Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Potřebuje Německo pro udržení přijatelného růstu zbytek Evropy?

Potřebuje Německo pro udržení přijatelného růstu zbytek Evropy?

11.06.2012 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

V Evropě se začíná tvořit konsenzus ohledně stimulační politiky. Ta by měla zabránit cyklu deprese, kdy fiskální utahování nevede ke snížení deficitů, způsobuje jen růst nezaměstnanosti. Německo však mělo doposud ke stimulaci různé výhrady. Je nyní připraveno podílet se na podpoře růstu? Nebo můžeme položit následující otázku: Může Německo dosahovat přijatelného růstu i v případě, že zbytek eurozóny spadne do recese?

Německo by totiž podporovalo stimulaci pouze tehdy, kdyby mělo samo problém. Mezi možné cesty, jak podpořit růst, přitom patří oslabení eura, zvýšení investic ze strany EIB a evropských strukturálních fondů, rozprostření snahy o snížení deficitů do delšího časového období a část strukturální politiky. A podporou by byla i fiskální stimulace v Německu samotném. Pozitivní postoj Německa k takovým krokům závisí konkrétně na tom, jak se bude vyvíjet jeho domácí poptávka a jak exporty.

Německé firmy jsou velmi ziskové, což zvyšuje zaměstnanost, reálné mzdy a investice. Domácí poptávka tak má pozitivní momentum i přes vysokou míru úspor domácností. Finanční zdraví německých firem ale také závisí na jejich schopnosti exportovat. Mezi úrovní exportních objednávek a celkových objednávek panuje v případě Německa vysoká korelace. Klesající vývozy tak vedou k nižším investicím a zhoršení finančního zdraví firem. Do zemí EU přitom proudí 60 % celkových německých exportů, do zemí eurozóny 40 %. Podíl rozvíjejících se zemí a zemí vyvážejících ropu dosahuje pouze asi 30 %. Váha exportů do Evropy klesá, zatímco váha vývozů do zbytku světa roste a celkově vidíme stagnaci.

Domníváme se tudíž, že Německo by nebylo schopno udržet přijatelný růst i v případě, kdyby zbytek eurozóny spadl do recese. Vývozy do tohoto regionu mají příliš vysokou váhu na to, aby měly jen omezený vliv jak na celkové exporty, tak na německou domácí poptávku.

(Zdroj: Natixis)


Váš názor
  • vysát - odhodit, nebo si nechat?
    11.06.2012 9:05

    Němci nejsou kvalitní a myslící národ ekonomů. Jsou více houževnatí, poslouchajíc rozkazů, pečliví... ALE nemyslící. Stejně tak to platí jak o obyvatelstvu, tak o politických špičkách. Mají prostě rádi vůdce. Ale jak se vůdce splete, tak s pánem Bohem Německo. Tento národ je cyklický, stejně jako akcie. Umí zblbnout jednou proletariát, podruhé nacionalisty, teď sledujeme etapu, jak blbne s eurofanatiky. Blíží se konec. Kdyby byl v čele Německých bank nějaký kápo s mozkem, tak zavelí k ústupu. Vysaje zbytky potenciálu obsazeného území a vrátí se k osvědčenému modelu, kdy může chudým státům lépe konkurovat. Ale je tu ještě jedno ALE - to je otázka nezřízené chamtivosti a tou jsou němci stejně posedlí, jako jejich předchůdci... Myslím, že to dopadne jak 2 sv. válka - po nás potopa.
    Jesse
    • Re: vysát - odhodit, nebo si nechat?
      12.06.2012 2:03

      toz bysme mohli zacit tipovat jaky bude uredni jazyk v evrope v roce 2030
      Azb
    • Re: vysát - odhodit, nebo si nechat?
      11.06.2012 10:49

      "Nezřízenou chamtivostí" tak tomu se už musím smát. Zřejmě jsi nikdy nežil v tržní ekonomice. "Jako jejich předchůdci": tak předchůdci Němců na území dnešního Německa byli Keltové, "lid popelnicových polí" nebo neandrtálci. Které předchůdce myslíš?
      Pracovitý Prosecký
      •  
        12.06.2012 8:09

        Myslím, že jsem popsal "předchůdce" dost jasně v souvisloti s 2 sv. válkou, stejně tak jako bankovní kruhy, které horlivě vykrmovaly Hitlera... Z lásky k jeho šovinizmu a nacionalizmu to finančníci jistě nedělali. Hleděli na rozpínavost a zisk. To přece byla ona zmiňovaná grandiózní chyba. Těžko uvěřit, že to po tolika letech ještě někdo nechápe :-)
        Jesse
    • Re: vysát - odhodit, nebo si nechat?
      11.06.2012 10:47

      Jesse, tento tvůj názor odpovídá horizontu asi dvou ulic v okolí bydliště v nějakém odlehlém koutě země. Navíc je zcela mimo téma článku. Čeho konec se blíží? Co bude potom?
  • Špatně položená otázka
    11.06.2012 8:44

    Otázkou není, jestli Německo potřebuje pro svůj růst zbytek Evropy. samozřejmě potřebuje. Otázkou je, jestli navrhované růstové nástroje povedou k růstu. Marshallůb plán sice úspěšný byl, ale působil jinými nástroji (zvýhodněné úvěry pro malé a střední podniky - takový nástroj dnes lobby velkých bank nepřipustí, protože to by byla jejich konkurence) a v jiné době (naprostý nedostatek jakéhokoli zboží a naprostá kapitálová podvyživenost, konkurenční, ne monopolní, struktury apod.). Jak povede zvýšení investic z EIB a strukturálních fondů k podpoře podnikavosti?
Aktuální komentáře
29.04.2024
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y