Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ceny ropy rostou a opět se začíná hovořit o ropném vrcholu

Ceny ropy rostou a opět se začíná hovořit o ropném vrcholu

26.04.2012 14:55
Autor: Redakce, Patria.cz

V minulých dnech se objevily úvahy na téma ropného vrcholu ve třech známých tiskovinách: The Economist, The Financial Times a Le Figaro. Podívejme se na to, jaké názory v nich zazněly a co to znamená pro ekonomiku a investory. Začneme s úvahou prezentovanou v The Economist:
 
„Rozvinuté ekonomiky se snaží dosáhnout rychlejšího oživení, stále však čelí překážkám. Cena ropy se tvrdohlavě drží nad 100 dolary za barel a funguje jako daň pro západní spotřebitele. Podle některých jsou vysoké ceny ropy výsledkem spekulačních aktivit. Nabízí se ovšem jednodušší vysvětlení: Nabídka ropy nestačí pokrývat její poptávku. Myšlenka ropného vrcholu, tj. názor, že těžba ropy se již nachází blízko svého maxima, není zdaleka všemi přijímána. Faktem ale je, že produkce již od roku 2005 stagnuje, několik zemí se z čistých exportérů přeměnilo na čisté dovozce (např. Velká Británie či Egypt). Rozvinuté země sice svou energetickou náročnost snížily, poptávka z rozvíjejícího se světa ale dále prudce roste. Ropný trh je tak velmi zranitelný co se týče krátkodobého přerušení těžby, které přišlo například během války v Libyi.“

Uvedené je dobrým shrnutím skutečných problémů, ale podívejme se nejdříve na to, jak můžeme teorii ropného vrcholu vnímat. Má totiž dvě verze. První z nich říká, že polovina ropných rezerv byla spotřebována před rokem 2005 a těžba ropy už nikdy neporoste. Druhá se zaměřuje na to, že v určitém bodě se náklad spojený s těžbou dostane na takovou úroveň, že bude poškozena poptávka po ropě.

Podobnou destrukci poptávky jsme během posledních 40 let zaznamenali několikrát. Každé recesi, která během tohoto období přišla, totiž předcházel ropný šok, výjimku představuje jen recese po technologické bublině. Politikům se taková destrukce poptávky nelíbí, protože zpomaluje růst. Je pro ně tedy velmi přitažlivý názor, že za růstem cen ropy stojí nějaký faktor, který lze měnit. The Economist v této souvislosti tvrdí, že plán Baracka Obamy, který má bojovat s manipulací na komoditních trzích, je přesně tímto případem.

Fakt, že spekulanti hrají na komoditních trzích významnou roli, je ale patrný z velkého počtu důkazů. Obchodování s komoditami je dnes jednoduché. A politika nulových sazeb, kterou sleduje Fed, nutí investory k hledání alternativních aktiv. Například profesor ekonomie Randall Wray z University of Kansas City tak považuje spekulativní investice na komoditních trzích za „největší bublinu všech dob“.

Le Figaro ve svém článku uvádí, že podle USGS „doposud neprobádané, ale technicky využitelné“ rezervy ropy dosahují 565 miliard barelů, u zemního plynu to je 158.760 miliard krychlových metrů. To u ropy odpovídá 17 letům spotřeby (ve výši roku 2011), u plynu 50 letům. Pokud k těmto zásobám přidáme doposud prokázané rezervy, stačí celková zásoba na 60 let spotřeby ropy. Jean Laherrere, který dříve pracoval pro Total a nyní je prezidentem asociace ASPO, která se zaměřuje na analýzy ropného vrcholu, s těmito závěry ale nesouhlasí. Nepopírá sice, že existují doposud neobjevené obrovské rezervy. Poukazuje ale na skutečnost, že těžba z existujících polí klesá o 4,5 – 6,7 % ročně, zatímco světová poptávka roste. Laherrere a sedm dalších expertů tak požadují, aby se kandidáti na prezidenta zaobírali změnami na energetických trzích, které mohou jinak proběhnout chaoticky s ničivými následky pro ekonomiku.

Vývoj ceny ropy WTI (USD/barel) za posledních 6 let

ropa WTI - max

Uvedené je výtahem z „A Primer on Peak Oil“, autorem je Edward Harrison.

(Zdroj: EconoMonitor)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data