Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soud: Škárka 3 roky vězení za podvod, Bárta podmíněně 18 měsíců za korupci. Končí v čele poslanců, pozastaví členství ve VV

Soud: Škárka 3 roky vězení za podvod, Bárta podmíněně 18 měsíců za korupci. Končí v čele poslanců, pozastaví členství ve VV

13.04.2012 10:24, aktualizováno: 13.4. 17:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 5 dnes udělil šéfovi poslaneckého klubu VV a exministru dopravy Vítu Bártovi osmnáctiměsíční podmíněný trest s třicetiměsíčním odkladem. Uplácel podle něj své bývalé stranické kolegy tím, že jim poskytl bezúročné půjčky.

Škárkovi uložil tři roky vězení za to, že Bártu podvedl. Zakázal mu také po deset let být poslancem. Bárta ve čtvrtek řekl, že pokud bude odsouzen, odejde z vysoké politiky. 

Bárta pozastaví členství ve Věcech veřejných a rezignuje na post šéfa poslaneckého klubu strany, uvedl po vynesení rozsudku a jeho zdůvodnění soudcem.

Jeho někdejší kolega, dnes nezařazený poslanec Jaroslav Škárka, byl uznán vinným z podvodu a odsouzen k nepodmíněnému trestu tří let vězení. Soudce Jan Šott prohlásil ve zdůvodnění rozsudku, že Škárka od Bárty vylákal 170 tisíc korun s tím, že jde o půjčku. Následně ale částku použil proti němu vědomě s cílem jej očernit. "Skutečným úmyslem bylo Bártu poškodit," uvedl Šott.  "Nebudu se vyjadřovat, proberu verdikt s právníkem," reaguje Škárka.

Zatímco Bárta se ke svému jednání doznal, u Škárky kromě jeho dosavadní bezúhonnosti nejsou žádné polehčující okolnosti. Soudce poukázal zejména na zákeřnost jeho jednání, je navíc přesvědčen, že aktivitami poslankyně Kristýny Kočí by se měla zabývat policie, a to pro podezření z křivé výpovědi či dokonce podvodu.

Rozsudek obvodního soudu není pravomocný, Bártův i Škárkův advokát se na místě proti němu odvolali a státní zástupkyně si vzala lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupkyně Hana Vrbová nechtěla rozsudek podrobněji komentovat. "Jak vidíte, vzala jsem si lhůtu na rozmyšlenou. Nejprve si rozsudek pořádně prostuduji," uvedla žalobkyně. Soud nakonec rozhodl pro Škárku přísnějším trestem a přísnější právní kvalifikací než původně navrhovala v žalobním návrhu a později v závěrečné řeči. Nechtěla se ani vyjadřovat k případnému trestnímu stíhání korunní svědkyně Kristýny Kočí. Přitom soudce ve svém verdiktu naznačil, že teoreticky přichází v případě Kočí v úvahu postih za křivé obvinění a podvod. "Počkám až na zhodnocení případu nadřízeným soudem," dodala Vrbová.

Soudce Šott uvedl příklady podvodu a lží ze strany Škárky. Podle něj se to prokázalo, když Škárka mluvil o tom, že ho Bárta přemlouval, aby podpořil nového šéfa ŘSD v Karlovarském kraji a že mu za to nabídl úplatek. Nový ředitel byl jmenován dřív, než na kdy Škárka načasoval "korupční" schůzku. Jako další příklad soudce uvedl nahrávku údajné nabídky korupce, kterou měl Škárka pořídit u Bárty v bytě na skryté záznamové zařízení. Nahrávka podle soudu vznikla mnohem dřív, než Škárka uvedl. "Jedná se o prokázaný, bezostyšný podvod pana Škárky," uvedl soudce s tím, že tak "doložil svou absolutní nevěrohodnost". Škárka tvrdil, že úplatek převzal pozdě večer, na náhrávce je ale slyšet jeho pozdrav "Dobré ráno".

Pokud Jaroslav Škárka nastoupí do vězení, nemůže mu být poslanecký mandát odejmut, reagoval na verdikt soudu ústavní právník Jan Kysela podle HN. "Důvody zániku mandátu jsou vypočtené v Ústavě a není možné je rozšiřovat zákonem, ani trestním zákonem. Pokud vůbec připadá trest zákazu činnosti poslance, nemůže vést k zániku mandátu," prohlásil Kysela.

Premiér Petr Nečas (ODS) bere verdikt soudu nad předsedou poslaneckého klubu VV Vítem Bártou na vědomí a čeká, že Bárta splní slib a odejde z politiky. Totéž Nečas očekává od Jaroslava Škárky (nezařazený), i když ten už není koaličním poslancem. Rozsudek nad Bártou podle Nečase neohrožuje naplňování koaličního programu.

"Předpokládám, že pan Bárta odejde z poslanecké sněmovny, jak deklaroval včera, a že se vzdá i jiných funkcí," uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zdeněk Stanjura. Nevidí problém v pokračování koalice, pokud Bárta odejde.

"Je to téměř na guinnessovku, myslím na Guinnessovu knihu rekordů, protože aby jedné parlamentní straně byl jeden den za uplácení odsouzen dlouholetý předseda a předseda parlamentní frakce, to si myslím, že je v historii parlamentarismu poprvé," uvedl 1. místopředseda TOP09 a ministr financí Miroslav Kalousek a dodal: "S tím skutečně kolegové obohatili dějiny parlamentarismu." Výši uloženého trestu Kalousek nechtěl komentovat s odkazem na nezávislost soudů. Odchod politiků ze sněmovny označil za logickou reflexi. Také fakt, že Vít Bárta už nebude za VV vyjednávat o klíčových rozhodnutích koalice, nechal Kalouska klidným. "Holt bude vyjednávat někdo jiný. Já si vyjednávače u jiných stran nevybírám," dodal.

Strana Věci veřejné by měla vyvodit z pátečního výroku soudu zodpovědnost a zachovat se podle etického kodexu, který její představitelé hlásají, uvedl šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Zda rozsudek ovlivní vztahy v koalici, ukáže čas. "Očekávám, že se Vít Bárta vzdá – a to v řádu hodin – poslaneckého mandátu," řekl Gazdík. To, zda rozsudek ovlivní vztahy v koalici, ukáže čas a bude podle jeho slov záležet na postoji, který zaujme strana Věci veřejné.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) chce, aby v nejbližší době mohl mandát poslance a senátora zaniknout i v případě, kdy byl pravomocně odsouzen pro trestný čin. Němcová o tom informovala v pátek s tím, že okamžitě předloží návrh na změnu ústavy. "Návrh podám neprodleně, předmětem bude rozšíření důvodů, respektive podmínek zániku mandátu poslance a senátora," uvedla Němcová. V aktuálním znění zákona totiž poslanci a senátoři mohou o svůj mandát přijít jen tak, že se ho sami vzdají.

Odpoledne má společně zasednout grémium a poslanecký klub VV, aby se zabývaly dalším směřováním strany. Verdikt bude podle všeho jedním z témat jednání.

Nejmenší vládní strana Věci veřejné nemá důvěru drtivé většiny veřejnosti, ale již ani nadpoloviční většiny svých voličů a příznivců. Získat zpět ztracenou důvěru by podle názoru více jak desetiny veřejnosti mohly VV zvolením nového vedení, říká čerstvý průzkum SANEP. Největší důvěře se těší jak mezi širokou veřejností, tak i mezi příznivci a voliči VV vicepremiérka pro koordinaci boje s korupcí a předsedkyně legislativní rady vlády Karolína Peake. Za fatálním propadem volebních preferencí VV stojí podle většinového mínění na prvním místě Vít Bárta následován Kristýnou Kočí. Negativně pak vnímá široká veřejnost i mnohačetné avšak nenaplněné vyhrožování VV odchodem z vlády, ale i samotného předsedu Radka Johna. Jeho odchod z předsednického postu požaduje jak většina domácí populace, tak i většina voličů a příznivců VV, říká průzkum.

001



Přehled událostí kolem případu korupce ve VV:


29. března 2011 - Podle pozdějšího tvrzení poslanců VV Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky jim neformální lídr strany a tehdejší ministr dopravy Vít Bárta předal úplatek za loajalitu. Kočí měla dostat půl milionu, Škárka 170.000 korun.

4. dubna 2011 - Případ se dostal na veřejnost. Týdeník Respekt napsal, že má tajně pořízenou nahrávku, na níž poslanec a místopředseda VV Jaroslav Škárka mluví o tom, že dostává od lidí kolem Bárty peníze za loajalitu ke straně a za mlčení o jejím financování. Když Respekt informaci zveřejnil, Škárka svá slova nejprve označil za mystifikaci. Později to odvolal s tím, že v předchozích měsících a týdnech dostával za loajalitu a mlčení o stranických sponzorech desetitisíce korun.

5. dubna 2011 - Škárka na policii oznámil převzetí peněz od Bárty. Škárka jednu z bankovek rozměnil, kvůli čemuž posléze čelil podezření, že si chtěl peníze nechat a použít je pro svou potřebu.

- Mimořádně svolaná rada VV Škárku vyloučila ze strany i poslaneckého klubu.

6. dubna 2011 - Škárka předal státnímu zastupitelství obálku s penězi, které měl dostat od Bárty. Na úřad rovněž přinesl dokumenty o zákulisí VV.

- Bárta připustil, že peníze Škárkovi dal, ale byla to prý půjčka, o kterou ho Škárka žádal kvůli svým finančním problémům.

7. dubna 2011 - Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí oznámila, že i ona dostala od Bárty úplatek. Obálku s půl milionem korun podle svých slov dala ihned do advokátní úschovy a sepsala prohlášení, že o peníze nemá zájem.

- Kočí byla vyloučena ze sněmovní frakce VV i ze strany.

- Server iDnes.cz zveřejnil informace z dokumentu, podle něhož Bárta jako majitel bezpečnostní agentury ABL vstoupil do politiky s cílem získat ekonomickou moc.

8. dubna 2011 - Bárta rezignoval na funkci ministra dopravy. Svůj krok zdůvodnil tím, že nechce zatěžovat akceschopnost vlády a poškozovat VV.

11. dubna 2011 - Policie zahájila trestní řízení ve věci údajných úplatků.

21. dubna 2011 - Prezident přijal Bártovu demisi na funkci ministra dopravy. Novým ministrem se posléze stal Radek Šmerda, jehož počátkem července nahradil Pavel Dobeš (VV).

24. června 2011 - Protikorupční policie požádala sněmovnu o vydání Bárty a Škárky k trestnímu stíhání.

12. července 2011 - Poslanci VV zvolili Bártu předsedou poslaneckého klubu strany.

30. srpna 2011 - Sněmovna Bártu a Škárku vydala k trestnímu stíhání, jak jí to předtím jednomyslně doporučil mandátový a imunitní výbor. Pro vydání bylo 177 poslanců, tři proti.

6. září 2011 - Protikorupční policie obvinila Bártu z podplácení a Škárku z přijetí úplatku.

26. ledna 2012 - Státní zastupitelství obžalobu předalo soudu.

5. března 2012 - Před Obvodním soudem pro Prahu 5 bylo pod vedením předsedy soudního senátu Jana Schotta zahájeno hlavní líčení.

13. dubna 2012 - Soud udělil Bártovi trest v délce 18 měsíců s třicetiměsíčním odkladem za to, že bezúročnými půjčkami uplácel své bývalé stranické kolegy. Škárkovi soud vyměřil nepodmíněný tříletý trest za to, že z Bárty vylákal peníze, aby jej zdiskreditoval. Rozhodnutí je nepravomocné.


