Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Rozhodnutí|Zákony|Trhy & finance
Jak postupovat při kopání hrobů aneb zakázaná dohoda se za etický kodex neskryje

Jak postupovat při kopání hrobů aneb zakázaná dohoda se za etický kodex neskryje

15.06.2012
Nejvyšší správní soud před časem definitivně potvrdil rozhodnutí antimonopolního úřadu, jímž byla spolku provozovatelů pohřebních služeb uložena půlmilionová pokuta. Důvodem byly vnitřní předpisy spolku. Ač maskovány bohulibými názvy, měly pragmatický a zakázaný cíl.

Sdružení v letech 2000 až 2004 přijalo vnitřní předpisy a metodické materiály obsahující pravidla, která měli jeho členové dodržovat při poskytování pohřebních a souvisejících služeb.

Dokumenty se nazývaly například „Kodex cti“ či dokonce „Jak postupovat při kopání hrobů“. Obsahovaly ale zásady motivující členy sdružení, aby mimo jiné nepožadovali za své služby ceny nižší než obvyklé, nastavovali ceny podle určitého návodu nebo aby využili neznalosti zákazníka a pokud možno ho neinformovali o případných nižších cenách konkurence.

Podle jednoho z těchto předpisů se každý stávající nebo potenciální člen sdružení měl dobrovolně zavázat přijatá pravidla dodržovat. A kdyby to nešlo po dobrém, mělo to jít po zlém, neboť sankční mechanismy měly počítat i s tím, že kterýkoliv člen měl příslušnému orgánu sdružení udávat ty účastníky, kteří by předpisy nedodržovali. Prokázalo se, že sdružení tyto předpisy uplatňovalo až do roku 2008.

Široký pohled na to, co je zakázané

Nejvyšší správní soud (NSS), k němuž spor doputoval, došel k závěru, že předpisy sdružení byly jedním z typů dohod zakázaných dle zákona o ochraně hospodářské soutěže. V odůvodnění rozhodnutí NSS připomněl, že pojem „zakázaná dohoda“ vykládají soudy poměrně široce.

V případě „pohřebního kartelu“ NSS konkrétně uvedl, že za rozhodnutí je třeba považovat také stanovy, vnitřní předpisy, metodické pokyny a podobně. Soudci navíc dodali, že sdružení je odpovědné za obsah těchto předpisů a způsobené následky.

Na rozdíl od toho, co si zřejmě myslí většina lidí, není při určení, zda je nějaká dohoda protiprávní, rozhodující její závaznost, rozsah nebo způsob přijetí. Úplně stačí, když může narušit (nikoli když nutně naruší) hospodářskou soutěž na relevantním trhu. Reálný dopad zakázané dohody na trh je jen jednou z okolností, která se zohledňuje při určení výše pokuty.  

Závěry soudců z NSS se samozřejmě netýkají jen provozovatelů pohřebních služeb. Vztáhnout se dají na jakýkoli jiný profesní nebo stavovský celek. Chránit si vlastní živobytí zakázanými dohodami, byť umně skrytými za etické standardy, jednoduše není možné.

   

 


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje