managmentu nedat nové licence a sebrat jim veškerý majetek Konec pohádky, dobrou noc
    oradapoisson
    • Re: K tomu je třeba diskutovat
      05.04.2012 23:20

      Ale to je tak nechutně pravičácké, až ...... se mi to moc líbí. Jojo, ráj na zemi může existovat, jen nemít ten prokletý socialismus. Vážně: s tím ukončením soc. dávek a jejich nahrazením daňovými úlevami (klidně až ke 100%) se naprosto ztotožňuji!
      THUD
  •  
    05.04.2012 16:18

    Tak tohle my chemici nemusíme slyšet. Co kdyby se taková škodlivá opatření dotkla námi chráněných 5% TOP lidi. Radši dřít lidi, a nejlepší jsou důchodci a socky. Důchodci protestovat většinou nemohou a socky, to národu vysvětlíme Řeckem. Kdo může publikovat tak škodlivé články.
    Homo
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data