(Zdroj: čtk, mediafax, HN, MfD, ČT, SANEP)


Váš názor
  • Kometa !!!
    13.04.2012 17:48

    Tak pánové, konec diškuzí a jdeme na Kometu. :-)))
    Jesse
  • A kdy budou souzeni ti,
    13.04.2012 17:46

    co přes několikeré upozornění švýcarské prokuratury " zapomněli " nárokovat českých vytunelovaných 12.000.000.000,-Kč ve Švýcarsku, až ta lhůta uplynula ? Čeho se báli, proč je za to opozice neroznesla na kopytech ? Je to celé nějaké divné ! :-)
    ELF
  • ...očekávaný
    13.04.2012 15:28

    soud s Janouškem, po dnešním procesu, bude asi hodně napínavý...bude se s dnešním vyjádřením soudce hodně srovnávat..to je den)))
    ZUZKA
  • Trest pro Víta Bártu kvůli 20tis.Kč
    13.04.2012 12:45

    Odsouzení Víta Bárty bylo na politickou objednávku dinosauřích politických stran ODS, TOP a ČSSD. Soudce musel něco najít a tak zjistil, že půjčky byly za mimořádně výhodných podmínek, protože byly bezúročné, což charakterizoval jako korupci. Při půjčce 500tis Kč by byl roční úrok cca 20 tis.Kč a protože si o něj Bárta neřekl, byl odsouzen. Fraška.
    Juniper
    • Re: Trest pro Víta Bártu kvůli 20tis.Kč
      13.04.2012 14:15

      Dobrý postřeh máš. Pak mi to vyvolává asociace na ODS a ČSSD, v jejichž případě bych jejich politiky naplnil jeden středně velký pracovní tábor. Řebíček, Langr, Novák, Dlouhý, Dalík, Topolánek, Suchánek by každý dělali na svém baráku kápa :-)))
      Jesse
  • všimli jste si?
    13.04.2012 12:04

    Jak obdivovatelé tří stran (TOP, ODS a ČSSD) spustili povyk? Po vstupu VV do politiky byl konečně slyšet neustále. Báli se VV !! A bojí stále. Tyto kryptokomunistické strany systematicky postupují tak, aby ve finále bylo přesvědčení veřejnosti, že je chyba volit malé strany... Kdo drží státní kasu? VV to není. Záminka se našla, najde se brzo další. Ovšem o miliardách z daní poplatníků se mlčí. Soukromé peníze nezávislých politiků na současné politické mašinerii je vítané a vykonstruované zlo. Pěkně si dělají z veřejnosti prču.
    Jesse
  • názor
    13.04.2012 12:02

    Jo jo, byli mladí , nezkušení a v minulém podnikání úspěšní. Mysleli, že když mají pár milionků, tak jim patří celý svět, nebo alespoň celý stát. Nebyli moudří, zapoměli,že tady už privatizace byla a krajíc je už rozdělen. Šáhli do korýtka jiným sviním a ty je pokousali a odehnali. Nenechali jim ani budoucí žrádlo i to už si rozebrali jako důchodovou reformu, církevní restituce, ekologickou zátěž, atd a to v rezervě jsou už jenom nejisté evropské dotace, které se brání totálnímu vykradení a sem tam nějaká veřejná zakázka.
    Homo
  •  
    13.04.2012 11:13

    Zajímalo by mě,ja Šott přišel k jistotě ÚDAJNÝCH úplatků,Bárta tvrdil něco o pújčkách.Není to náhodou tak,že pana Bártu někdo odklidil třeba za ty prohýřený miliardy na dálnicích.Někdy se prostě nevzplácí bejt spravedlivej.
    řezník
  • Měříme všem stejně?
    13.04.2012 11:06

    Počin odsoudit politika a takovém postavení jako je VB je v našem soudnictví posun. Bohužel jen na oko. Ne všem se měří stejně. Vlk se nažral a koza zůstala celá. Kdo podplácel a vymýšlel jen ty ty ty ... . Kdo manipuloval o stupínek výše. Je mi blivno. Demokracie a spravedlnost zase dostaly na frak.
    • zas jeden věčně nespokojenej
      13.04.2012 11:14

      a co by tě čéče uspokojilo, aby ti nebylo blivno?
      Bo
  •  
    13.04.2012 11:05

    Jak je možné, že usvědčený korupčník dostane pouze "výchovnou" podmínku? Mám to chápat tak, že když mne chytí při uplácení, dostanu ji také? Takže hurá do uplácení? Je to výsměch.
    občan
    • to občan
      13.04.2012 11:12

      Nechci to posuzovat, kdo z nás ví, jak to skutečně bylo. Pokud Bárta někomu půjčil peníze a je za to odsouzen, je to asi špatně. Pokud podplácel a dostane podmínku, je to také špatně. Vzhledem k tomu, že je to postavené na těžko obhajitelném tvrzení (nebo spíš možná nedůvěryhodném) blonďaté bestie a Škarky (to je také exot), je výsledkem kompromis, který je k ničemu. Být Bárta, tak se asi odvolám, Škarka se odvolá určitě, s vězením jistě ani ve snu nepočítal. Čím víc se v h.vně šlape, tím víc smrdí :-(
      oh171
    •  
      13.04.2012 11:11

      Tento typ uplácení (z vlastních peněz) je společensky mnohem méně nebezpečný, než zcela standardní uplácení místy v dozorčích radách a představenstvech. Podmínka je přiměřená. Ten kdo uplácí z eráru by měl jít sedět natvrdo. Snad se taky časem dočkáme.
      ..
      •  
        13.04.2012 15:26

        Korupce, jako korupce. Je úplně jedno, jestli se jedná o soukromé peníze nebo o veřejné. Pokud si vezmu úplatek a nezdaním jej, škodím státu stejně, jako kdybych státní peníze rozkrádal přímo. Bárta se nechal nachytat se spuštěnejma kalhotama a není to žádný chudáček, maximálně hlupák. Navíc je to politik a má jít nám normálním občanům příkladem. Proto měl dostat exemplární trest a ne trest výchovný.
        občan
        •  
          13.04.2012 17:33

          Tvůj názor nekulhá, ani se neplazí... je prostě mrtev. Pojem "exemplární trest" se hodí do středověku, stejně jako institut milosti. Předpokládám, že tu politici vyřvávají něco o právním a moderním státě 21. století. Co má právo dělat s exemplárním trestem? To myslíš vážně? I když chápu, že tupost některých současných soudců je fatální, viz. 4 kluci z Vítkova, kteří vyfasovali díky opilým cikánům každý 22 let vězení - taky zdůvodnění, že ...je to exemplární trest. Ruku na srdce - tomu říkáš spravedlnost? Za jinou vraždu milost, nebo po pěti letech propuštění atd... příkladů jsou tady tisíce.
          Jesse
          •  
            13.04.2012 18:04

            Myslím to smrtelně vážně. Dokud si za korupci nepůjde exemplárně sednout někdo vysoce postavený, tak aby se ti ostatní začali aspoň trochu bát, nic se nezmění.
            občan
        •  
          13.04.2012 15:38

          Trochu mi to neštymuje. Bárta úplatek dal Kočí a Škárkovi, tak to snad měli zdanit oni ne? Tvoje logika nekulhá na obě nohy ta se jen plazí jak Meresjev.
          ..
          •  
            13.04.2012 15:44

            Já jsem reagoval na Vaše tvrzení, že že korupce ze soukromých peněz je méně škodlivá než korupce ze státních peněz. To si myslím, že není pravda. Korupce jako korupce. Padni komu padni.
            občan
            • Občan
              13.04.2012 17:07

              Opravdu byla prokázána korupce???Bárta způsobil nějakou materiální škodu,tímto úplatkem,nebo jsme v rovině mravnosti?Požadoval doložitelně Bárta za půjčku cokoliv jiného,než se nenańahnat v snížení platů??Tímm snížením platů spíše občan a stát vydělal,ne prodělal.Pokud vím,jednání úplatku se Bárta ze zdůvodnění dopustil tím,že poskytnul bezúročnou půjčku!!!Vy jste nikdy nikomu nepůjčil bez úroků???ˇuplatkem prohlásil soudce právě jen těch odhadnutých dvacet tisíc,které měli být korupčními proto ,že je nevyžadoval.Z dalšího jednání vyplynulo,že půjčku,tak to nazval i soudce,že i půjčka může být úplatkem,jim nabídnul v kontextu s projednávaným zákonem o snížených platech poslanců,tedy jaksi hujersky dal najevo,že své ovečky podrží,aby proti platu neremcaly,čímž zasponzoroval veřejné vystoupení veverek.Žádné jiné požadavky ani dle Kočího a Škarky potvrzeny nebyly.Proč nebyla souzena Kočí,min. pro křivou výpověď můžeme jen dedukovat.
              Velkamedvědice
              • Re: Občan
                13.04.2012 17:28

