Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko je druhým největším protekcionistou, tvrdí Evropská komise

Rusko je druhým největším protekcionistou, tvrdí Evropská komise

07.06.2012 18:18, aktualizováno: 7.6. 18:18
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Až bude Rusko letos vstupovat do Světové obchodní organizace (WTO), jeho celní a ochranářská politika bude s velkou pravděpodobností odporovat pravidlům organizace, uvádí se ve včera vydané zprávě Evropské komise. Brusel tak naznačil, že ihned po přistoupení nebude váhat začít s Moskvou vést řízení před soudními orgány WTO. Pravděpodobně tak ruskou vládu tlačí k rychlému odstranění některých opatření poškozujících evropské exportéry.

Podle zprávy Rusko tato opatření, která by podle Komise mohla potenciálně omezovat obchod, využívá velmi často. Za posledních osm měsíců zakázalo dovoz živých zvířat z EU (prasat, ovcí, koz a hovězího dobytka), pokračuje v nepřímé podpoře automobilového průmyslu (vysoká dovozní cla na kompletní vozy, levné úvěry domácím výrobcům od státních korporací), omezuje přístup zahraničních společností ke státním zakázkám a v rámci celní unie s Kazachstánem a Běloruskem plánuje zavést sezónní importní cla na cukr a omezit dovoz sladkovodních ryb. Od října minulého roku zpráva vyčísluje 12 nařízení či regulí omezujících obchod, přičemž pět dalších se rozpracovává. Větším protekcionistickým hříšníkem je podle dokumentu jen Argentina.

Evropská komise také bude pečlivě sledovat program státní podpory vybraných odvětví ekonomiky, do nichž hodlá ruská vláda v dalších dvaceti letech napumpovat miliardy dolarů. Do uhelného průmyslu 92 mld. USD; 10 mld. USD do loďařství a 17,5 mld. USD do produkce potravin. Brusel bude zajímat, jestli se tyto programy nestanou nástroji nepovolených subvencí protekcionistického charakteru.

Podle ruských ekonomů by ale podobné výhrady mohla mít po vstupu do WTO i Moskva vůči Bruselu. Nelíbí se jí například obsah třetího energetického balíčku EU, kvůli němuž přijde o plynovody v Litvě, antidumpingová cla uvalená na trubky, která poškozují třeba velký závod v Čeljabinsku, nebo kvóty na dovoz uranu do zemí EU, jež jsou trnem v oku státní agentuře Rosatom.

Poslední překážkou na cestě Ruska do WTO je ratifikace přístupových dohod v Dumě. Řada vlivných koncernů bojících se zahraniční konkurence se ještě pokouší lobbovat za pozdržení vstupu. Prezident Vladimir Putin se ale opakovaně vyslovil pro rychlé uzavření procesu. „Jednali jsme o vstupu do WTO 17 let, a své rozhodnutí měnit nebudeme“, řekl prezident s tím, že přesvědčen, že členství v organizaci udělá ruskou ekonomiku otevřenější, diverzifikovanější a konkurenceschopnější.

Problémy v oblasti ekonomických vztahů dokládají léta se vlekoucí jednání o Rámcové úmluvě o partnerství a spolupráci mezi EU a Ruskem. Komise by ráda vyjednala co nejkomplexnější dokument, v němž by se ruská vláda zavázala například k rovnocennému přístupu evropských firem ke státním zakázkám, zatímco ruští zástupci chtějí podepsat jen koncepční úmluvu a o podrobnostech jednat odděleně a postupně. Brusel se má také na pozoru před snahami Vladimira Putina o vytvoření „Euroasijské unie“. Na víkendovém summitu EU-Rusko Putin prohlásil, že představitelé EU by se s tímto rodícím hospodářským celkem, jehož základem je celní unie Ruska, Běloruska a Kazachstánu, měli naučit jednat.

(Zdroje: Moscow Times, Vedomosti)


Váš názor
  • Dnesni Rusko
    08.06.2012 7:55

    je trnem v oku vsem zavistivcum, kteri se snazi zase pospinit vsechno co ma co delat s Putinem a jeho snahami dostat Rusko na vysluni svetoveho deni, kam pravoplatne patri. Kde jinde si ziji lide tak bezstarostne a tesi se tak vysoke zivotni urovni. Rusko se s Cinou a Venezuelou stava svetovym lidrem rozvoje a pokroku a to se mnohym zajida. To je videt i na zdejsim clanku - vsechno jen pomluvy a lzi. Maji jen z Ruska strach, ze brzy predhoni tu vsemocnou ameriku.
    Jirka.P
    • Re: Dnesni Rusko
      08.06.2012 8:07

      Co to plentáš za nesmysly? Skutečnost je úplně jiná. Evropa se utopila ve své vlastní neschopnosti a prostě si to nechce přiznat. Rusko není žádný pokrokový stát. Tam vládne mafie, špína, neúcta k životu, neproduktivita a pod... Přesto všechno je to paradoxně výhoda, protože internacionalistická EU je ještě v horším srabu. V EU se už přestalo tvořit, ale vyrábí se astronomické dluhy a tuny nesmyslných směrnic, norem, zhovadilostí, které zadusily poslední špetku naděje, že bude i špinavému Rusku konkurovat. Prostě jsme skončili u tupých politických výkřiků merkelové, Barrosa, Rumpuye, Schulze !! Nedělej kvůli tomu z Ruska velmoc.
      Jesse
      •  
        08.06.2012 8:37

        Jesse, lépe to napát snad ani nejde!!
        Achjo...
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data