Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Existence eura za 5 let je nejistá, říká Buffett. Do akcií FB by neinvestoval. Co přinese valná hromada Berkshire? (+video)

Existence eura za 5 let je nejistá, říká Buffett. Do akcií FB by neinvestoval. Co přinese valná hromada Berkshire? (+video)

04.05.2012 15:52

Bilion eur, který do evropského bankovního systému „nalil“ Mario Draghi z pozice šéfa Evropské centrální banky v rámci dvoukolové operace LTRO, vyřešil akutní problém financování, ne však otázku (ne)dostatku kapitálu bank a spoustu dalších problémů. Na otázku ohledně budoucnosti eurozóny Buffett odpověděl: „Víme, že současná situace je neudržitelná… Nedokážu říci, zda euro bude za pět let stále ještě existovat.“ Zásadní problém podle něj tkví v názorové roztříštěnosti sedmnáctičlenného spolku, která takřka znemožňuje přijetí jakýchkoli rychlých a zásadních řešení.

Buffett v dnešním rozhovoru pro CNBC, který předcházel očekávanému zveřejnění odpoledních dat z amerického trhu práce, řekl, že ekonomice USA se nyní daří lépe, než tomu bylo před 3 až 4 měsíci, ačkoli rychlost oživování není kdovíjak rychlá. Co zotavování největší ekonomiky světa zpomaluje, je stále slabá stavební výroba, dodal.

Buffett dnes mimo jiné oprášil svou nesympatii k investicím do sociálních sítí, které považuje za nevyzpytatelné. V souvislosti s čerstvými zprávami o stanoveném rozpětí cen akcií Facebook v chystaném IPO Buffett řekl, že investovat do tohoto titulu neplánuje, ačkoli uznal, že „to co se kolem společnosti děje, je pozoruhodné“. Obavy některých, podle nichž je pozornost věnovaná v současnosti vstupu internetových společností na burzu přehnaná a ukazuje na existenci bubliny, však Buffett nesdílí a nevidí ani podobnost technologické bubliny vzniklé na konci 90. let. „V současnosti nejsme v žádné fázi bubliny na jakémkoli trhu,“ soudí legendární investor.

Pro vyznavatele Warrenna Buffetta bude tento víkend ve znamení výročního setkání akcionářů investiční společnosti Berkshire Hathaway. Buffett bude zřejmě zodpovídat mnoho otázek, přičemž lze očekávat, že budou alespoň na úvod dominovat ty spojené s jeho zdravotním stavem a nástupcem v čele společnosti. Média minulý měsíc přinesla zprávu, že jeden z nejbohatších lidí světa má rakovinu prostaty.

„Poté co pan Buffett odkryl veřejnosti své zdravotní problémy, myslím, že investoři budou v první řadě požadovat ujištění, že má stále životní sílu potřebnou k řízení společnosti, že je stále ve hře a bude po několik dalších let,“ uvedl Tim Vick z vedení Sanibel Captiva Trust. Akcionáři očekávají, že je zakladatel Berkshire v úvodu víkendu rychle ujistí o svém uspokojivém zdravotním stavu, aby tyto citlivé záležitosti neodváděly pozornost od programu jednání. Jeho rezignaci lze čekat jen stěží - Buffett již v minulosti při různých příležitostech mnohokrát řekl, že nemá v plánu odcházet do důchodu a hodlá pracovat, dokud bude živ. Vzhledem ke svému věku ale má svou představu o tom, kdo by jej měl ve vedení firmy vystřídat. 

 
Valné hromady Berkshire se poprvé v historii zúčastní i finanční analytici, podle agentury Reuters se Cliff Gallant ze společnosti Keefe, Bruyette & Woods, Jay Gelb z Barclays Capital a Gary Ransom z finanční společnosti Dowling & Partners připojí k pravidelně se účastnícím novinářům. Počet účastníků valných hromad společnosti se v posledních letech pohyboval kolem 35 tisíc akcionářů ze všech koutů USA i ze zahraničí.  

„Věštec z Omahy“ svou vlajkovou loď založil v 60. letech a postupně z ní vybudoval multimiliardový holding, zainteresovaný v různých odvětvích – od pojišťovnictví, bank, železnic a médií až po šperky, rychlé občerstvení a nábytek. Co do spojení tržeb, zisku, výše aktiv i tržní hodnoty je Berkshire podle serveru MarketWatch osmou největší veřejně obchodovanou společností na světě. Mezi klíčové investice Berkshire patří Coca-Cola, IBM, American Express nebo Wells Fargo. Pozice v těchto společnostech dávají holdingu tržní hodnotu kolem 200 miliard dolarů a jisté charakteristiky obřích podílových fondů.
 


(Zdroj: CNBC, MarketWatch, BusinessWeek, NASDAQ , ČTK)


Čtěte více:

Proč chce Warren Buffet „platit“ vyšší daně
17.10.2011 9:29
Pro všechny politiky to musí znít jako rajská hudba. Jeden z nejbohatš...
Warren Buffett rázně vstupuje do solárního byznysu, vláda USA jej vítá daňovými úlevami
08.12.2011 12:09
Celosvětový solární boom sice již vychladá, ale miliardář Warren Buffe...
Buffett o tom, proč akcie vždycky přehrají zlato i dluhopisy
10.02.2012 17:07
Akcie a investice do produktivních aktiv budou vždy vítězit nad dluhop...
Warren Buffett a jeho investiční přešlapy
24.02.2012 18:33
„Jeden přítel se mě jednou zeptal: 'Když jsi tak bohatý, proč nejsi ta...
20 nejbohatších lidí světa a vývoj jejich jmění každý den – Buffett včera +533 mil. USD
06.03.2012 11:33
Agentura Bloomberg opět zostřuje boj s konkurencí. Včera začala publik...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y