Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Francouzské volby: Hollande v 1. kole vítězem. Krajní pravice na vzestupu a slibuje konec Sarkozyho

Francouzské volby: Hollande v 1. kole vítězem. Krajní pravice na vzestupu a slibuje konec Sarkozyho

23.04.2012 9:18, aktualizováno: 23.4. 10:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Předběžné výsledky prvního kola francouzských prezidentských voleb ukazují, že vyhrál socialistický kandidát François Hollande s 28,6, procenty hlasů. Ve druhém kole konaném 6. května se tak utká s dosavadním prezidentem Nicolasem Sarkozym, kterého podpořilo 27,08 procenta hlasujících. Takové byly výsledky po sečtení 99 procent hlasů, tedy pouze bez hlasů Francouzů volících v zahraničí. Třetí překvapivě skončila v boji o křeslo v Elysejském paláci vůdkyně francouzské radikální pravice Marine Le Penová. Ta se navíc nechala slyšet, že chce nečekaného úspěchu využít k definitivnímu rozdrcení dosavadního prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Francois Hollande, který byl již v minulém týdnu označován za favorita nadcházejících prezidentských voleb, veřejně slíbil, že v případě ovládnutí Elysejského paláce zvýší minimální mzdu. Ta je aktuálně na 1 398,4 EUR měsíčně, tedy asi 34 750 korun. Ekonomickou obec nepotěšil ani představený plán prezidentského kandidáta socialistů pro snižování zadlužování země. Očekává totiž dosažení vyrovnaného hospodaření země až v roce 2017, tedy až o rok později, než sliboval Nicolas Sakorzy. Investoři na konci minulého týdne reagovali odklonem od francouzských aktiv a ten pokračuje i dnes, když tamní akciový index CAC 40 dnes v úvodu ztrácí 1,4 procenta a CDS na pojištění schopnosti Francie dostát svým finančním závazkům rostou o 4,5 bps na 204 bps.

Volby podle odhadů přinesly rekordní úspěch krajně pravicové Národní frontě. Její kandidátka Marine Le Penová skončila třetí s více než 18 procenty hlasů. Překonala tím dosud nejlepší výsledek svého otce, který v roce 2002 postoupil do druhého kola voleb se 16,9 procenta hlasů. Evropská média upoutal výsledek Le Penové a v menší míře skóre levicového kandidáta Jeana-Luka Mélenchona 11,11 procenta. Některé listy upozorňují, že skoro třetina voličů hlasovala pro kandidáta nepřátelského vůči globalizaci či EU.

U kandidátů poražených v prvním kole se všeobecně očekává, že vydají pro svoje voliče doporučení, koho z finalistů v druhém kole podpořit, a většinou tak činí podle politické spřízněnosti. Krajní pravice doporučení ale nikdy nevydávala. Přesto v minulých volbách dopomohlo Sarkozymu k vítězství asi 60 procent voličů Národní fronty. Le Penová ale už zdůraznila, že v projevu za týden hodlá své voliče vyzvat, aby druhé kolo voleb výslovně bojkotovali. Kalkuluje tak s tím, že se Sarkozy dočká od Hollanda snadněji porážky a odpovědnost za vítězství socialisty chce pak shodit na Sarkozyho, který je podle ní zrádcem pravicové politiky.

Francouzské deníky dnes píší, že výsledek připomíná "náladu 21. dubna", kdy před deseti lety otec Le Penové postoupil do druhého kola. "Republikánská Francie se znovu po prvním kole prezidentských voleb probouzí s neurčitým pocitem kocoviny," uvedl ekonomický list Les Echos. Podle něj "padne na kampaň před druhým kolem stín" Le Penové.

Deník Le Figaro, který je blízký Sarkozymu, nicméně ve svém dnešním úvodníku vyzývá voliče Le Penové, aby se vyhnuli "horší variantě", kterou by prý bylo Hollandovo vítězství, a dostavili se k urnám a podpořili Sarkozyho. "Navzdory úspěchu své kandidátky se v druhém kole stanou sirotky," podotýká list.

Vůdkyně Národní fronty Marine Le Penová zároveň už pokukuje po parlamentních volbách, které se ve Francii uskuteční v červnu a v nichž si dělá naději, že její strana po zklamání z posílení levice dobude významné pozice v zákonodárném shromáždění. Pokud by ji podpořilo tolik lidí jako nyní v prvním kole, měla by naději na určitý úspěch. "Bitva o Francii teprve začala. Nic už nebude tak jako předtím," prohlásila v neděli večer Le Penová. Zároveň dodala, že se jí podařilo "otřást" francouzským politickým systémem.

(Zdroj: Le Monde, ČTK, ČT, Bloomberg)


Čtěte více:

Investoři dávají od Francie ruce pryč. Bojí se převzetí kormidla socialistou Hollandem
19.04.2012 17:13
První kolo francouzských prezidentských voleb proběhne již tuto neděli...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.04.2024
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  
13:53Partners HoldCo, a.s.: Oznámení o zřízení výboru pro audit

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board