Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brusel je prý v pohodě. Evropa ne.

Brusel je prý v pohodě. Evropa ne.

11.04.2012 17:35

Původně jsem měl připraveno něco jiného, ale tohle mě skutečně zaujalo. Nezachytil jsem jméno, ale zřejmě šlo o někoho, kdo se pohybuje v Bruselu. V rádiu ta paní totiž uváděla, že má již delší dobu mnohem lepší pocit z toho, jak to vypadá s krizí v eurozóně. V Bruselu prý dokonce již asi dva a půl měsíce nezaznamenala vážnější hovor na téma budoucnosti eura.

Pro mne je uvedené asi tak stejné, jako kdyby se lékaři poté, co stabilizují kolabujícího pacienta, poplácali po ramenou, jak jsou dobří, a rozešli se domů s tím, že zbytek dokoná příroda. Vím, že už je to neustále dokola, ale podívejme se v kostce na to, co se v eurozóně děje.

Před dávnými lety začaly trhy považovat všechny země v eurozóně za cca stejně rizikové jako Německo, což na periferii vyvolalo bubliny jak na trzích se zbožím a službami (tedy snížilo jejich konkurenceschopnost), tak na trzích s investičními aktivy, zejména nemovitostmi. K tomu lži a nezodpovědnost v Řecku. Krize přinesla vystřízlivění, prudce vzrostly prémie, ustalo recyklování německých úspor poptávkou z periferie a začal kolabovat euro-bankovní sektor. Nakonec přece jenom přichází ECB, která podporuje bankovní sektor a částečně snižuje prémie; z veřejných peněz je pak pokryta část potřeby refinancování periferie. Pacient je stabilizován, ale ve stavu, kdy stačí málo a začne opět kolabovat. Za vypíchnutí ohledně jeho stavu stojí zejména následující:

Systém Target2, který původně představoval systém vypořádání plateb mezi ECB a centrálními bankami zemí eurozóny, nyní efektivně financuje velkou část obchodních deficitů periferie. V tomto systému, který efektivně nahrazuje „tržní“ recyklaci německých úspor na periferii, se tak přes ECB v podstatě opět kupí pohledávky jádra za jihem, i když ve velmi maskované podobě. Do nekonečna to ale nejde.


O odchodu z eurozóny se zatím reálně nikde nemluví, všichni tedy alespoň implicitně spoléhají na to, že konkurenceschopnost periferie bude obnovena vnitřní devalvací. Jednoduše řečeno, nezaměstnanost tam bude muset stoupnout natolik, že dojde k masivnímu poklesu obvykle velmi neflexibilních veličin – cen a mezd. Nejde o nic jiného, než o sázku, že vnitřní devalvace bude dokončena dříve, než bude bolest příliš velká, přijde nějaký populista a věci obrátí v chaos.

Snad celá periferie jasně ukazuje, že reálně hrozí roztočení utahovací spirály „chceme snížit deficity, utáhneme výdaje a zvýšíme daně, deficity nesnížíme podle plánu, ještě utáhneme výdaje a zvýšíme daně...“. Je možné, že věci se nakonec samy usadí - periferii se nakonec podaří prokousat se recesemi a deficity k pozitivní spirále vyššího růstu a rychlejšího snižování deficitů. Zatímco ale ekonomové vedou intenzivní diskusi o tom, zda je to vůbec možné, v Bruselu jsou podle uvedeného komentáře v pohodě.

Nakonec to nejlepší - velkou část eurosystému drží nad vodou ECB. Jako první krok byly její vysoce nestandardní kroky nevyhnutelné, ale pokud by se z nich měl stát stálý stav, posunula by se Evropa z bláta do louže. Na mysli mám zejména to, že čím déle nebude řešena podstata problému, tím více bude ECB uzamčena ve své předchozí uvolněné politice. Výsledkem pak bude buď její razantní ukončení děj se co děj, které bude v podstatě ekvivalentem rozpadu unie. Nebo inflace. Ano, obvykle si zde tak trochu utahuji z inflačníků. Ale právě uzamčení ECB v její dosavadní strategii je jedním z mála (zatím teoretických) kanálů, které by nakonec skutečně mohly dovést k nekontrolované inflaci.

V reálném světě je dostatečnou motivací k rozsáhlým systematickým změnám většinou teprve až krize. Řídíme se totiž heslem „nehas, co tě nepálí“. Budiž, ale řídit se heslem „nehas, co tě spálilo a teď zrovna nepálí“?

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Bodejď by nebylo v Bruselu hej
    11.04.2012 18:46

    Ta obstarožní dáma, říkejme jí soudružka, která vymyslela směrnici o tom, že kadeřnice nesmí nosit obuv s vysokým kramflekem bere plat 180.000 eur měsíčně. A pak že se máme v EU špatně :-))
    Jesse
    • Re: Bodejď by nebylo v Bruselu hej
      11.04.2012 18:52

      Ano hodinky a snubní prstýnek.Kráva.Plně se shodneme Jessíku,idioti.Přesně tahle nesvoboda mně točí taky.http://www.youtube.com/watch?v=6oSCzr28wZ4
      Velkamedvědice
      • jojop
        11.04.2012 18:58

        já bych na ní poslal rovno z Alcatrazu nebo Valdic nadrženýho negra nebo cikána, co se zbytečnou předehrou rozhodně nezdržuje...:-)
        db
        • Re: jojop
          11.04.2012 19:05

          ...co blbneš a potom by kadeřnice musely chodit v pásu Cudnosti se železným zámkem
          ZUZKA
          • hm
            11.04.2012 19:24

            ještě je tady jedna horší možnost - že by se ji to líbilo a začala pracovat v penologický komisi eu na všobecný amnestii pro diskriminovaný menšiny....
            db
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data