Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Davies: Centrální banky netvoří „správné“ peníze

Davies: Centrální banky netvoří „správné“ peníze

10.05.2012 14:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Rozvahy centrálních bank v hlavních světových ekonomikách v současnosti dosahují velikosti, která odpovídá 20 – 30 % HDP. Dvě třetiny z toho představují mimořádné nástroje, které byly použity ke stimulaci poté, co udeřila krize. Pokud je mi známo, podobný vývoj nebyl na globální úrovni dosud zaznamenán. Kritici vidí současnou situaci jako kulminaci dlouhodobě nadměrně uvolněné monetární politiky způsobující inflaci, bubliny na trzích s aktivy a špatné investice. Podívejme se na to, jaké důsledky kroky centrálních bank skutečně mají.

V USA, Velké Británii i eurozóně je patrný velký nárůst monetární báze relativně k dalším agregátům od M1 až po M4. Je důležité chápat, že jde o rozdílné druhy „peněz“. Bázi tvoří většinou rezervy komerčních bank držené u centrální banky. M1 – M4 představují většinou depozita držená veřejností u komerčních bank. Báze se může ve srovnání s širšími agregáty chovat velmi rozdílně. Její současný růst odráží to, že centrální banky nakupují vládní dluhopisy a výměnou za ně zvyšují rezervy komerčních bank. Ty zároveň chtějí držet bezpečná likvidní aktiva a proto své rezervy nechávají u centrální banky. Růst báze v minulosti obvykle zvyšoval inflaci. Může k tomu dojít i dnes?

Monetaristické modely většinou předpokládají, že mezi bází a dalšími agregáty panuje pevný vztah. Některé učebnice mezi jednotlivými agregáty ani nerozlišují a nazývají je prostě M. Takový vztah platí, pokud je objem úvěrů poskytnutých bankami omezen jen požadovanými rezervami a banky samy o sobě chtějí půjčovat. Růst objemu rezerv pak vede automaticky k jejich multiplikaci a tvorbě depozit. Momentálně k tomu ovšem nedochází, protože úvěry nejsou omezeny nedostatkem rezerv a banky půjčovat nechtějí. Zbývá tak pouze jeden kanál, jehož prostřednictvím by růst báze zvýšil inflaci: Přímá vazba mezi růstem báze a inflačním očekáváním. Pokud by tato vazba skutečně vznikla, šlo by o katastrofu. Centrální banky by si totiž musely vybrat mezi bojem s inflací a rizikem finanční nestability.

Uvedená vazba v minulosti skutečně vznikla. Příkladem je Německo a Francie ve 20. letech, nebo Argentina v 80. letech. Šlo však o období, kdy byla centrální banka vnímána jako nástroj pro financování fiskální politiky. Dnes je podobná přímá vazba stále dosti nepravděpodobná. Naopak japonská zkušenost z posledních dvou desetiletí ukazuje, že růst monetární báze může mít na ekonomiku jen malý vliv vyjma toho, že poskytuje bankám likviditu.

Na to, aby měly kroky centrální banky výraznější vliv, by musela tvořit více „správných“ peněz, tedy agregátů M1 – M4. To by například podle Tima Congdonae šlo provést třeba nákupem vládních dluhopisů od nebankovních subjektů, který by vedl k růstu depozit. Tento typ operace byl proveden ve 30. letech v USA a ve Velké Británii. Současné kvantitativní uvolňování prováděné ze strany Bank of England tento přístup v podstatě také aplikuje, Fed ani ECB ale zájem nejeví.

(Zdroj: Blog Gavina Daviese)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.