Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pimco: Buďte v čele „velké migrace“, vyděláte nejvíc

Pimco: Buďte v čele „velké migrace“, vyděláte nejvíc

13.06.2012 18:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve světové ekonomice probíhají obrovské změny, kterých se musí účastnit všechny regiony. Patrné je to například z toho, jak je Asie postižena procesem oddlužování, který probíhá v rozvinutých ekonomikách. Snižování dluhu amerických domácností má negativní dopad na poptávku po exportech z Asie a fiskální krize v Evropě nutí finanční instituce k opatrnosti a přenáší do Asie volatilitu trhů. Asie ale již není v této hře pasivním hráčem, jako tomu bylo v minulosti, kdy představovala jen malého a ekonomicky zranitelného hráče. Nyní se rozhoduje o tom, zda rozvíjející se trhy vyplní mezeru v poptávce, kterou vytvořily Spojené státy a Evropa.

Nejdůležitější a zároveň nejsložitější změny probíhají v Číně. V minulosti dosahovala 10% – 11% růstu, který byl tažen exporty a investicemi. Jejich potenciál již ale narazil na své hranice. Momentálně je kladen důraz na domácí poptávku, což od vlády vyžaduje významné změny v politice včetně daňové oblasti, rozdělení příjmů mezi státem vlastněné firmy a zbytek ekonomiky a další strukturální změny.

V delším období můžeme čekat, že čínská ekonomika poroste tempem na úrovni 7 %. To je méně, než čekají optimisté, ale nejde o tvrdé přistání, kterého se obávají pesimisté. Měnící se struktura růstu pak globální ekonomice přinese vítěze a poražené. Mezi ty první dříve patřili producenti komodit, jako například Austrálie. Tyto země ale v budoucnu již z čínského růstu tolik těžit nebudou, protože klesne význam investic náročných na komodity. Naopak země, které se nacházejí v dodavatelském řetězci propojeném s čínskou domácí poptávkou, na tom budou v budoucnu lépe.

Investoři se často obávají rizika inflace. V krátkém období ale není pravděpodobné, že by se stala na globální úrovni skutečnou hrozbou; podobně tomu je i v Asii. V delším období se ale toto riziko bude zvyšovat a klíčovou roli bude hrát politika centrálních bank. Ta je v klíčových průmyslových zemích jednoznačně nakloněna inflaci, ne deflaci. K tomu se přidává fakt, že s prodlužující se krizí klesá velikost světové produkční základny. Dlouhodobě nezaměstnaní ztrácejí své dovednosti, klesá kvalita strojů a zařízení a zmenšuje se tak agregátní poptávka, což riziko inflace zvyšuje. Dlouhodobě zaměřená portfolia by tak měla být zajištěna proti inflaci, což lze učinit přes dluhopisy zajištěné proti inflaci, komodity, některé akcie či aktiva z rozvíjejících se trhů.

Růst japonské ekonomiky bude nadále negativně ovlivněn zejména zhoršující se demografickou situací. Potenciální růst je sám o sobě nízký a bude ještě klesat, protože klesá množství pracovníků a dokonce i kapitálová zásoba. Mladí lidé své výdaje zřejmě zvyšovat nebudou, protože porostou daně a pojištění. Tradiční monetární politika nebude nadále efektivní, protože sazby leží již delší dobu u nuly.

Změny v čínské ekonomice budou mít na Japonsko smíšený vliv. Její posun k vyšším příjmům může pro Japonsko znamenat příležitost, ovšem snížené investice mohou na japonské exporty dolehnout negativně. Japonsko má tedy slabý růstový výhled, zároveň je ale čistým zahraničním věřitelem a může tisknout své vlastní peníze, což jsou velké výhody například ve srovnání s evropskou periferií. A japonský problém není externí solvence, ale mezigenerační solvence. Mezigenerační transfery možná narazí v budoucnu na svůj strop, ale pravděpodobně se tak nestane v následujících třech až pěti letech.

Celkově se dá čekat, že růst bude pomalý v průmyslových zemích a vyšší v rozvíjejících se ekonomikách, i když ne tak vysoký jako v minulosti. V tomto prostředí mohou měny rozvíjejících se zemí dále posilovat. Největší atraktivitu by v takovém prostředí měly dluhopisy rozvíjejících se zemí denominované v místní měně, protože budou nabízet nejvyšší, o riziko upravenou, návratnost. Portfolia většiny globálních investorů jsou ale vychýlena směrem k cenným papírům v rozvinutých zemích. Čekáme tak, že bude probíhat „velká migrace“, která bude v následujících letech představovat hlavní investiční téma. Do Asie poteče více investic a investoři, kteří budou na počátku tohoto procesu, z něj budou profitovat nejvíce.

(Zdroj: Pimco)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba