Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hollande na G8: Chci společné eurobondy, Schäubleho v čele Eurogroup ne. Ten trvá na závazcích Řecka

Hollande na G8: Chci společné eurobondy, Schäubleho v čele Eurogroup ne. Ten trvá na závazcích Řecka

21.05.2012 8:30, aktualizováno: 21.5. 10:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nový francouzský prezident Francois Hollande na summitu osmi nejvyspělejších ekonomik světa G8 v americkém Camp Davidu prohlásil, že na nadcházejícím evropském summitu předloží návrh na zavedení společných eurobondů. Ve svém projevu na konci summitu lídrů G8 v Camp Davidu Hollande řekl, že návrhy předloží s ostatními partnery na evropském zasedání plánovaném na 23. květen.

Tento krok má být součástí úsilí nového francouzského prezidenta přesvědčit evropské kolegy, aby přijali politiku vedoucí ke stimulaci růstu v Evropě. Hollande už v soboru prohlásil, že si přeje, aby Řecko zůstalo v eurozóně, ale země podle něj v takovém případě musí splnit všechny požadavky. "Zpráva, kterou jsem dal, je naděje, že Řecko zůstane v eurozóně, bude respektovat své závazky a bude podporováno Evropou ke stimulaci jeho růstu," řekl francouzský prezident. Dále dodal, že chce diskutovat o rekapitalizaci španělských a dalších bank, nicméně summit G8 podle Hollanda není místem pro řešení tohoto problému.

Hollande má také silné výhrady k případné nominaci německého ministra financí Wolfganga Schäubla do čela Eurogroup, uvádí der Spiegel. Podle německého týdeníku Hollande svým protějškům oznámil, že bude požadovat, aby ministr financí Wolfgang Schäuble rezignoval na svou práci v kabinetu německé kancléřky Angely Merkelové, pokud bude nominován do čela rady ministrů financí eurozóny. Schäuble je hlavním favoritem na příštího šéfa Eurogroup po odchodu současného předsedy Jean-Claude Junckera, jehož mandát končí 17. července.

Schäuble uvedl, že řeckému odchodu z eurozóny bude zabráněno, ale země musí dostát všem dohodám a závazkům. "Evropská solidarita není jednosměrná ulice," řekl Schäuble. "Nemůžete mít jedno bez druhého. Pokud si někdo v Řecku myslí, že tomu tak je, pak výrazně klame sebe i voliče."

Uprostřed debat nejen v Německu, ale také v jiných zemích, o možném řeckém odchodu z eurozóny, byl německý ministr financí dotázán, jestli tomu jde ještě zabránit. "Samozřejmě. Protože to je přesně ten cíl, který jsme měli na mysli, když jsme souhlasili s rozšířením záchranného úsilí a reformních programů, které zemi na několik let osvobodí od nutnosti získávat půjčky na finančních trzích," poznamenal Schäuble.

"Teď už je to jen na Řecku, aby dodržovalo své závazky," zdůraznil šéf německé státní pokladny. Schäuble doufá, že Řecko bude mít co nejdříve stabilní vládu. "Současná situace je příčinou veřejné nejistoty. To je přesně to, co by političtí vůdci dělat neměli," podotkl německý ministr financí.

Americký prezident Barack Obama na závěr summitu osmi nejvyspělejších ekonomik světa G8 v americkém Camp Davidu prohlásil, že krize eurozóny ohrožuje světovou ekonomiku. Obama zároveň přivítal nový evropský plán zaměřit se na růst a zvyšování zaměstnanosti, což by mělo být potenciálním lékem na probíhající krizi. "Směr nové debaty by nám měl dát důvěru. Nyní panuje shoda, že je třeba učinit více pro podporu růstu a vytváření nových pracovních míst v rámci fiskálních a strukturálních reforem," řekl Obama novinářům na konci setkání na marylandském venkově. Americký prezident také dodal, že "vedoucí představitelé skupiny G8 vnímají bolestné oběti lidí v Řecku, které dělají proto, aby se jejich země vypořádala s obrovskými ekonomickými problémy". Také Obama zopakoval názor, že Evropa má schopnost této své velké výzvě čelit.

(Zdroj: mediafax, Bloomberg, Der Spiegel)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data