Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurodolar: QE za dveřmi?

Eurodolar: QE za dveřmi?

18.06.2012 18:09

Eurodolar byl v posledních dnech i týdnech jedním z mála trhů, který se nepohyboval plně v souladu s obecně se rozšiřující averzí k riziku. Jak připomíná následující graf, dolar oslaboval, což je ve světle zhoršující se situace v eurozóně a i v celé globální ekonomice kontraintuitivní:

qe1

Univerzálně populární vysvětlení podobných růstů aktiv, které by měly být pod tlakem, hovoří o velkém počtu otevřených krátkých pozic (tj. na trhu není síla, která by cenu aktiva tlačila dále dolů), či dokonce o nutnosti uzavírání krátkých pozic (tj. je tu síla, která dokonce tlačí cenu nahoru). Neříkám, že tento faktor nehraje roli i nyní, ale zdá se, že tento pohyb kurzu říká trochu více.

Hlavní faktory, které v po-lehmanovském světě ovlivňují eurodolar, jsou obvykle následující: Sazby v USA vs. sazby v eurozóně, poměr růstu M2 či báze v USA a v eurozóně, kurz RMB k dolaru, volatilita na trzích (VIX) a rizikové spready, či CDS PIIGS. Možná k tomu můžeme ještě přidat politiku NBS – její snahu diverzifikovat z nakoupených eur do dolarů, či dalších měn. Pohled na vývoj ve vyjmenovaných oblastech pak ukazuje dva hlavní kandidáty, kteří by v posledních dnech podporovali euro: Prvním z nich je posilující renminbi (možná menší poptávka po dolarech). Druhým, a tvrdil bych asi že rozhodujícím, je relativní očekávaná (!) uvolněnost politiky Fedu a ECB.

ECB totiž ukázala, že krize v eurozóně podle ní není ještě dost hluboká na to, aby postupovala agresivněji (opět se vybavuje Rogoffovo: Koho bude zajímat, že v neexistující eurozóně byla inflační očekávání pevně ukotvena na 2 %?). Americká ekonomika ale začíná opět zpomalovat, reakční funkce Fedu sice už nemusí být tak pro-QE, ale je jasné, že jeho pravděpodobnost se stále zvyšuje. A zdá se, že natolik, že dolar i v současném rizikově averzním prostředí oslabuje, nebo alespoň neposiluje tak rychle, jak bychom na první pohled čekali.

Co by nějaká další verze QE znamenala pro akciové trhy, jsem rozebíral v předchozím „Trhy na čekacích úrovních, Bernanke-Pavlovův reflex by nyní byl slabší“. Pokud bychom si chtěli osvěžit minulé reakční vzorce trhů celkově, stačí se podívat na následující graf, ve kterém jsou výnosy španělských vládních dluhopisů, americké akcie – SPX a eurodolar. Vyznačen je i počátek QE2 a Twistu. Na první pohled je nyní patrné, že výrazně „jinak“ – tedy mnohem výše, jsou právě výnosy španělských dluhopisů (a to i ve srovnání se startem Twistu). Dolar je přitom ve srovnání s efektivním počátkem QE2 na cca stejné úrovni.

qe2


Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách