Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Největší řecká banka ve ztrátě, depozita dvouciferně klesají. Pojišťovny ruší krytí exportu, obchodům může chybět část zboží

Největší řecká banka ve ztrátě, depozita dvouciferně klesají. Pojišťovny ruší krytí exportu, obchodům může chybět část zboží

31.05.2012 10:14, aktualizováno: 31.5. 11:31
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Obrázek o dopadu krize na řecký bankovní sektor nabídly výsledky největší řecké banky National Bank of Greece a čtyřky trhu, banky Piraeus. Prvně jmenovaná je ve ztrátě, druhá v zisku pouze díly odloženým daním. Společným znakem je pokles depozit řádově o pětinu a mnohem razantnější růst rezerv na špatné úvěry. Nemalou ránu řeckému importu pak uštědřil největší světový pojistitel vývozu Euler Hermes, který rozhodl, že již nebude pojišťovat jakýkoli export do Řecka. Podobně se před časem rozhodla menší rakouská pojišťovna OeKB, kterou Euler Hermes téměř z poloviny vlastní, jen s těmi nejdůvěryhodnějšími hodlá pokračovat Coface.

Bank of Greece: Čistá ztráta, depozita -15 %, rezervy +47 %

Největší řecká banka National Bank of Greece (NBG) vykázala v prvním čtvrtletí roku 2012 čistou ztrátu 537 milionů eur ze zisku 157 milionů eur před rokem. Skupina, která působí rovněž v Turecku, zvýšila rezervy na ztrátové úvěry o 47 procent na 559 milionů eur. Podíl špatných úvěrů na celkovém objemu úvěrů se zvýšil na 15,5 procenta ze 13 procent v prosinci. Banka utrpěla v 1Q ztrátu z tradingu v rozsahu 271 milionů eur.

Bank of Greece zároveň uvedla, že z řeckých bank v dubnu odteklo celkem 1,3 miliardy eur depozit po odsátí 2,3 miliard eur v průběhu prvního čtvrtletí roku. „Data za duben a květen jsou na řiditelných úrovních, poslední tři týdny se situace zklidňuje,“ uvedl šéf banky Apostolos Tamvakakis.

Banka obdržela finanční injekci v rozsahu 7,4 miliardy eur z řeckého fondu rekapitalizace bank. Ta dle CEO zajistí nepřerušený přístup k financování ECB. Čtyři největší řecké banky pak potřebují dohromady získat z fondu 18 miliard eur poté, co za rok 2011 reportovaly celkovou ztrátu 28 miliard eur. Jádrový Tier 1 ukazatel v 1Q dosahoval úrovně 6,4 %.

Piraeus Bank: Zisk pouze díky odkladu daní, depozita menší o čtvrtinu, rezervy +78 %

Řecká Pireaus Bank, která je čtvrtou největší bankou v zemi, sice vykázala zisk 298 milionů eur po zisku 9 milionů eur před rokem, ale stalo se tak pouze díky odložené dani, související s výměnou dluhopisů. Při odpočtu tohoto vlivu vytvořila čistou ztrátu 80 milionů eur. Banka zvýšila rezervy na ztrátové úvěry o 78 procent na 246 milionů eur. Čisté příjmy z úroků klesly o 22 procent na 236 milionů eur. V Piraeus Bank vlastní necelých 6 procent skupina PPF Petra Kellnera.

Piraeus uvedla, že depozita v 1Q klesla o 24 % meziročně na 20,9 miliardy eur, mezikvartální pokles dosahuje 5 %. Jádrový Tier 1 ukazatel na konci 1Q dosahoval 8 %, podíl špatných úvěrů vzrostl na 16 % z 13,5 % na konci roku.

Řecký zahraniční obchod ohrožuje stop globálních pojišťoven na krytí vývozu do země

Největší světový pojistitel exportních úvěrů Euler Hermes přestal pojišťovat vývozy do Řecka. Uvedl, že důvodem kroku jsou rostoucí rizika toho, že v případě odchodu vysoce zadlužené země z eurozóny nebude export do Řecka uhrazen. „Euler Hermes se rozhodl, že v dohledné době nebude nadále krýt dodávky do Řecka," řekla mluvčí společnosti Bettina Sattler. Dodal, že dosavadní smlouvy Euler Hermes dodrží a že svůj krok přehodnotí, "jakmile se situace zlepší".

Už minulý týden firma, kterou vlastní největší německá pojišťovna Allianz, uvedla, že by mohla omezit krytí vývozu do Řecka. Své pozice vůči Řecku před tamními volbami chystanými na 17. června přehodnocují další exportní pojišťovny.

Toto úterý 29. května jsme informovali, že rakouská pojišťovna vývozu OeKB přestala krýt nové úvěry Řecku. "S ohledem na současný vývoj hrozí riziko nesplácení a bankrotu," uvedla. Bylo to předznamenání kroku Euler Hermes, která OeKB z 49 % vlastní, z 51 % za ní pak stojí rakouský poskytovatel exportního financování Oestreichische Kontrollbank AG. Francouzská čelní pojišťovna exportu Coface pak uvedla, že je ochotna pracovat pouze s „nejzdravějšími řeckými firmami“. Coface, kterou většinově vlastní Natixis, započala s omezování krytí exportu do Řecka již na přelomu roku, části řeckých partnerů vypověděla kontrakty.

Exportní pojištění znamená krytí v případě selhání na straně klienta. Může znamenat, že část zahraničního zboží se již nedostane k řeckým obchodníkům a tamním zákazníkům. Většina evropského exportu ale pojištěna není. Pojištění exportních úvěrů si kupuje například asi 15 procent britských vývozců a asi 25 procent německých.

Po odchodu Řecka z měnové unie by tamní firmy musely přejít na staronovou řeckou měnu, jejíž kurz by zřejmě prudce klesl. To by dramaticky snížilo schopnost řeckých dovozců platit faktury účtované v eurech. Evropští vývozci by tak utrpěli vysoké ztráty, jejichž náhradu by si nárokovaly u svých pojišťoven. Pojišťovny se na to připravují, vedle Řecka začínají postupně snižovat svou angažovanost i vůči Španělsku a Itálii.
Asociace německých vývozců BGA kvůli snížené dostupnosti komerčního pojištění žádá o podporu vládu. Německo už tento měsíc reaktivovalo program státního pojištění exportních úvěrů poté, co k tomu dala v dubnu souhlas Evropská komise, uvedl zástupce BGA Gregor Wolf.

Pět let recese, pětina nezaměstnaných

Řecko loni dovezlo zboží v hodnotě 45,6 miliardy eur a vyvezlo jen za 20,2 miliardy eur, uvádějí údaje Mezinárodního měnového fondu. Německý vývoz do Řecka loni klesl o 14 procent na 5,1 miliardy eur.

Více než jeden z pěti Řeků je bez práce a ekonomika je pátým rokem v recesi. Bžeznové maloobchodní tržby vykázaly meziroční propad o 15,1 %. Od prosince 2009 do března 2012 se vklady v bankám celkem snížily o 72 miliard eur na 165 miliard eur. Řecký fond finanční stability (HFSF) tento týden vyplatil čtyřem největším bankám v zemi, National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank a Piraeus Bank, celkem 18 miliard eur. Peníze poslouží k posílení kapitálu bank, které díky tomu opět získají přístup k refinančním úvěrům Evropské centrální banky (ECB). NBG získala 7,4 miliardy eur a Piraeus 4,7 miliardy eur.


(Zdroj: Bloomberg, NBG, Piraeus, Euler Hermes, OeKB)


Čtěte více:

Řecké banky dostanou do pondělka 18 mld. EUR na rekapitalizaci, obnoví přístup ke zdrojům ECB
24.05.2012 16:42
Čtveřice největších řeckých věřitelů získá do pondělí 18 miliard eur,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data