Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Itálie následuje Španělsko a odkládá cíl vyrovnaného rozpočtu, letos čeká pokles ekonomiky o 1,2 %

Itálie následuje Španělsko a odkládá cíl vyrovnaného rozpočtu, letos čeká pokles ekonomiky o 1,2 %

18.04.2012 15:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Italský plán dosáhnout v roce 2013 vyrovnané bilance veřejných financí padá, rozpočtový schodek se podaří zcela umazat nejdříve v roce 2015, vyplývá z čerstvě schváleného ekonomického plánu italské vlády. Ta mimo zvýšení prognózy deficitů rozpočtů na roky 2012 až 2014 také zhoršila odhad vývoje domácí ekonomiky.

Kabinet Maria Montiho revidoval časový rámec pro dosažení cíle vyrovnaného rozpočtu a v příštím roce očekává deficit 0,5 procenta, ačkoli předchozí plán počítal s 0,1procentním schodkem. Této úrovně se nepodaří dosáhnout dříve než v roce 2014, přiznala vláda s tím, že k reorganizaci veřejných financí vede ještě dlouhá cesta. Vláda též zhoršila výhled letošního růstu hrubého domácího produktu Itálie a očekává pokles o 1,2 procenta proti původnímu odhadu -0,5 procenta. V roce 2013 pak očekává návrat k růstu o 0,5 procenta. „Finanční krize si vybírá vysokou daň na italských rodinách a mladé generaci,“ řekl po jednání vlády premiér Monti.

Vládní dokument představuje tříletý ekonomický plán země a předpovídá, že veřejný dluh země letos dosáhne – mimo příspěvky na pomoc Řecku a prostředků pro evropské záchranné fondy - 120,3 procenta HDP. Dnešní prohlášení vlády může dále negativně přispět k obavám z pevnosti italské ekonomiky. „Odložení plnění rozpočtových cílů ve spojení s předpokládaným růstem dluhu v několika dalších letech, který je ještě více znepokojující, pravděpodobně dále podlomí důvěru trhů ve schopnost vlády udržet veřejné finance pod kontrolou,“ komentuje záležitost stratég UBS Gianluca Ziglio.

MMF dnes předpověděl Itálii pro letošní rok pokles hrubého domácího produktu o 1,9 procenta s tím, že ekonomika bude mírným tempem klesat ještě příští rok. Ve své fiskální prognóze je MMF rovněž pesimističtější než Řím a předpokládá, že italské veřejné finance dosáhnou vyrovnanosti nejdříve v roce 2018, tedy stejně jako v případě Španělska.

Zemí, na níž se krom Itálie upíná v posledních dnech pozornost finančních trhů ještě intenzivněji, je Španělsko. Ani to podle dnešní zprávy MMF nesplní vládní plán snižování deficitu veřejných financí v letošním ani příštím roce a hranice tří procent schodku v poměru k výkonu ekonomiky v nejbližších letech ani nedosáhne. Pochyby o možnosti splnit vládní plány dnes vyjádřil i guvernér španělské centrální banky.

MMF předpokládá, že schodek veřejných financí Španělska letos klesne na šest procent hrubého domácího produktu namísto cílové úrovně 5,3 procenta, kterou vláda Mariana Rajoye dohodla s Evropskou unií. V roce 2013, kdy měl Madrid podle dohody srazit schodek na tři procenta HDP, klesne jen nepatrně na 5,7 procenta. Ke klíčové tříprocentní hranici se deficit dostane nejdříve v roce 2018, odhadl MMF.

Fond by Španělsku na rozdíl od EU a Berlína, které vyžadují po Madridu razantní snižování schodku, doporučil vzhledem k poklesu ekonomiky mírnější postup. "Cíl deficitu (pro rok 2012) pochopitelně předpokládá velmi rozsáhlou konsolidaci a je zhruba přiměřený, lepší by ale byla o něco mírně adaptace, která by více odpovídala cyklickému vývoji," zaznělo z MMF na adresu španělské ekonomiky. Ta má podle dnešního pololetního ekonomického výhledu v příštím roce zastavit pokles a nepatrně stoupnout.

