Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mezinárodní hrozby nezabraly, Argentina zestátní španělský podíl v YPF (+ historie „sporných“ kroků)

Mezinárodní hrozby nezabraly, Argentina zestátní španělský podíl v YPF (+ historie „sporných“ kroků)

04.05.2012 13:14, aktualizováno: 4.5. 16:24

Aktualizováno

Rozhořčení investorů i politických špiček nad lehkostí s jakou argentinská vláda oznámila záměr převzít za minimální kompenzaci 51 procent akcií ropného koncernu YPF od španělského Repsolu nezabralo. Navzdory hlasitým odsudkům a varováním před politickou odvetou dolní komora argentinského parlamentu v noci na dnešek naprostou většinou (207:32) zestátnění schválila. Vyvlastnění podílu španělského koncernu Repsol (14 EUR, 0,71%) v YPF tak po souhlasu horní komory argentinského parlamentu v minulém týdnu už nic nebrání. Nejedná se přitom zdaleka o první krok, kterým Argentina uvedla svět do rozpaků.

Ropný koncern YPF byl v minulosti státní, Argentina jej ale spolu s dalšími společnostmi v 90. letech zprivatizovala. Současná vláda se ale z popudu prezidentky Cristiny Fernández Kirchner snaží udělat z těžby ropy a dalších surovin veřejný zájem, což jí zestátnění YPF usnadňuje. Návrh podpořila i část opozice a většina řadových obyvatel Argentiny.

Španělská společnost Repsol před třemi týdny firmu ocenila na 18,3 miliardy dolarů, nebo asi 46,55 USD/akcie. Za svůj majoritní podíl přitom požaduje asi 10,5 miliardy dolarů. Argentina sice před uzákoněním vládního záměru žádný návrh kompenzace za převzetí podílu nenabídnula, ale komentátoři s odvoláním na oficiální kruhy hovoří o rozhodně nižší částce, než by si Repsol představoval.

"Všechny společnosti, které působí v Argentině, Repsol i ti ostatní, musejí pracovat ve prospěch veřejného zájmu, což v tomto případě znamená energetickou soběstačnost Argentiny," prohlásil před včerejším hlasováním vládní poslanec Agustín Rossi.

Pro Repsol je YPF velmi důležitá, protože se na celkových rezervách ropy a zemního plynu, jimiž Repsol disponuje, podílí asi ze 42 procent. Podle odhadů má Repsol celkové rezervy kolem 2,1 miliardy barelů ropy.

Převzetí koncernu YPF je pouze posledním z řady políčků, které Argentina uštědřila mezinárodním investorům. Bankrot země v roce 2001 asi příliš připomínat netřeba, nesplacený závazek 9 miliard dolarů pouze u investorů sdružených v takzvaném Pařížském klubu ale za zmínku stojí. Před pěti lety potom předchůdce a manžel současné prezidentky Nestor Kirchner vyvolal vlnu nevole, když posílal do světa zkreslené informace ohledně míry inflace v zemi. Vysloužil si za to veřejný odsudek Mezinárodního měnového fondu.

V roce 2008 dále pošramotila obrázek země Cristina Fernández Kirchner, když oznámila znárodnění soukromých důchodových fondů, které do rozpočtu země přineslo 24 miliard dolarů. O rok později následovalo znárodnění akciové společnosti Aerolineas Argentinas.

V roce 2010 potom argentinská prezidentka znesvětila nezávislost centrální banky, když přiměla jejího tehdejšího guvernéra, aby sáhl do rezerv centrální banky pro splacení části dluhu Argentiny.

Současný spor o vynucené převzetí španělského podílu v YPF se téměř jistě dostane před mezinárodní soudy. Vláda v Madridu sice jako protiopatření omezila dovoz bionafty z této jihoamerické země, Evropská unie zrušila plánovaná ekonomická jednání s Argentinou a MMF zavřel svou kancelář v Buenos Aires, ale argentinská vláda si z těchto kroků zatím nic nedělá.

Argentinská vláda navíc znovu rozvířila doutnající spor o souostroví Falklandy, který před 30 lety skončil krátkou válkou s Velkou Británií. Nechala si totiž natočit oficiální olympijský spot, který si britská strana vykládá jako provokaci. Reklamu totiž tvoří záběry na argentinského olympionika, který trénuje na Falklandách a končí heslem "Abychom mohli závodit na britské půdě, trénujeme na té argentinské."


(Zdroj: AP, Bloomberg, ČTK, Reuters, Aljazeera, YouTube)


Čtěte více:

Argentina znárodní ropného giganta YPF, Španělsko hrozí tvrdou odvetou, Repsol arbitráží
17.04.2012 8:24
Argentinská vláda znárodní největší místní ropnou společnost YPF, kter...
Argentina blíž zestátní ropného koncernu YPF. Senát plány na znárodnění posvětil
26.04.2012 10:05
Argentinský Senát podle očekávání odhlasoval zákon o zestátnění největ...

Váš názor
  • konečně!!!
    04.05.2012 14:23

    má někdo zdravý rozum a surovinové zdrojem si chrání ,jsem zvědav jak dlouho to presidentka vydrží nebo spadne letadlo???říše zla-USA si to určitěnenechá líbit protože je to zářný příklad jak vydrbat s monopoly jen houšť
    xxx
    • Re: konečně!!!
      04.05.2012 15:20

      mily priznivce zastatnovani, mezi chranenim si zdroju a zastatnovanim je rozdil. napr francouzska vlada kdysi vykoupila na trhu akcie edf a ted vlasnti 100 procent. naprosto v poradku. argentina krade. pro nekoho je to ovsem totez
      alain
      •  
        04.05.2012 20:46

        Argentina take vykoupi YPF akcie a jelikoz neexistuje trzni cena, tak ji urci nezavisly soud. To, ze si Repsol sve akcie oceni na 10 mld jeste neznamena, ze je to cena ferova!
        fluidum
  • ZDRAVÝ TREND BUDOUCÍHO SVĚTA
    04.05.2012 13:41

    Privát by měl hrát rozhodně menší význam než veřejný. Samozřejmě, že je to dáno duchovním vývojem lidské společnosti do budoucna světa. U nás je v tomto středověk, privát řídí vše :-( My jsme ale většinou jeli na vozíku dějin než na koni
    Václav
    • Re: ZDRAVÝ TREND BUDOUCÍHO SVĚTA
      04.05.2012 14:34

      U nás žádný privát NIC neřídí. Je to stát, kdo řídí naši "svévolnou tžní ekonomiku" pod dohledem mafie.
      Jesse
      •  
        04.05.2012 15:17

        a pak je verejnym zajmem sebrat napr. lidem jejich penize v duchodovych fondech. jo, verejny zajem... co kdyby vam , Vaclave sebrali vase akcie za pulku? budete v pohode, tak to rad slysim.
        alain
        •  
          04.05.2012 15:26

          No tak to už tady několikrát proběhlo. Naposledy vyvlastnění akcií dle libovůle "privatizátorů" podle §220OZ tzv. squeez out. Dodnes několik set tisíc akcionářů nedostalo ani korunu.!!! A tento zločin se vládě i opozici tuze líbil.
          Jesse
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y