Researsch (Conectium s.r.o.)
Akcie v ČR  |  01.05.2012 11:09:12

CETV - Time Warner a R.Lauder poskytnou půjčku a zvyšují podíl ve společnosti, výsledky nijak neoslnily

Společnost Central European Media Enterprises (CETV) v pondělí po uzavření US trhů překvapivě zveřejnila hospodářské výsledky za 1Q a zároveň další dohody se svými hlavními akcionáři. Původně CETV měla zveřejnit výsledky až 9.5. Vše souvisí vlastně i s reportem Time Warner (TWX), která má zveřejnit hospodářské výsledky ve středu a již delší dobu se spekuluje, jak se ke své „dceři“ postaví, resp. vyřeší její financování a zda neoznámí převzetí.

Od včerejšího večera je situace o něco jasnější. Time Warner a Ronald Lauder poskytnou společnosti půjčku v objemu 300 mil. USD. Prostředky budou použity na tendry na koupi 3 emisí vydaných dluhopisů společnosti. Zmiňované tendry CETV zároveň i vyhlásila.

Dceřiná společnost Time Warner navíc ve společnosti CETV navýší podíl na 40 %, když koupí 9,5 mil. (oprava objemu) nových akcií třídy A za kurz 7,51 USD. R.Lauder, resp. jeho společnost RSL Capital koupí obdobně 2 mil. akcií. Společnost by tak vlastně měla získat přes 86,3 mil. USD (oprava). Právě výnos z akciových úpisů má být později použit na splácení získané půjčky. Nicméně pokud půjčka nebude splaceno do půl roku, má Time Warner v rámci opčních doložek možnost získat další akcie a zvýšit podíl ve společnosti až na 49,9 %. V rámci dohod Time Warner konvertuje své akcie třídy B na A.

Transakce podléhá schválení ze strany akcionářů, nicméně R.Lauder, který má vlastně rozhodující „slovo“ oznámil, že transakci podpoří.

Samotné zveřejněné hospodářské výsledky CETV za 1Q nejsou nijak oslňující. Příjmy společnosti meziročně klesly na 167,43 mil. USD (-3,1 %), OIBDA se snížila na 14,06 mil. USD (-1,3 %). Provozní ztráta se tak zvýšila na 10,3 (+34,4 %). Čistá ztráta se pak snížila na 13,39 mil. USD (-36,6 %), tj. 0,21 USD/akcii.

Pokles příjmů byl dán zejména v oblasti vysílání, kde došlo k poklesu o 6,8 % na 146,8 mil. USD (pokles včetně na trhu v ČR), naopak největší nárůst logicky zaznamenaly „nová média“ a to o 40,4 % na 3,68 mil. USD, což však v absolutních číslech je stále poměrně zanedbatelnou položkou v příjmech. Oproti konci roku pak hotovost, či její ekvivalenty firmě klesly z 186,4 mil. USD na 150 mil. USD. Free cash flow pak z 24,68 mil. USD dokonce na záporných -40,24 mil. USD.

Jak šlo vysledovat na trhu v posledních dnech, o titul byl poměrně zájem. I přes downgrade ratingu od Standard & Poor´s v minulém týdnu, titul „v reakci“ rostl. Na výše zmíněná oznámení včera v „after hours“ reagoval skokovým posílením na závěrečných 9 USD, když v řádné seanci uzavřel na 7,91 USD (-1,13 %). Hladinu 9 USD lze považovat částečně i za určitou technickou hranici, od které se titul v polovině února odrazil zpět k poklesu. Většina evropských trhů je dnes díky svátku uzavřena, US trhy však nikoliv. Velmi sledována tedy bude tržní reakce.

Společnost k výsledkům a i vlastně k ostatním oznámením pořádá konferenční hovor až ve středu 2.5. od 15 hod.

J.Zendulka

Tyto zprávy pro vás vytváří Conectium.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688