Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vládní úspory podle guvernéra Singera omezí růst i letos. Veřejné instituce budou mít účty u ČNB

Vládní úspory podle guvernéra Singera omezí růst i letos. Veřejné instituce budou mít účty u ČNB

04.05.2012 11:57, aktualizováno: 4.5. 12:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vládní úsporná opatření, která loni ubrala z růstu české ekonomiky procentní bod, sníží nejspíš výkon ekonomiky také letos, a to zřejmě o 0,2 procentního bodu. Ve sněmovně to dnes při projednávání pravidelné inflační zprávy řekl guvernér České národní banky Miroslav Singer. Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení odsouhlasila předlohu ministerstva financí, která upravuje rozpočtová pravidla a stanovuje například, že veřejné instituce budou mít účet u České národní banky.

"Celkový ekonomický útlum není způsoben pouze fiskální konsolidací, ale je způsoben obecným ekonomickým útlumem, který se nás jako na export orientované ekonomiky poměrně dramaticky dotýká," zdůraznil guvernér. Konkrétní výše zmíněná čísla podle něj vycházejí z aktuální prognózy centrální banky. Loni podle údajů Českého statistického úřadu česká ekonomika meziročně vzrostla o 1,7 procenta, pro letošek ČNB ve své prognóze počítá se stagnací ekonomiky.

Jak také řekl, podle původních odhadů ČNB škrty zpomalily růst české ekonomiky loni o 0,6 procentního bodu a letos o 0,4 procentního bodu. Na změně prognózy ČNB se podle něj podílely dva vlivy. Ministerstva si vytvořila rezervy, které budou využívat letos, a druhým vlivem je, že fiskální hospodaření státu dopadlo lépe, než ČNB odhadovala.

Zatímco výhled ekonomického růstu (letos nula, v roce 2013 +1,9 %) i celkové inflace zůstal v aktuální předpovědi ČNB beze změny, nová prognóza, kterou ČNB představila již na včerejší tiskové konferenci, počítá se silnější korunou v letošním roce: průměrný kurz pro 2012 reviduje na 24,7 CZK/EUR z 24,9 CZK/EUR a pro 2013 potvrzuje 24,3 CZK/EUR. Singer dále podotkl, že pro letošní rok očekává centrální banka růst spotřebitelských cen pod čtyřmi procenty. Pro příští rok už se odhad pohybuje pod třemi procenty.

 
Dnes ve sněmovně prosazená novela vypracovaná v rámci projektu státní pokladny má přinutit Pozemkový fond ČR, státní fondy a příspěvkové organizace, aby své účty převedly do České národní banky (ČNB). Některé účty, zejména ty pro příjem dotací, budou muset podle návrhu vést v ČNB územní samosprávné celky, dobrovolné svazky obcí, regionální rady regionů soudržnosti, veřejné výzkumné instituce, veřejné vysoké školy a Správa železniční dopravní cesty.

"Budou dva typy subjektů, subjekty povinné a dobrovolné," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a dodal: "Velmi rád bych se vypořádal s mýtem, který ve veřejnosti vládne a ke kterému jsem i já přispěl i svojí komunikační nešikovností."

Ministr vypočetl, že návrh nemá starosty ani rektory v jejich nakládání s penězi nějak omezit. "Pouze v rámci pružného, jednoduchého a moderního platebního styku jim jednotné inkasní místo peníze vybere a převede je na účet na ČNB. A odtud si je starosta nebo rektor může v následující vteřině vybrat a převést si je na bankovní účet podle své vůle," zmínil Kalousek. Zřízení účtů podle ministra souvisí se vznikem Jednotného inkasního místa, které od roku 2014 bude vybírat peníze pro stát, kraje i obce. Podle něj úprava umožní natáhnout vládě "přímou linku" k distribuci peněz, které dosud musí putovat z rozpočtu přes kraje nebo ministerstva. 

(Zdroj: ČTK, ČNB, MediaFax)


Čtěte více:

ČNB ponechala sazby jen těsným poměrem 4:3. Koruna má být letos silnější, ale nyní oslabuje nad 25 CZK/EUR
03.05.2012 13:14
Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání rozhodla o ponechání hlavníc...

Váš názor
  • Podivné
    04.05.2012 12:34

    1) Dlouhodobý ekonomický růst není prostou funkcí vládních, ani veřejných výdajů. 2) ČNB by neměla suplovat funkci soukromých bank ve správě bankvoncíh účtů žádných soukromých, ani veřejných institucí. Má dostatek jinýách zdrojů příjmů a jenom odčerpává zisk ze soukromé sféry, což jí evidentně jako protirůstový nástroj nepřipadá.
    • Re: Podivné
      07.05.2012 9:00

      Na účtech veřejné správy se"válí" v komerčních bankách dost finačních prostředků, které si v době rozpočtových schodků stát od těch samých komernčních bank o poznání dráže půjčuje. Lze tvrdit, že stát si půjčuje "svoje vlastní" prostředky. To je podivné a nevidím na to nic prorůstového. Na prorůstovou úvěrovou politiku místních komerčních bank příliš nevěřím, ty je raději půjčí zadluženému státu než podnikateli na rizikový projekt.
      mahamotti
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y