Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč (ne)potřebujeme rady analytiků

Proč (ne)potřebujeme rady analytiků

15.06.2012 18:03
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Pokud se budete ptát na radu dostatečného množství lidí, někdo vám zcela jistě řekne to, co chcete slyšet. Touha po radě, nebo v našem konkrétním případě po expertním úsudku, je tak silná, že lidé často ztrácí schopnost objektivně posoudit její kvalitu.

Věříme expertům, i když jejich způsobilost předvídat budoucí vývoj je ve skutečnosti mizivá. Philip Tetlock ve knize „Expert Political Judgment“ ukazuje, že politologové jsou horší proroci než mechanicky fungující algoritmy. Přitom čím významnější expert (tj. čím častěji je citován v médiích), tím pomýlenější se jeho predikce posléze ukazuje.

V případě finančních poradců je situace obdobná. Nikdo nedokáže spolehlivě říct, jakým směrem se ekonomika nebo akciový trhu budou v krátkém období ubírat. Podle Warrena Buffetta, nejúspěšnějšího dlouhodobého investora, ani nemá cenu se o to pokoušet. Právě toto „umění“ ale živí (a velmi slušně) zástupy ekonomů, stratégů a analytiků všech druhů a barev. Průměrný manažer investičního fondu přitom nedokáže výkonnostně předstihnout trh (tj. celý burzovní index). Zatím také nikdo nepřišel na metodu, jak dopředu odhadnout, který manažer bude lepší než ostatní. Investoři jsou nicméně stále ochotni za služby aktivních správců portfolií platit.

Složitost moderních finančních trhů, záplava dennodenně chrlených informací jsou pro poskytovatele finančních rad darem z nebes. Investoři mohou mít pocit, že jednoduše nemají čas na vyhodnocení všech dostupných dat, a proto se potřebují spoléhat na doporučení profesionálů. I kdyby si mysleli, že burza je zmanipulovaná ruleta, v níž o výhře rozhodují krupiéři, dává smysl zaplatit si za názor zasvěceného personálu kasina, jestli padne červená, nebo černá.

Vyhledávání rad autorit nejpovolanějších může mít i jiný, psychologický důvod: snaha svalit vinu za špatné osobní rozhodnutí na druhé. Pokud se na základě vlastního výzkumu rozhodnete vložit všechny úspory do technologických akcií, které posléze propadnou, můžete si za to sami. Jestliže jste ale při nákupu Nokie dali na radu „kapacit oboru“, můžete z následných ztrát vinit také je.

Některé rady mohou být vskutku nad zlato. Řada konzultantů své klienty varovala před podezřele vysokými výnosy dnes již zkrachovalých fondů Bernarda Madoffa. Investorům také neuškodí vědět o výhodách diverzifikace portfolia nebo dopadu daňové regulace. Tržní valuace mají navíc tendenci vracet se v dlouhém období k určitému průměru, takže informace o tom, jestli akcie vypadají v historickém srovnání levně, nebo naopak draze, může být nápomocná.

Problém poradenského průmyslu spočívá v tom, že výše nastíněná doporučení jsou potřebná jen jednou za čas, což dost omezuje potenciální výši provizí. Investoři jsou tak každý den bombardováni nekonečnou litanií zpráv o výhodách akcie A oproti titulu B, nebo o jistojistém posílení jedné měny vůči druhé a tak dále. Klienti pak s pozicemi hrají taková škatulata, že poplatky pro brokery pohltí většinu zisku.

Možná finanční poradenství rozkvétá proto, že s představou nepředpověditelné budoucnosti se lidé zkrátka nespokojí. Alespoň nějaká předpověď – jakákoli - má proto utěšující účinek. Podle Tetlocka „věříme expertům, stejně jako naši předci věřili věštcům; chceme si myslet, že svět je ovladatelný a nechápeme, nebo nechceme chápat zákon náhody, nebo schválnosti.

(Zdroje: Buttonwood, Philip Tetlock: Expert Political Judgment)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)