Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EU potřebuje větší mobilitu pracovní síly. Je třeba bojovat s byrokracií, profesními cechy a přebujelým státem

EU potřebuje větší mobilitu pracovní síly. Je třeba bojovat s byrokracií, profesními cechy a přebujelým státem

04.05.2012 7:59, aktualizováno: 4.5. 11:09
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Je to už známá věc: Američané se za prací stěhují daleko více než občané Evropské unie. U Evropanů je tolik známá nechuť k změně bydliště v rámci jednoho státu ještě zesílená, pokud mají překračovat hranice.

Jako nejčastější důvod se uvádí jazyková různorodost, v Evropě tradičně velká (EU má 23 oficiálních jazyků). I v rámci celé Kanady je mobilita pracovních sil daleko větší než mezi frankofonním Quebecem a anglofonním zbytkem země. Podle studie Nicoly Fuchs-Schündeln z Univezity ve Frankfurtu a Kevina Bartze z Harvardu jazykové hranice daleko lépe předpovídají překážky při stěhování než hranice státní.

Na to lze namítnout, že naučit se cizí jazyk není takový problém. Důkazem jsou třeba středoevropané v čele s Čechy a Poláky pověstnými jazykovou přičinlivostí. S úplným otevřením pracovního trhu pro občany osmi nových členských zemí EU loni v květnu se značně zjednodušil proces najímání pracovníků v sousedním Německu, prakticky jediném motoru růstu eurozóny.

Přesto se nepodařilo naplnit očekávání řady německých podniků a zaplnit fatální nedostatek kvalifikovaných pracovníků ve výrobě. Zájem o práci projevili lidé hlásící se do málo kvalifikovaných pozic. "Dostáváme řadu životopisů na pomocná pracovní místa. Ale na kvalifikované pozice je jich opravdu jen velmi málo," tvrdí jeden ze zaměstnavatelů. "Situace na pracovním trhu v Česku je dobrá, takže lidé nemají potřebu opustit zemi," komentuje situaci výkonný člen představenstva Česko-německé obchodní a průmyslové komory Bernard Bauer.

Podle dostupných statistik německého úřadu práce našlo v Německu práci od května 2011 do konce letošního ledna 63 tisíc lidí z nových zemí EU. Čísla za jednotlivé země jsou dostupná pouze do září 2011. Za uvedených pět měsíců přibylo v Německu jen něco přes 4 100 Čechů. Většina z nich přitom přes hranice denně dojíždí a stěhování neplánují.

Překážky migrace se objevují v dalších formách, které v různých zemích eurozóny hrají různě důležitou roli. Pro uchazeče o práci z nových členských zemí byl od roku 2004 největší pobídkou mnohonásobně vyšší příjem v porovnání s domovinou. Jenže platové rozdíly v rámci eurozóny jsou mnohem menší. Motivaci ke stěhování snižují i výhodné balíčky odstupného a štědrá podpora v nezaměstnanosti. Vlády na periferii eurozóny se snaží systém vyplácení podpor změnit, ale naráží na tvrdý odpor odborů.

Dalším zádrhelem při migraci za prací mohou být podmínky na realitním trhu. Nejde jen o nemožnost odstěhovat se z na hypotéku pořízeného bytu či domu, který mezitím ztratil polovinu hodnoty. Odrazovat mohou i transakční náklady. Statistiky OECD ukazují, že náklady na prodej/koupi domu v Řecku, Itálii a Španělsku činí 10-15 % hodnoty nemovitosti. Ve Spojených státech je to zhruba 5 %. Řada zemí svým občanům navíc dopřává dotované komunální bydlení, s nímž se leckdo jen nerad loučí. Španělsko v rámci posledního úsporného balíčku subvence na bydlení výrazně omezilo, ale rozpočtové problémy mohou pro vládu zvýšit atraktivnost daně z nemovitosti, která by mohla likviditu na realitním trhu opět spíš omezit.

 
V boji za větší mobilitu má zatím velké zásluhy Evropská komise, která dnes a denně volá po větší propustnosti trhů a harmonizaci sociálního a pracovně-právního zákonodárství. Úřední šiml ale stěhování stále dost komplikuje, třeba když přijde řeč na penzijní systémy. Se změnou země pobytu mohou pracovníci přijít o část zasloužených důchodových benefitů nebo o možnost nechat si odpracované roky započítávat do schémat v mateřském státě. Nejednotně aplikované zdanění důchodů zase pro mnoho potenciálních migrantů znamená riziko dvojího zdanění. Nedávno Komise vyzvala k možnosti „vyvážení“ národních příspěvků v nezaměstnanosti, aby odstěhovavší se lidé měli méně starostí při hledání práce v jiné zemi.

Další bariérou jsou profesní požadavky na kvalifikaci. Podle unijní legislativy by mělo získání kvalifikace v jedné zemi automatický znamenat způsobilost pro vykonávání povolání ve všech ostatních členských státech. V praxi je pro uznání třeba proplést se pavučinou lokálních regulí a vyhlášek. Proč například německá auditorská komora neuznává mezinárodní zkoušku ACCA platnou všude po světě? Jen na sedm z osmi set profesí, které rozlišuje Komise, lze podle OECD automatické uznání v EU skutečně aplikovat. V roce 2011 Komise navrhla tzv. profesní kartu, která by obsahovala všechny relevantní údaje o svém nositeli. Zatím s ní příliš nepokročila.

Na překážky lze narazit i ve veřejném sektoru. Některé pozice jsou občanům cizí státní příslušnosti stále zapovězeny, a to i mimo „citlivé“ rezorty typu obrany a bezpečnosti. V roce 2005 tak v Británii působilo jen 2,5 % učitelů-cizinců, což je ale stále mnoho v porovnání s Portugalskem (0,7 %), Řeckem (0,4 %) nebo Itálií (příliš malý počet na zaznamenání). Změnit situaci nebude lehké, navzdory růstu poptávky po vzdělání v Němčině v periferních ekonomikách eurozóny.

Evropané nebudou při stěhování za prací nikdy tak volní jako Američané. Mezeru však lze zmenšit a měnová unie k tomu bude stále více tlačit. Hlavním dějištěm strukturálních reforem je dnes sice středomořské křídlo, ale i jádro eurozóny může občanům EU mnohé usnadnit.

(Zdroj: The Economist, iDnes, ČTK)


Čtěte více:

Lidé vs. stroje
09.01.2012 17:53
Spojené státy dnes produkují přibližně o čtvrtinu více zboží a služeb ...
Dopady krize v Evropě: Mladí Španělé odcházejí za prací do Latinské Ameriky
16.01.2012 13:19
Brzy po tom, co splaskla bublina na realitním trhu ve Španělsku, vzali...
Economist: Nastává třetí průmyslová revoluce, digitalizace výroby
23.04.2012 12:21
Svět stojí na prahu třetí průmyslové revoluce, kterou bude charakteriz...
„Ne“ vyšší inflaci aneb co Krugman nechápe
30.04.2012 7:58
Paul Krugman se ve svém posledním článku pro New York Times věnoval po...

Váš názor
  •  
    04.05.2012 8:42

    Zase totální nesmysl. V USA je slavná naprostá mobilita a minimální náklady zaměstnavatele... a nezaměstnanost? reálně 15% + Přestaňte už papouškovat pseudoliberální nesmysly, problém je úplně nškde jinde...
    maart
    • New rules on social security rights when moving within Europe
      04.05.2012 15:57

      On 1 May 2010 new regulations for the coordination of social security systems in Europe entered into force. In 50 years, this is only the second major reform of the rules ensuring that mobile workers would not lose their social security rights when moving within Europe. The four pillars of coordination remain the same: You are always insured under the legislation of one single member state: generally, if you are active, it will be the country where you work; if you are inactive, the country where you reside. The principle of equal treatment ensures that you have the same rights and obligations as nationals of that country. When necessary, periods of insurance acquired in other EU countries can be taken into account towards the award of a benefit. Cash benefits can be "exported" if you live in a country other than the one where you are insured. So what do the new rules change? The main focus of the modernisation has been to provide better protection of citizens’ rights. For example, national administrations are now required to deliver user-friendly services and to proactively provide citizens with the information necessary to state their rights. The former E-forms are being replaced by a limited number of paper documents, covering situations in which mobile people need to carry proof of their entitlements, e.g. "exporting" unemployment benefits when looking for a job. These easily user-friendly "portable documents" are standardised and mutually recognised in all EU/EEA country. Visit the updated website http://ec.europa.eu/social-security-coordination to find out more about your social security rights when moving within Europe. Source: News on www.EURES.eu
      Vaclav
    •  
      04.05.2012 9:05

      Problém je jistě někde jinde. Ale kde? - Byrokracie je stále aktivnější a je schopna generovat další a další byrokratické instituce v domění, že ta každá nová (komise, institut, úřad, funkce, dozor, regulace atd...) omezí činnost těch větších a zabetonovaných v systému :-)) A tak nám tady rostou další a další jako houby po dešti. Známé pořekadlo - "Budeme ty úřady tak dlouho vymýšlet, až tu byrokracii porazíme !!!, soudruzi":-)))
      Jesse
      •  
        04.05.2012 12:58

        Ne podle jména ale podle jejich činů poznáte je ...
        maart
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y