Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: NWR a KITD -11 %, nad nulou Fortuna, ČEZ a Telefónica

Týden na pražské burze: NWR a KITD -11 %, nad nulou Fortuna, ČEZ a Telefónica

01.06.2012 18:19
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Negativní makrodata z trhů práce na obou stranách Atlantiku, doprovozená oslabením v průmyslu se postarala o červený závěr týdne na trzích, který přispěl k týdenní ztrátě pražského indexu PX o 1,2 procenta na hladinu 859,20 bodu. Květen na trzích byl ziskový pro americký dolar, který výkonem přetlačil akcie, dluhopisy i komodity. To se odrazilo také v poklesu akcií těžební NWR, investoři ale reagují také na sérii vlažnějších doporučení po výsledcích za 1Q, které sice skončily překvapivým ziskem, ale otazníkem nad projektem Debiensko. NWR v týdnu odepsalo 11,39 procenta a zakončilo jej na úrovni 89,5 Kč/akcie. Podobně se ztrátou 11,11 % na hladinu 64 korun za akcii končí týden technologická KITD, která nenalézá dno po slabých 1Q výsledcích a negativně revidovaném výhledu pro další růst, rozhodnutí opustit část byznysu a navíc pod tlakem vyšetřování ze strany právních kanceláří v USA kvůli možnému neplnění informačních povinností vůči akcionářům a případnému porušení americké úpravy trhu cenných papírů. V umírněných ztrátách kolem 2 % končí týden finanční tituly Erste, VIG i KB. Poklesům pak dokázaly odolat akcie Fortuny, ČEZu a Telefóniky CR.

Celkově jsou trhy pod tlakem špatných zpráv z makroekonomiky Evropy i USA, v Evropě navíc dušeny obavami o vývoj v Řecku po červnových volbách a eskalujícího napětí ohledně španělského bankovního sektoru a jeho špatných úvěrů zejména vůči realitnímu trhu a pod tíhou zadlužených španělských regionů. Jejich finanční situace se odrazila ve snížení ratingových hodnocení a výhledů.

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Vítězové % změna Závěr Poražení % změna Závěr
Fortuna 1,51 94,00 NWR -11,39 89,50
ČEZ 0,83 731,00 KITD -11,11 64,00
Telefónica CR 0,37 380,90 CETV -3,90 118,20
Erste -2,33 356,00
VIG -2,07 710,00
KB -1,74 3106,00
AAA Auto -1,64 18,00
PM ČR 11350,00 -0,53
Orco -0,33 69,02
Unipetrol -0,29 169,50
Pegas -0,12 417,00

 

Pondělí 28. května
V úvodu týdne PX nedokázal udržet nadějný dopolední růst a nakonec odepsal 0,45 % s tím, jak došel dech i západoevropským burzám poté, co se objevily výsledky předvolebního průzkumu z Řecka, kde by nyní proevropské strany získaly většinu. O rozruch se v Praze zkraje týdne postaraly především akcie Orco Property Group a Komerční banky. Orco zaujalo více než 30% růstem až na 92 , kvůli němuž v úvodu v Praze došlo i na dočasné pozastavení obchodování. Akcie OPG v Praze nakonec zavřely o 15 procenta výše na 80 , což spolu s páteční povýsledkovou rally stejně mohlo investorům vynést téměř 30% zisk za dva obchodní dny. Titul tak zažil největší dvoudenní rally od srpna 2009.

Skupina Orco po výsledcích za 1Q oznámila, že v důsledku směny dluhu za akcie uvítala do představenstva společnosti dva nové zástupce nynějších akcionářů, dřívějších držitelů dluhopisů. Prvním z nich je David Ummels za Astin Capital Management, druhým pak Benjamin Colas za MTone. Jde o zástupce bývalých držitelů dluhopisů Orco Germany, nynějších akcionářů skupiny Orco. Aby v představenstvu mohli fungovat noví členové, k odchodu z něj se rozhodli výkonný ředitel skupiny Aleš Vobruba a zástupce Ott & Co. S.A.