                Kočí je pouhá nasazená slepička z ODS, resp. pokud víš, co je to infiltrace agentů StB. Sódruzi v ODS tyto praktiky zvládají dodnes. Výsledek je zase o něco větší znechucení veřejnosti a mystifikace, že malé strany by se neměly volit. ODS zase o něco víc (včetně čssd) zabetonovala politiku a "demokracii" svého typu. A jestli Kočí bude někdo stíhat, tak už dnes má vyhráno. Mno, budeme vidět. Jestli nebude stíhaná, pak tu máme další důkaz.
                Jesse
                •  
                  13.04.2012 17:30

                  Jaká je to s prominutím výhra, když jeden lump vystřídá druhého. To není výhra, to je slepá ulička.
                  občan
                  •  
                    13.04.2012 17:34

                    Já měl na mysli výhru ODS, nikoliv moji (naši), protože jen slepec nemůže vidět, že je Kočí jejich figurka.
                    Jesse
                    •  
                      13.04.2012 17:44

                      To je asi pravda s tou Kočí:-). Myslím si, že Bárta by lépe posloužil demokracii, kdyby šel do tepláků, než kdyby z něj byl prime ministr, ale asi ze mě mluví vztek:-)
                      občan
                      • Občan
                        13.04.2012 17:47

                        No ABL ne ABL,jen na ministerstvu dopravy musel šlápnout na pár skutečně korupčních kuřích ok,viz. dálnice a tak...A pokud sám soudce mluví o půjčce,do tepláku,za to ,že nechtěl úroky,viz. zdůvodnění soudce??
                        Velkamedvědice
                        • Re: Občan
                          13.04.2012 17:57

                          OK. Nechci se hádat. Máme na to asi jiný názor:-) Myslím si, že si Bárta se svými protivníky v ničem nezadá a tudíž je mi osobně úplně ukradený. Buďto uplácel a pak měl dostat pořádný flastr a nebo ho měli osvobodit.
                          občan
                          • Občan,Ruphej
                            13.04.2012 21:00

                            Abychom si rozuměli,korupci neobhajuji.Ale čekal bych od soudce jasnou mluvu.Udělal,pravděpodobně udělal,ale pro nedostatek důkazů zproštěn,nebo neudělal.Čekal bych tedy konstatování,dal úplatek.Konstatování poskytnul půčku,přičemž se dopustil uplácení tím,že nechtěl úrok???není to debilní??
                            Velkamedvědice
              • Re: Občan
                13.04.2012 17:25

                Soudce prohlásil, že je vinen korupcí. Tečka. Pak si myslím, že měl dát Bártovi exemplární trest, jelikož je to poslanec, politik a veřejná osoba. Pokud měl o jeho korupčním jednání pochyby pochyby, měl ho osvobodit.
                občan
                • Občan
                  13.04.2012 17:31

                  To jsem neslyšel.Já jasně slyšel,že soudce řekl,že je vinen uplatkářstvím,kterého se dopustil tím,že poskytl půjčku,aniž by chtěl úroky!!!Poslechni si zdůvodnění rozsudku...
                  Velkamedvědice
      • Džordžo
        13.04.2012 14:51

        Jak říkáš,jedna věc je úplatek v jehož důsledku někdo či něco obdrží finanční ztrátu apod.A druhá veěc je tohle.Barta nikomu škodu nezpůsobil,maximálně sám sobě.V podstatě to co dělal je běžná praxe,není otázkou zda je mravná,ale zda je trestně odpovědná.Denně se uzavírají mezi politiky účelové dohody,nejde jen o finance ,ale i jiné výhody,třeba obsazení strategických postů,kdy jsou poslanci upláceni obdobně.Starkovi to přeju.
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
07.05.2024
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)