TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  01.06.2012 09:55:05

Markit: Index nákupních manažerů v ČR v květnu klesl na 47,6 bodu

PRAHA (MEDIAFAX) - Index nákupních manažerů pro Českou republiku v květnu klesl z dubnových 49,7 na 47,6 bodu. V pátek o tom informovala společnost Markit, která index zpracovává pro banku HSBC.

Z pěti složek hlavního indexu poklesly čtyři, na předchozí úrovni zůstaly pouze dodací lhůty dodavatelů. Aktuální údaje vypovídají o největším celkovém zhoršení podnikatelských podmínek ve výrobním sektoru od srpna roku 2009.

Objem nových zakázek ve výrobě poklesl v květnu již druhý měsíc za sebou. Navíc tempo poklesu výrazně zrychlilo, a to na nejvyšší úroveň od června 2009. Údaje z průzkumu i kusé důkazy svědčí o slabé poptávce jak na tuzemském trhu, tak v důsledku krize západoevropských ekonomik i v zahraničí. Objem nových exportních zakázek klesá již po sedmý měsíc za sebou, a to nejrychlejším tempem od července roku 2009. Setrvalý pokles v objemu nových zakázek vedl v květnu také ke stagnaci výroby. Z údajů průzkumu plyne, že výroba oproti minulému měsíci nepatrně poklesla, čímž končí pět měsíců mírného růstu. Pokles výroby by býval vyšší, kdyby firmy nesnížily množství rozpracovaných zakázek, jejichž objem poklesl již po druhý měsíc za sebou. Nižší výrobní potřeby dané nižším objemem nových zakázek vedly v květnu k propouštění a poklesu nákupu vstupů.

Zaměstnanost ve výrobě klesla za posledních sedm měsíců šestkrát a v posledním sledovaném období se tempo propouštění lehce zrychlilo. Nákupní aktivita kopírovala stejný trend. Tím se snížil tlak na dodavatelské řetězce a dodací lhůty se oproti dubnu v průměru nezměnily. Nárůst cen vstupů zůstal v květnu silný a byl ostřejší než historický průměr průzkumu. Tempo nárůstu se oproti dubnovému maximu za posledních deset měsíců příliš nezměnilo a firmy ho spojovaly s vyššími cenami paliva, energie a surovin jako jsou potraviny, kovy, papír, umělá hmota a další ropné produkty. Ale konkurenční tlaky v sektoru neumožnily firmám zvýšit ceny svých hotových výrobků, které již po čtvrtý měsíc za sebou lehce poklesly.

Výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je založen na údajích získaných z měsíčních dotazníků od nákupních manažerů zhruba 250 průmyslových podniků. Panel je rozvrstven zeměpisně a podle Mezinárodní standardní průmyslové klasifikace (ISIC) na základě příspěvku českému HDP.

Výsledky průzkumu odrážejí případné změny v současném měsíci v porovnání s předchozím na základě dat shromážděných v polovině měsíce. Index nákupních manažerů je smíšený index založený na pěti individuálních indexech, které mají následující váhy: nové zakázky 0,3, celková výroba 0,25, zaměstnanost 0,2, lhůty dodávek od dodavatelů 0,15, nakoupené zásoby na skladě 0,1.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax infografiku)

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688