Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropa v tichosti připravuje klíčový plán svého dalšího vývoje, tvrdí Die Welt. Vznikla by prý zbrusu nová Evropa

Evropa v tichosti připravuje klíčový plán svého dalšího vývoje, tvrdí Die Welt. Vznikla by prý zbrusu nová Evropa

04.06.2012 8:58, aktualizováno: 4.6. 13:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropská unie v tajnosti připravuje plán svého dalšího vývoje. Vize na příštích pět až deset let zahrnuje podle informací německého nedělníku Welt am Sonntag čtyři oblasti: strukturální reformy, bankovní unii, fiskální unii a politickou unii. Tato kostra plánu pro Evropu má být údajně představena prezidentem EU Herman Van Rompuy na evropském summitu naplánovaném na 28. a 29. června. Cenou za uskutečnění plánu by však prý mohlo být rozštěpení EU.

Na plánu "nové stabilní Evropy" podle Weltu pracují na pokyn šéfů vlád špičky evropských institucí. Kromě Van Rompuye jsou to předseda Evropské komise José Manuel Barroso, šéf ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker a prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Po představení hlavních rysů plánu na konci měsíce by druhá polovina roku měla být ve znamení práce na konkrétních detailech plánu.

Nejde přitom jen o už nepostačující krátkodobá řešení krize. Evropa, a zvláště eurozóna, mají dostat novou vizi. Pokud by se na plánu shodlo 27 členských států unie, vznikla by prý zcela nová Evropa. Nejpozději do konce roku by měli šéfové států a vlád tuto "cestovní mapu" oficiálně schválit. "Mohl by to být revoluční dokument," píše Die Welt.

"Všude na světě, v Americe nebo Asii, se nás ptají: kam vlastně směřujete?", cituje německý list nejmenovaného vysokého představitele EU. "Na to musíme po dvou letech krize konečně najít odpověď," dodal zdroj. 

Prezident EU Herman Van Rompuy dnes novinářům potvrdil, že eurozóna pravděpodobně přijde do konce roku s plánem na hlubší ekonomickou integraci. Do červnového summitu představitelů členských zemí EU prý předloží spolu s dalšími třemi vrcholnými reprezentanty EU "hlavní stavební kameny prohloubené hospodářské a měnové unie" a "pracovní metodu vedoucí k dosažení tohoto cíle". Doplnil pouze, že důležitou roli bude hrát integrace bankovnictví.

„Základní otázka je relativně jednoduchá. Chtějí naši partneři více Evropy, nebo chtějí prostě jen více německých peněz?“ Cituje agentura Reuters jednoho z německých vládních úředníků, který potvrdil také práci na novém plánu pro Evropu a načasování jeho představení.

Z Berlína se však údajně ozývají i varování před nerealistickými očekáváními. Už teď se zdá, že návrhy by bylo možné uskutečnit jen za cenu dalšího štěpení mezi 17člennou eurozónu a zbytkovou Evropu, která bude po přijetí Chorvatska do EU v příštím roce zahrnovat 11 států.

Pro spolkovou vládu je pak podle Weltu zdaleka nejcitlivějším návrhem ten, jenž směřuje k vytvoření fiskální unie. Už když německá kancléřka Angela Merkelová prosadila pakt rozpočtové kázně, musela se smířit s tím, že se k němu odmítly připojit dva partneři z EU - Velká Británie a Česko, upozornil Die Welt. 

Španělský premiér Mariano Rajoy se naopak o víkendu vyslovil pro vytvoření společného úřadu pro rozpočtovou politiku, který by spravovala finance celé eurozóny. Trhy by podle něho takto dostaly jasný signál, že celý projekt společné evropské měny je pevný a nezvratný.

„EU potřebuje posílit svou architekturu,“ uvedl o víkendu předseda španělské vlády při vystoupení v Katalánsku. To by podle Rajoye mělo zahrnovat větší integraci a předání většího množství pravomocí, zvláště ve fiskální oblast. „To by znamenal kompromis v podobě vytvoření nového Evropského fiskálního úřadu, který by udával směr rozpočtové politice v eurozóně, harmonizoval fiskální zásahy členských států a umožnil centralizaci kontroly (veřejných) financí,“ dodal. 

„Svět se neblíží ke svému konci, spíš to vypadá, že jsme na prahu jednoho významného roku v rámci evropské integrace,“ zhodnotil přípravy politiků v Evropě před nadcházejícím summitem Erik Neilsen, hlavní ekonom UniCredit. „Otázkou ale zůstává, proč tyto kroky přicházejí, až když jsme na okraji útesu a riziko úrazu je o tolik vyšší,“ postesknul si.

(Zdroj: Die Welt, ČTK, Business Standard, Reuters)


Čtěte více:

Eurokomisař: EK a ECB pracují na scénáři odchodu Řecka z eurozóny
18.05.2012 11:33
Evropská komise a Evropská centrální banka (ECB) pracují na krizovém s...
„Fond vykoupení“ - Nová naděje eurozóny na sdílení dluhového břemene
25.05.2012 12:57
Společné dluhopisy eurozóny ani tento týden neprošly přes německé vet...
Evropská komise chce, aby EU poskytovala přímou pomoc bankám. Nejspíš skrze ESM
30.05.2012 13:32
Evropská unie se chce postavit po bok národních vlád s možností poskyt...
Natixis: Bez agresivnější monetární politiky se budou rozpočty v eurozóně jen zhoršovat
31.05.2012 18:26
Historické případy úspěšné fiskální konsolidace ukazují, že restriktiv...

Váš názor
  •  
    04.06.2012 13:27

    Když vznikaly a rostly USA, nebylo to na popud nějakých vizonářů, kteří by měli vize. Prostě řešili každodenní problémy a řešili je pokud možno co nejmíň.
    Hans
    •  
      04.06.2012 13:37

      USA vznikly převážně na touze obyčejných lidí, farmářů, obchodníků, dělníků a tak... Velcí vůdci vyslišeli jejich hlas. Tato velmoc vznikla na zelené louce, za cenu nesmírných obětí a odříkání... Prostě atributy vzniku USA jsou dodnes diametrálně odlišné od rozmazlené, neschopné a líné marxistické pakáže v Evropě. Proto nemůže EU nikdy konkurovat USA. Jen osel tomu věří. A že jich jsou v Bruselu desetitisíce.
      Jesse
      • vznik USA
        05.06.2012 15:04

        doporučuji si to pořádně přečíst.... Vůbec to nebyla idyla, po Bostonském čajovém dýchánku, kdy se shodli jen neplatit angličanům daně jim trvalo ještě cca 12 let než dali dohromady armádu (měli jen 40 vojáků!!) a tu konečně zflikovali až poté,co se Angličané ve věčných bojích s Frantíky otřepali a vyslali flotilu.... A další připojování vnitřních států USA k unii???? Když prvních 7 států ovládlo moře a přístavy a založily slavné USA, tak to byl přirozený diktát, kdo se "chtěl" z vnitrozemí připojit, tak prostě musel, protože jinak by nezobchodoval ani 1 krávu....Takže asi měli fakt na výběr........ na západě bylo divoko a indiánově a jinudy cesta k světu čehokoli nevedla... takže asi tak... rozhodně žádná idila a vize... prostě jen hrubý zájem a klika jak od blázince v dostatečně zdrojově silné "nové zemi"... jinak jako vždy o penězích... a vlivu a moci...
        TOM
        • Re: vznik USA
          05.06.2012 15:10

          ani v tom nelze přirovnat Evropu. Jinak, to znám, ale je toho tolik, že by se to sem nevešlo :-)
          Jesse
  •  
    04.06.2012 13:24

    Evropa stojí nad propastí a eurohujeři po nás chcou, abychom skočili. Že prý poletíme.
    Hans
  • Kdo to je "v tichosti"?
    04.06.2012 9:28

    Evropa je kdo? Co to dělá? Co pije a jí? Jak chodí? Co umí? Můžete tady napsat aspoň jedno jméno,l které figuruje opět za těmi intrikami, podrazy, zlodějnami atd...? Je těžké označit a odsoudit k doživotí a konfiskaci miliardových majetků, které nahrabali marxisté a fašouni v Bruselu? Je těžké zveřejnit jména lidí, kteří byli do Bruselských struktur naimplantováni a o demokratické volbě dodnes nic nevědí? Pokračujte...
    Jesse
    • Re: Kdo to je "v tichosti"?
      04.06.2012 10:27

      myslim, ze ti blbci pripravuji vstup iranu a afganistanu do eu
      Azb
  • Evropa ??
    04.06.2012 9:21

    No a pomaloučku a potichoučku to bude aine volks,aine raich, aine ....
    Fosil
    • Re: Evropa ??
      04.06.2012 9:30

      :-)) jen ta marka nebude... Ale kdo ví, třeba ten socialistický nácek a řvoun Martin Schulz tu marku místo eura prosadí... To by ale nesměl mít majetek v eurech :-))
      Jesse
Aktuální komentáře
29.04.2024
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y