Guvernér centrální banky Miguel Angel Fernandez Ordonez v dnešním prvním vyjádření k vládnímu plánu snižování deficitů uvedl, že kvůli problémům s výběrem daní a vnějším faktorům jako ekonomickému růstu a inflaci jsou plány vlády ohrožené. Doporučil proto uvažovat o dalších opatřeních, zejména o zvýšení nepřímých daní jako daně z přidané hodnoty.

Minulý týden výnosy španělských vládních dluhopisů prudce rostly a v pondělí se výnos desetileté obligace vrátil poprvé od prosince nad šest procent. Výnosy krátkodobých pokladničních poukázek ve včerejší aukci pokladničních poukázek vzrostly téměř na dvojnásobek, poptávka však byla silná a celkový upsaný objem přesáhl maximální stanovený cíl.

(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Čtěte více:

Itálie v dnešní aukci neupsala celý plánovaný objem, 3letý výnos prudce vzrostl
12.04.2012 11:58
Italská vláda dnes opět prodávala dluhopisy, tentokrát dlouhodobé a v ...
NYT: Úsporná opatření v EU nefungují, dusí ekonomický růst
13.04.2012 15:41
Chybná politika, kterou eurozóně diktuje Německo, dusí ekonomický růs...
Španělsko trápí růst úroků na letošní maximum, euro ve vlně obav o nutnost další pomoci bojuje o 1,30
16.04.2012 12:06
Výnos španělských desetiletých dluhopisů vzrostl dnes poprvé v letošní...
Madrid chce přistřihnout křídla rozmarným regionům, převezme kontrolu nad jejich rozpočty. Výnosy v aukci poukázek strmě rostou
17.04.2012 11:19
Kabinet Mariana Rajoye pohrozil, že počínaje květnem převezme kontrolu...
MMF se blíží dohodě o posílení krizových fondů. Čína, Brazílie a Rusko s dalšími příspěvky váhají
18.04.2012 9:13
Mezinárodní měnový fond se před nadcházejícím jarním zasedáním pomalu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.05.2024
9:37Víkendář: Úvahy o snižování sazeb lze na řadu měsíců úplně vypustit
25.05.2024
16:38CNBC: Čínští výrobci elektromobilů dál razantně pronikají na evropský trh
9:34Víkendář: Eisman o investicích spojených s umělou inteligencí a potenciálu, který má Apple
24.05.2024
22:01Americké indexy ukončily týden růstem  
17:26Keynesova soutěž krásy a současné dění na trhu
16:49ECB přislíbila pokles sazeb, pak si dá přestávku. Wall Street se dnes zvedá  
16:41Norský Equinor investuje do rozšíření těžby z největšího plynového pole v Evropě
14:58Globální akciové trhy se po rally blíží prodejnímu signálu, varuje stratég Bank of America
13:50Než otevře Wall Street: Apple, Workday  
12:16Perly týdne: Kapitulace medvědích scénářů
11:32Itálie varuje, že dohoda o globální minimální dani nebude kvůli výhradám včas
11:29Sazby jsou znovu zdrojem nejistoty, akcie koncem týdne klesají  
10:45Důvěra v ekonomiku ČR se v květnu meziměsíčně mírně snížila, podle analytiků jde o jednorázový výkyv
9:08Rozbřesk: Vyšší než očekávaný růst mezd v eurozóně ECB od redukce sazeb neodradí
8:52Erste a VIG se obchodují poslední den s dividendou, globální propast mezi ekonomikami se rozšiřuje a futures jsou červené  
8:41ČEZ: Rozhodčí tribunál ICC zakázal ruskému Gazpromu vést v Rusku soud proti ČEZ
7:28Investice ve světě, který rychle stárne
23.05.2024
22:01Pozitivní Nvidia trhu nestačila  
17:25Vracení se k ziskům, nafukování bubliny devadesátých let a současná mezera
17:22Sentiment je překvapivě křehký. Narušil ho nenápadný report z ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data