Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Firma vyhrávala tendry i v Rathově kraji. V Česku získala za šest let téměř 3 miliardy

Firma vyhrávala tendry i v Rathově kraji. V Česku získala za šest let téměř 3 miliardy

23.05.2012 18:17
Autor: IHNED.cz

Společnost PURO-KLIMA, jejíž manažer sedí ve vazbě kvůli korupční "kauze Rath", za posledních téměř šest let vyhrála 121 veřejných zakázek. Celkem si tak přišla na necelé 3 miliardy korun. Podívejte se, kdo jí zadával největší tendry.

Sama se na svých webových stránkách chlubí, kolik významných zakázek v nemocnicích nebo třeba u českých zubařů realizovala. A že jich opravdu je. Při té zatím poslední, kterou dokončila letos v únoru, zmodernizovala příbramskou nemocnici za necelých 41 milionů korun.

Firma PURO-KLIMA skutečně patří k největším dodavatelům zdravotnické techniky v České republice a na Slovensku, ale zároveň ji neprovází úplně bezproblémová pověst.

Okolo společnosti, která vybavuje nemocnice na klíč, se vyskytují politici s protikorupčními detektivy na krku. A to nejen v souvislosti s čerstvou korupční kauzou poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (ve vazbě skončil i místopředseda představenstva firmy Martin Jireš), ale i kvůli dřívějším zakázkám.

Kriminalisté prověřují kromě korupce ve středních Čechách také neprůhledné stamilionové tendry na vybavení severočeských a východočeských nemocnic.

V severních Čechách hrozí kvůli podezření z předražených zakázek v rámci operačního programu Severozápad (Ústecký a Karlovarský kraj) ztráta evropských dotací až ve výši půl miliardy korun. Bývalý šéf tohoto operačního programu Petr Kušnierz byl kvůli korupci a machinacemi s eurodotacemi obžalován a jeho případ nyní řeší soud.

Kvůli manipulaci s hodnocením projektů, které se ucházely o evropské peníze, stojí před trestním senátem i Kušnierzův jihočeský kolega Jiří Trnka.

Bez výběrového řízení

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje zase kvůli jedné ze zakázek pro firmu PURO-KLIMA dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže půlmilionovou pokutu. V roce 2008 totiž společnosti zadal zakázku na vybavení a propojení nemocnic za 120 milionů bez výběrového řízení.

"Jednání zadavatele mělo za následek vyloučení přístupu jiných dodavatelů než vybraného uchazeče do soutěže o veřejnou zakázku, tedy omezení soutěžního prostředí," uvedl v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj, podle něhož holding nezvolil transparentní způsob zadávacího řízení a odmítl možnost úspory, kdyby bývala padla levnější nabídka.

Kvůli této zakázce kriminalisté od loňského října stíhají bývalého náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje Rostislava Všetečku (ODS).

Soutěž s jedním hráčem

Ve spolupráci se společností Datlab server IHNED.cz zjistil, že společnost PURO-KLIMA za posledních téměř šest let vyhrála 121 veřejných zakázek a jen u pěti z nich si netroufla podat nabídku sama a přibrala nějakého dalšího dodavatele. Celkem si tak přišla na necelé tři miliardy korun.

V posledních letech k baštám firmy PURO-KLIMA patřily právě severní a východní Čechy a také střední Čechy exhejtmana Ratha se štědrými zakázkami v tamních krajských nemocnicích. Kromě zmíněné Příbrami i v Kolíně či v Kladně, kde šéfovala Kateřina Pancová, další z hlavních postav obviněných v Rathově kauze.

Podívejte se na mapu, kde jsou vyznačeni všichni zadavatelé těch zakázek, které v posledních šesti letech PURO-KLIMA vyhrála.

001

Zajímavá je i další statistika: PURO-KLIMA zvítězila ve třech čtvrtinách výběrových řízení tak, že se jich zúčastnila buď úplně sama, nebo pouze s jedním soupeřem. 

Kdo je firma PURO-KLIMA: Firma byla založena už před Sametovou revolucí – v květnu 1989 jako výrobní družstvo. Už tehdy se věnovala dodávkám, montáži a servisu technologií pro zdravotnictví, farmacii, bezodpadovou technologii a ekologii. Založili ji pracovníci tehdejšího závodu Chirana OTS, kteří se dlouhodobě zdravotnické technice věnovali a zajišťovali ji zejména ve střední a východní Evropě, tehdejším Sovětském svazu a v jižní Americe. Postupně se rozrostla i o odštěpný závod na Slovensku a v srpnu 2010 založila dceřinnou firmu v Kazachstánu. Není bez zajímavosti, že se před šesti lety navíc začala věnovat i poradenství a zpracováním projektů na získání eurodotací.

iHNed

IHNED.cz dále doporučuje 

Napadli mě kvůli Rathově kauze, komentuje údajné poranění hlavy právník Šejnost

Mandátu se nevzdám, řekl Rath. Výbor jednohlasně doporučil zbavit ho imunity

Policie prověřuje majetek Ratha, Kotta i Pancové. Jak přišli k domům za miliony?


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data