Mediální skupiny CETV oznámila, že oproti původnímu plánu neukončila svůj program na zpětný odkup dluhopisů splatných v letech 2014 a 2016 již na konci minulého týdne, ale učiní tak až 11. června. Kromě nového termínu pro ukončení zpětného odkupu došlo také na nové a lepší cenové podmínky. Ty však přesto v jednom případě nedosahují hodnoty nominálu dané obligace, a dávají tak agentuře S&P argument pro downgrade ratingu na bankrotovou úroveň.

Úterý 29. května
Úterý znamenalo pro PX 1% růst, avšak při nízkém objemu. V pojišťovací skupině Vienna Insurance Group dochází na dlouho připravovanou změnu na nejvyšším postu, která má zajistit plynulé pokračovaní nastavené strategie pojišťovny. Dosavadního CEO Güntera Geyera po 11 letech v čele skupiny střídá Peter Hagen. Ten dosud vedl expanzi skupiny VIG především na Slovensko a do České republiky. Byl šéfem zajišťovací části VIG, VIG Re se sídlem v Praze. Po výsledcích za 1Q na titul VIG docházejí další analytické změny, které většinově znamenají mírný pokles cílové ceny. Nákupní doporučení potvrdila na titulu VIG rakouská Erste Bank, která zároveň snížila cílovou cenu na 38 EUR (asi 962 Kč) ze 40 EUR. KBW snižuje cílovou cenu na 41 EUR (asi 1037 Kč) z 42,5 EUR s doporučením "market perform".

Václav Pačes, šéf komise doporučující energetickou koncepci české vládě, prohlásil plány této energetické skupiny na rozšíření jaderných elektráren Temelín a Dukovany za ekonomicky výhodné. Zároveň se však pozastavil nad současnými odhady ceny dostavby dalších dvou bloků JETE a možnost, že by stát garantoval cenu elektřiny z Temelína, označil za absurdní.

Skupina CETV oznámila, že v tendru, který skončil minulý pátek, získala za hodnotu nominálu dluhopisy splatné v roce 2013 za 109 milionů dolarů z celkového objemu 129,7 milionů dolarů. Do 11. června pak dále probíhají tendry na zpětný odkup dluhopisů splatných v letech 2014 a 2016 v celkové hodnotě až 170 milionů dolarů.

Středa 30. května
Středeční obchodování přineslo PX mírnou ztrátu. Ranní obchodování negativně ovlivnily další zprávy ohledně komplikace sanace španělského bankovního sektoru a vzdalující se vidina rozsáhlejší stimulace čínské ekonomiky, která by mohla opět pozitivně dopadnout na ceny aktiv. Odpoledne přišla zpráva Evropské komise o tom, že by chtěla mít možnost poskytovat přímou pomoc bankám, a to nejspíše skrze permanentní záchranný evropský fond ESM, který by měl začít fungovat od poloviny roku.

NWR končilo se ztrátou ve výši 5 procent na 98 . ING srazila cílovou cenu pro akcie NWR z 229 korun na 105 korun. Důvodem kroku se stal horší výhled ING pro ceny uhlí a přesvědčení, že titul je z pohledu valuace nadhodnocený proti konkurenčnímu polskému těžaři JSW.

Analytici Barclays mírně snížili cílovou cenu na titulu VIG na 39 EUR (asi 1002 Kč) z 39,48 EUR, doporučení ponechali "overweight/neutral".

V areálu chemičky v Záluží u Litvínova po výbuchu hořelo potrubí s vodíkem. Podle mluvčího Unipetrolu RPA Mikuláše Dudy se uvolnilo těsnění záložního potrubí a následoval výbuch. Způsobená škoda však podle něho nebude velká, protože potrubí bylo pouze záložní o průměru pět centimetrů.

Čtvrtek 31. května
Předposlední den týdne byl ztrátový napříč seancí, závěr červeň ještě prohloubil vlivem MOC pokynu, tedy prodejní objednávky napříč trhem na jeho závěru. Index PX uzavřel o 1,27 % níže na 865,6 bodu.

ČEZ zvažuje prodej elektráren Počerady a Chvaletice. Důvodem pro zvažování prodeje obou elektráren je nejistota dodávek uhlí od roku 2013 s ohledem na dosud neskončená jednání s dodavatelem paliva, společností Czech Coal. Obě elektrárny neprošly modernizací a jejich budoucí provoz je podmíněný investicemi do snížení emisí tak, aby splnily nové emisní limity platné od roku 2016.

Zřejmě svou defenzivností lákaly akcie Telefónicy CR, které navzdory negativnímu sentimentu na trzích přidaly 0,5 %. V západní Evropě posilovaly akcie její mateřské společnosti Telefónica SA po rozhodnutí firmy, na jejíž výsledky i rating tlačí situace na domácím španělském trhu, realizovat IPO akcií německé O2 Germany, uspíšit prodeje zbytných aktiv a prozkoumat možnosti IPO části byznysu v Latinské Americe. Chce tak posílit svoji finanční situaci, případně tak přispět k možnosti opětovného zlepšení ratingu.

Akcie NWR nedokázaly zastavit propad a oslabily o dalších 4,5 % na 92,6 , dostaly se tak nejníže od 17. července 2009. Na propadu pražské burzy se výrazně podílely i akcie Erste Bank, které v poklesu následovaly západoevropský bankovní sektor. Akcie Erste Bank propadly o bezmála 2 %.

Fortuna oznámila, že od druhého pololetí letošního roku bude mít nového generálního ředitele. Současného prozatímního generálního ředitele Wilfa Walshe s platností od 1. července nahradí v čele Fortuny Radim Haluza, který dosud ve Fortuně působil v roli ředitele divize kurzového sázení. Wilf Walsh byl již minulý týden jmenován předsedou Fortuny.

Pátek 1. června
Pražská burza klesala třetí den v řadě a poslední obchodní seanci tohoto týdne zakončila se ztrátou 0,74 %. Trhy zachvátila série negativních zpráv z ekonomik. Po evropských PMI, která potvrzují setrvání v recesním pásmu, přišel růst nezaměstnanosti eurozóny na nový rekord 11,0 procenta. Odpoledne ukázala americká makrodata na propad tvorby nových pracovních míst a nečekaný růst nezaměstnanosti v květnu na 8,2 %. Slabší data ze zpracovatelského sektoru (ISM) a stavebnictví (výdaje) už jen sekundovala.

Šéf rakouské bankovní skupiny Erste Andreas Treichl v rozhovoru pro rakouské rádio ORF uvedl, rok 2012 vidí jako rok oživení. Rumunská dceřiná banka BCR v květnu uzavřela 25 poboček, disponuje tak sítí 643 poboček, uvádí tamní list Ziarul Financiar s tím, že banky v zemi zvažují několik možností, jak se adaptovat na dosud nižší obchodní objemy.

Tabáková společnost Philip Morris International, mateřská společnost tuzemské Philip Morris ČR, zahájila spolu s British American Tobacco a dalšími tabákovými firmami kampaň, jejíž snahou je zvrátit chystaný plán ruského prezidenta Putina na omezení prodeje a reklamy tabákových výrobků a kouření na veřejnost v Rusku.

Akcie společnosti KIT digital ve čtvrtek v USA klesly o 8,9 % na 3,26 USD a prudce klesaly i dnes v Praze, když titul ztratil téměř 11 % na 64 . Dalších pět amerických právních kanceláří v posledních třech vyšetřuje a zvažuje podání žaloby na technologickou společnost KIT digital kvůli podezření z porušování práv akcionářů dle amerického práva a povinností vyplývajících z regulace trhu cenných papírů ve Spojených státech.

Společnost AAA Auto hodlá svůj zisk reinvestovat do investic s růstovým potenciálem, představenstvo proto výplatu dividendy ze zisku roku 2011 nenavrhlo, řekla v rozhovoru na Patria.cz výkonná provozní ředitelka společnosti Karolína Topolová, která od května rovněž zastává post Deputy CEO. Uvedla, že prodej vozů pokračoval i v květnu meziročně v dvojciferném růstu. Společnost mimo jiné chystá letos otevřít dvě nové pobočky v Česku a jednu na Slovensku, v příštím roce pak plánuje nový přírůstek v Petrohradu. Na ruském trhu by se firma měla dostat do černých čísel v příštích třech až čtyřech měsících.



Přehled zpráv k tuzemským akciovým titulům můžete sledovat v sekci Akcie - ČR.

Průběh tuzemské výsledkové sezóny za první čtrtletí, včetně dosud zveřejněných výsledků, pak můžete sledovat na odkaze zde.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.