Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rathovo ratio aneb trochu freakonomie

Rathovo ratio aneb trochu freakonomie

21.05.2012 9:37, aktualizováno: 21.5. 10:03

Aktualizováno

Je to už delší dobu, co se jeden náš neopatrný předseda vlády na mikrofon uřekl, že „dělá business“ a očividně nemyslel business politický. Ve své tehdejší naivitě jsem se podivil faktu, jak může nějaký politik a úředník dělat něco, co se dá označit nálepkou „business“. „Tato činnost je přece vyhrazena nám, obchodníkům na finančních a kapitálových trzích,“ říkal jsem si a kroutil nechápavě hlavou. Hlavní událost minulého týdne, která se nedala nezaregistrovat, totiž zatčení jistého poslance s pistolí, obuškem a krabicí plnou bankovek, mne definitivně přesvědčila o mém tehdejším omylu a přivedla na myšlenku, že existují jisté rysy podobnosti mezi finančním trhem a politikou.
 
Začněme popořádku. Nejprve si definujme, co vlastně v našem pojetí znamená slovo „business“. Řekl bych, že nejjednodušeji bychom jej mohli popsat jako „činnost směřující k nadprůměrnému zisku v důsledku podstoupení vyšší míry rizika.“ Ve financích se jak zisk, tak riziko dá poměrně snadno kvantifikovat a výhodnost či nevýhodnost jednoho konkrétního „businessu“ se dá změřit například Sharpeho poměrem. Čím větší Sharpe ratio, tím lepší obchodní příležitost a naopak. V reálném životě a politice to tak jednoduché není, jelikož narážíme na neexistenci analyzovatelných dat. Případ přistiženého poslance nám ukazuje, že riziko při nelegálním rozebírání státních peněz existuje. Očekávaný výnos z transakce taktéž. Tudíž musí být možno definovat nějakou skrytou veličinu podobnou Sharpovu poměru (nazývejme jej například Rathovým poměrem), popisující relativní výhodnost korupčních případů, avšak je zřejmé, že nebude jednoduché jí přiřadit nějakou přesnou číselnou hodnotu.

Každý mi dá asi za pravdu, když o akciových trzích prohlásím, že očekávané výnosy jsou dnes nízké a volatilita vysoká. Sharpe ratio průměrné akcie se proto nachází na spodním okraji svého historického rozpětí. Vždycky tomu tak nebývalo. Ještě před krizí byly akcie velmi oblíbené a očekávané zisky značné. Nad korupcí se v té době nikdo moc nepozastavoval, každý si uměl vydělat peníze svým způsobem. Pomyslné Rathovo ratio se v té době asi nacházelo na srovnatelných úrovních, jako ratio akciové. Po krizi však Sharpeho ratio v soukromé sféře pokleslo, avšak Rathovo ratio zůstalo díky setrvačnosti na předkrizových úrovních. Subjekty pohybující se v privátním sektoru do určité míry začaly „závidět“ svým konkurentům navázaným na státní peníze „bezrizikové“ zisky, kterých na svém poli již nemohly dosahovat. Zde leží příčina současného mediálního zájmu o korupci.

Jsou dvě možné cesty ven. Buďto začne ekonomika růst a obě ratia se opět srovnají nebo bude muset dojít k poklesu ratia Rathova, ať už zmenšením objemu rozkrádaných prostředků nebo zvýšením počtu odhalených rozkrádačů.

Rozebírání státních peněz bylo, je a bude existovat stále. Měli bychom se však snažit, aby jeho Rathovo ratio bylo tak malé v porovnání se Sharpovým ratiem v soukromém sektoru, že se slušnému člověku nevyplatí o této možnosti získávání peněz ani minutu přemýšlet.


Čtěte více:

Asteroid
31.01.2012 14:11
V pátek 27.1.2012 prolétl kolem Země ve vzdálenosti šedesáti tisíce ki...
V sobotu večer a v neděli ráno
05.04.2012 9:20
Znáte tu klasickou grotesku od Felixe Holzmanna, v níž komik u okýnka ...
Mentální železná opona
13.04.2012 11:33
Nedávno jsem shlédl půvabný americký špionážní film natočený za studen...

Váš názor
  •  
    21.05.2012 11:40

    http://www.youtube.com/watch?v=PPoUXH3ZYZw
    Bob
  • Uvozovky
    21.05.2012 11:38

    Na jednu stranu oceňuji, že se snažíte psát "české" uvozovky (jsem zvědav, jestli mi skript převede mé ASCII uvozovky na vaše české), ale na druhou stranu by bylo dobré si ujasnit, jak mají vypadat a nepoužívat ten mišmaš, který z toho vznikl. Nevím, zda je chyba na straně redakčního systému nebo přímo u Vás, ale pokud ty uvozovky tak rád používáte, měl byste dbát, aby byly správně. Nedá se na to totiž dívat. Pro ty co neví napovím, že vaše otevírací uvozovka je správně, ale jako uzavírací používáte otevírací anglickou.
    Ivoszz
    • Re: Uvozovky
      21.05.2012 12:00

      Už jsem se lekl, že jsem na špatném ''servru'', ale zřejmě není chyba ne mém terminálu:-). Ivoszzi češtinářský kroužek hledejte na jiných webových stránkách.
      začátečník
      • To Ivoszz
        21.05.2012 19:16

        Děláte si legraci? Sám máte chyby v interpunkci a káráte druhé za uvozovky??!
        307
  • No konečně.
    21.05.2012 11:22

    Jsem rád, že i Patria se přidala k celonárodnímu dramatu naší velice čisté a transparentní politické scény. Pokud mě investoři dovolí, taky bych si rád přidal pár myšlenek. Je skutečnosti že musím konstatovat ač nerad, že Rád byl jednim z mála protivníků na úrovni našeho největšího současného guru. Vzhledem k jeho lásce udajně k pití a stejným hodnotám, které rád vyznával jeden z podezřelých, kdoví jak to bylo udajně s provokacemi, ale to už se opravdu pouštím na tenký led a to já nerad.. S velkým potěšením se dívám jak všechna kolečka úžasně přesně zapadají a jsem tomu rád že se blíží konec korupce v čechách. Ocenuju jak se statečně pohoršuje jedna paní jejiž syn se projížděl jejím sliužebním autem. Rád bych věděl jestli ta paní má vůbec řidičák, když má služební auto, ale ona ho nepotřebuje, myslím ten řidičák. Druhý velmi spravedlivý politik, který si rád přilepšil z náhrad. Rád bych věděl na co ty náhrady jsou , k pořízení bývánička? Jsem rád, že se konečně začalo něco dít i když zatím jen u opozice. Možná se i dovíme jak to bylo s nějákýma milostma, bytama v bakalově. tryskáčema, padákama, propagacema, intranetama, a je toho ještě moc... moc...moc.
    Homo
    • Homo
      21.05.2012 11:55

      Jsem rád,že si zaregistroval jakési náznaky zlepšení.Třeba Ti zlepším náladu,nejen opozice,viz třeba http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/153432/jan-kalousek-je-obvinen-z-podvodu.html
      Velkamedvědice
      • Re: Homo
        21.05.2012 12:52

        Hele, já nechci rejpat, ale už ten link sám o sobě nevzbuzuje důvěru. Vzpomeň si na slova Daniela Oceana/George Clooneyho před komisí v Ocean's Eleven: "Jak říkáte, byl jsem obviněn, ale ne usvědčen." :) Z toho nic nebude... (a za uvozovky neručím)
        Berounskej
Aktuální komentáře
06.05.2024
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data