Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká ekonomika možná nemá potenciál k vyššímu růstu

Americká ekonomika možná nemá potenciál k vyššímu růstu

28.05.2012 14:52
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Recese z let 2008-2009 možná poškodila dlouhodobý potenciál růstu amerického HDP víc, než s čím v současnosti kalkuluje Fed či ministerstvo financí. Po odeznění krize optimisté počítali s razantním oživením ekonomiky, návratu k dlouhodobému potenciálu, snížením nezaměstnanosti a zvýšením inflace. Pesimisté předpovídali období pomalého růstu, permanentně vysoké nezaměstnanosti a velmi nízké inflace v důsledku významných nevyužitých kapacit ve výrobě.

Ve výsledku došlo k prolnutí obou scénářů. Růst amerického HDP dosahuje v průměru 2,5 % ročně, což není příliš typické pro ekonomiku zotavující se z hluboké recese. Nezaměstnanost od ústupu krize sice klesla z 10 % o téměř dva procentní body, ale hlavně díky snížení počtu lidí hledajících práci. Inflace se přitom vrací na předkrizovou úroveň, což naznačuje, že odstup mezi potenciálem a skutečným výstupem není tak velký. Pokud by tomu tak bylo, měl by Fed mnohem méně prostoru pro stimulaci ekonomiky. Rozpočtový schodek státu by byl z mnohem větší části strukturální, spíš než anticyklický.

Centrální bankéři a vláda zodpovědná za fiskální politiku si takovou možnost zatím nepřipouští. Šéf Fedu Ben Bernanke v loňském roce prohlásil, že recese potenciál ekonomiky výrazně nesnížila. Zkušenost jiných zemí této domněnce nenahrává. Podle studie OECD z roku 2009 mapující vývoj ve 30 zemích krize ukrajují v průměru 1,5 % – 2,4 % z potenciálního HDP. Hlubší recese, jako třeba ta poslední, potenciální výstup snižují o 4 %. Podobná studie Mezinárodního měnového fondu (MMF), která pracovala s větším souborem zemí, zase ukázala, že sedm let po začátku bankovní krize se HDP pohybovalo v průměru 10 % pod předpokládanou předkrizovou trajektorií.

Příčiny toho efektu ekonomové OECD a MMF spatřují v tom, že krize trvale poškozují hlavní zdroje růstu: kapitál, pracovní sílu i technologický pokrok. Výsledkem je nevratná redukce potenciálního HDP. Nemusí to nutně znamenat trvale nižší úroveň růstu, jen stejné tempo nabrané z nižšího počátečního bodu.

Některé americké instituce se k tomuto opatrnějšímu vidění přiklánějí. Rozpočtový úřad Kongresu opakovaně snížil odhad potenciálního HDP. Pro letošek počítá s produkční mezerou 5 %, při zachování trajektorie z roku 2007 by tato mezera činila 10 %. Významnou úlohu při revizích sehrál ukazatel počtu ekonomicky aktivních lidí (pracujících, nebo hledajících práci), který od konce recese stagnuje. Prognóza z roku 2007 počítala se 160 miliony ekonomicky aktivních Američanů pro rok 2012. Podle posledních statistik z dubna toto číslo činilo jen 154 milionů. Příčiny mohou být dočasné: lidé hledání nového místa prozatím vzdali, protože dlouho žádné sehnat nedokázali; mladší ročníky zůstávají déle na školách a univerzitách. Velkou část z oněch šesti milionů, kteří z okruhu pracujících nebo práci hledajících vypadli, ale tvoří nezvratné ztráty ve formě předčasných odchodů do důchodu nebo invalidního důchodu.

Také Fed začátkem roku snížil odhad potenciálního HDP a produkční mezery kvůli překvapivě prudkému poklesu nezaměstnanosti. Podrobné zdůvodnění posunu není veřejné, ale interní studie centrální banky z roku 2011 odhaduje, že potenciální míra růstu americké ekonomiky mezi lety 2008 a 2010 dosahovala jen 1,8 %, což je výrazně pod 2,5 %, které centrální bankéři často uvádějí jako dlouhodobý trend.

Míra poškození potenciálního výstupu závisí zčásti na reakci měnové a fiskální politiky. Studie MMF tvrdí, že zemím, které na krize odpověděly agresivní měnovou a fiskální stimulací, strukturálními reformami a rychlým ozdravením finančního systému, se snížení potenciálního HDP podařilo zredukovat. Spojené státy se pokusily z těchto poznatků poučit, ale možná ne dostatečně.

(Zdroj: MMF, OECD, The Economist)


Váš názor
  • Nezoufejme
    28.05.2012 15:16

    existuje velice jednoduche reseni - naucme se anglicky nebo jiny svetovy jazyk a preladme z Patrie na Barrons' - The Finacial Times nebo jine noviny, zabyvajici se touto problematikou a hned jsou ty zpravy veslejsi. Nejvice se mi libi pisatele pouzivajici slova jako zde pouzite "mozna" nebo "udajne". Lide skryvajici se za podobnymi slovy se jen sichruji aby v pripade ze se pletou, nemohli byt pranyrovani a nakonec mohli hrde do celeho sveta vykrikovat "ja vam to rikal". :o)).
    Bobik
    • Re: Nezoufejme
      28.05.2012 17:10

      Což o to, tyhle výrazy jsou zcela běžné a pochopitelné, protože 100% něco předvídat nedokáže nikdo, a tak každý říká jen to, co si myslí s největší pravděpodobností, ale co není jistý. Ale co je pro mě nepochopitelné, že Patria zaměstnává patraně nějakého nedostudovaného dlaždiče, který neví, co je to "procentní bod". "Nezaměstnanost od ústupu krize sice klesla z 10 % o téměř dva procentní body"...tak to by znamenalo pokles nezaměstnanosti na téměř 9,98 %, ale to autor jistě nemyslel že? Tohle nemá úroveň, asi sem přestanu úplně chodit, protože čtení takových článků jen vymývá mozek.
      paf
    • Re: Nezoufejme
      28.05.2012 16:24

      Mám to chápat tak, že článek je příliš pesimistický a ve skutečnosti čekají USA šťastné zítřky?
      Josef
Aktuální komentáře
02.05.2024
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.