Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Australská ekonomika rychle roste, hnaná těžařským boomem. Výhled krotí ochlazování v Číně

Australská ekonomika rychle roste, hnaná těžařským boomem. Výhled krotí ochlazování v Číně

06.06.2012 12:25, aktualizováno: 6.6. 13:44

Aktualizováno

Australská ekonomika vykázala za první čtvrtletí roku rychlejší růst, jehož tempo překonalo očekávání ekonomů více než dvojnásobně. HDP za 1Q se zvýšil o 1,3 procenta, zatímco v posledním kvartálu loňského roku ekonomika rostla o 0,6 procenta a analytici v anketě Bloomberg (medián) očekávali udržení tohoto tempa i v období od ledna do března. Pozitivní překvapení se promítlo do posílení australského dolaru a tamního akciového trhu a poslalo výše i výnosy dluhopisu australské vlády.

Meziročně růst HDP zrychlil na 4,3 procenta a podle tamního statistického úřadu je nejvýraznější od roku 2008, zatímco analytici očekávali růst o 3,3 procenta. Obchodníci také snížili sázky na to, že australská centrální banka příští měsíc opět podpoří ekonomiku snížením úrokových sazeb. Pokles klíčové sazby o půl procenta v červenci očekává podle Credit Suisse Group 34 procent traderů, méně proti polovině před oznámením dat o HDP. Reserve Bank of Australia včera snížila klíčovou sazbu o čtvrt procenta na 2,5leté minimum 3,5 % kvůli „nejistotě v globální ekonomice a sklonu k preventivnímu chování spotřebitelů i firem“. Aktuální úroková sazba v Austrálii je stále nejvyšší mezi hlavními světovými vyspělými ekonomikami. Guvernér tamní centrální banky Glenn Stevens zatím označil tempo ekonomického růstu za „mírné“.

Za překvapivým růstem australské ekonomiky stojí především silná poptávka z Číny, která je klíčovým odběratelem železné rudy, uhlí, zemního plynu a dalších komodit. Příjmy z těžby a prodeje komodit tak zastiňují problémy, s nimiž se potýkají ostatní odvětví ekonomiky. Silná měna zasáhla zpracovatelský sektor i sektor služeb, jejichž propad pomáhají vyvážit plánované investice do projektů předních společností jako BHP Billiton v odhadovaném objemu 500 miliard australských dolarů (cca 492 mld. USD). „Těžařský boom dramaticky posílil investice. Na druhé straně, ne-těžařská část ekonomiky trpí,“ potvrzuje šéf investiční strategie AMP Capital Investors Shane Oliver.

Meziroční růst australské ekonomiky zprůměrovaný za poslední dvě čtvrtletí je nejvyšší mezi desítkou zemí G10 sledovaných agenturou Bloomberg. Tamní vláda chce růstu využít k vymazání svého dluhu – podle květnového odhadu dosáhne příští rozpočet za fiskální rok začínající 1. července přebytku 1,54 miliardy australských dolarů a ocitne se tak po 4 letech v černých číslech. 

O růst ekonomiky se nejvíce zasloužily inženýrské stavby, převážně pak v těžebním průmyslu. Meziročně se jejich objem zvýšil o 19,7 procenta. Náměstek ministerstva financí Wayne Swan řekl, že země dosáhla vysokého růstu ekonomiky navzdory bouřím, které narušily vývoz železné rudy ze spolkového státu Západní Austrálie. Ekonomika Západní Austrálie, kde se soustřeďuje většina těžby, vykázala roční růst 13,6 procenta. "Jsou zde i nepříznivé faktory, což je i důvod, proč je tento výsledek tak pozoruhodný," řekl Swan. Hospodářský růst podle něj ukazuje, že australská ekonomika ustojí i daň ze škodlivých emisí, kterou budou od příštího měsíce platit největší průmysloví znečišťovatelé.

Největší obchodní partner Austrálie Čína nicméně čelí zpomalující ekonomice, která podle ekonomů výrazně omezí spotřebu komodit a bude mít globální dopady. Čínská ekonomika rostla v prvním čtvrtletí 8,1% tempem, nejpomalejším za tři roky. Výrazné ochlazení je patrné i v začátku druhého čtvrtletí, kdy průmyslová výroba v dubnu výrazně zpomalila meziroční růst (na 9,3 % z 11,9 % v březnu). V květnu průmyslová aktivita, měřeno indexem nákupních manažerů, opět prudce klesla, pokles zisků hlásí i průmyslové podniky v zemi. Dopad na komoditní trhy je přitom již patrný. Ceny některých kovů kvůli obavám o vývoj poptávky po nich sestoupily na mnohaměsíční minima. 

 
Čínský ekonomický cyklus je svou silou určující pro spotřebu komodit a tržní ceny v globálním měřítku. Nejvýznamnější vliv je právě u vstupů pro ocelárny (ruda, koksovatelné uhlí) a elektrárny (termální uhlí). Železné rudy Čína spotřebovává zhruba 60 procent dodávek přepravovaných po moři, druhé je Japonsko se zhruba 20% podílem. Dovozy rudy jsou řádově na půlročním minimu, například u mědi je to 8měsíční minimum. Investory nepotěšila ani nedávná zpráva, že čínští dovozci žádají zahraniční exportéry o odložení či zrušení části uzavřených kontaktů na dodávky energetického a koksovatelného uhlí a surového železa a rudy. Neočekávaně prudké zpomalení čínské ekonomiky nutí domácí ocelárny k omezení produkčních objemů kvůli poklesu cen oceli.

Bankovní domy Morgan Stanley, Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America a UBS snížily během května své prognózy růstu čínské ekonomiky, poté co dubnová data ukázala na nejpomalejší růst průmyslu od roku 2009, nižší než očekávaný objem nových úvěrů a inflaci třetí měsíc v řadě bezpečně pod 4procentním cílem centrální banky. Podle čínské verze webu Wall Street Journal letos růst HDP Číny nedosáhne 7 procent bez dodatečné vládní stimulace. Peking chystá sadu podpůrných opatření, které by však velikostí neměly již zdaleka dosáhnout rozsahu stimulace, kterou vláda prováděla v roce 2008. Jádrem má být podpora investic do infrastruktury, dopravy, energií i zdravotnictví a vzdělání.

(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Čtěte více:

Čína ruší část dovozů uhlí a železa a tlačí na ceny. Ekonomika přibrzdila příliš
21.05.2012 17:48
Čínští dovozci žádají zahraniční exportéry, aby odložili či zrušili čá...
ING: Rozvíjející se trhy už tak rychle, jako před krizí, neporostou. Zpomalí vývozci komodit
23.05.2012 16:05
Růst rozvíjejících se trhů se pravděpodobně nikdy nevrátí na úrovně, k...
Rio Tinto stále věří železu. Pokračuje s plány na razantní expanzi těžby v Austrálii
24.05.2012 13:41
Navzdory zhoršujícímu se výhledu světové ekonomiky hodlá těžařský giga...
Čína masivní injekci č. 2 nechystá, na ekonomiku půjde cestou podpory investic, píše tamní tisk
30.05.2012 10:16
Čína nemá v plánu zavádět další opatření na podporu ekonomiky v rozsah...
Čína podpoří sedm rozvíjejících se průmyslových odvětví
30.05.2012 16:25
Čínská vláda dnes schválila plán podpory sedmi rozvíjejících se průmys...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data