Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejspolehlivějším útočištěm začíná být pro řadu investorů hotovost

Nejspolehlivějším útočištěm začíná být pro řadu investorů hotovost

19.06.2012 19:00
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Averze vůči riziku má v poslední době jednoznačného beneficienta. Není jím zlato, ani konzervy lančmítu, ale hotovost. Nic neřešící výsledek řeckých voleb spolu se zpomalováním čínské ekonomiky a chabým výkonem té americké neposkytují prostor pro přílišný optimismus, a tak se řada velkých investorů a jejich poradců rozhodla, že jedinou rozumnou pozicí v současných neklidných dobách je držet peníze.

„Dnes stačí pokles burzy o několik procentních bodů a už se začínají ozývat hlasy požadující více akomodace, uvolnění a stimulace. Je udivující kolik investorů stále věří, že dodatečná likvidita vyřeší problémy s dluhem eurozóny,“ tvrdí Charles Biderman, výkonný ředitel konzultantské firmy TrimTabs Investment Research. Už několik týdnů svým klientům, včetně velkých institucionálních investorů, radí držet 100 % portfolia v hotovosti. Tisknutí peněz podle Bidermana problém platební neschopnosti dlouhodobě nevyřeší. Se svým názorem není sám.

Floridská společnost Cumberland Advisors spravující kolem 1500 účtů udržuje klientům 10 % až 20 % vkladů v hotovosti jako „dočasné pozice“. Podle měsíčně aktualizovaného průzkumu, který mezi 260 investory provádí Bank of America/Merrill Lynch, průměrná úroveň hotovosti v portfoliích vzrostla ze 4,7 % v květnu na 5,3 % v červnu, což nejvíc od začátku dluhové krize v Evropě.

Již několik let se na trzích opakují stejné scény. Fiskální či bankovní krize v nějaké části světa, nejčastěji v Evropě nebo Spojených státech, vyvolá panické reakce. Vlády a centrální banky odpoví záchrannými balíky a zaplaví trhy likviditou. Následná euforie a vzestup cen akcií ale zpravidla netrvá dlouho (v poslední době je stále prchavější), jelikož problém zůstává nevyřešen. A tak se začíná znovu.

Spekulace o další intervenci vyvolal začátkem června šéf Fedu Ben Bernanke. Někteří očekávají, že americká centrální banka by po dvoudenním zasedání ve středu mohla oznámit další opatření na podporu likvidity a důvěry na trzích. „Co se stane, až manipulace trhy ze strany velkých centrálních bank přestane fungovat?“ ptá se Biderman.

Samozřejmě ne všichni na akcie zanevřeli. Erik Weisman z bostonského fondu MFS Investment Management, který spravuje aktiva v hodnotě 268 mld. USD, považuje akcie v porovnání s dluhopisy z dlouhodobého hlediska pořád za levné. I podle něj však existuje riziko „ příliš brzkého nástupu do pozice“. Hotovosti se Weisman také nestraní: „Pokud máte pochybnosti, je zde mnoho daleko horších investičních možností.“

Podobně opatrný přístup zachovávají firmy. Podle nedávné studie amerického Národního úřadu pro ekonomický výzkum se hotovostní pozice amerických společností v letech 2009-2010 pohybovaly na úrovni 1,86 % jejich aktiv. Mezi roky 1998 a 2000 to byla nula. Hromadění hotovosti korporacemi začalo v polovině uplynulé dekády, přičemž kombinace finanční a dluhové krize tendenci ještě prohloubila. Třeba společnosti Apple na účtech zahálí 100 mld. USD. Ruský ropný těžař Surgutněftěgaz drží v hotovosti 25 mld. USD (víc než je jeho současná tržní kapitalizace). Z toho však běžný občan nijak velkou radost nemá, jelikož křečkující firmy neinvestují do nových továren, kanceláří, vrtů či produktů, což znamená, že i méně najímají.

„Lidé jsou traumatizováni krizí z roku 2008 a nechtějí prodělat,“ tvrdí Jeffrey Gundlach, šéf fondu DoubleLine Capital spravujícího aktiva za 35 mld. USD.

Po krachu Lehman Brothers se hodnota finančních aktiv, včetně akcií, dluhopisů a měn, globálně propadla o 50 bilionů USD.

(Zdroje: Reuters, Vedomosti, AP)


Váš názor
  • co neztratí hodnotu
    20.06.2012 12:41

    je alkohol... Za alkohol směním v jakékoliv době vždy to co potřebuju. Však jsem si taky naplnil bunkr a sklep až povrch sudy, demijónama a flašama lihu, slivovice a tak... I malý tanker jsem si naplnil :-))) a mám vystaráno.
    Jesse
    • Re: co neztratí hodnotu
      20.06.2012 15:09

      http://www.novinky.cz/krimi/271028-podnikatel-skladoval-tisice-kusu-nezdaneneho-alkoholu-a-tabaku.html?ref=stalo-se
      AMN
    • Re: co neztratí hodnotu
      20.06.2012 13:01

      Ale pozor na komunisty. Ti ti to nejem zabavi, ale jeste te nazvou kulakem, ktery poskozuje zajmy strany a vlady a poslou te na sibenici. Muj deda taky vlastnil pole a louky - ze ty ti neznici ani valka ani nikdo neukradne a pak nastal unor 48.
      arcos dorados
      •  
        20.06.2012 13:07

        Jo jo, na to jsem připraven, ale snad nebude tak zle. I když bych se nedivil, kdyby se z eurokolektivistů stali zase bojovníci za lepší společnost (vlastně už jsou) a začali po vzoru tehdejších bolševků rabovat a zavírat. Však i na to jsem pamatoval a dobře se pojistil .-))
        Jesse
  •  
    20.06.2012 10:48

    Dobrý článek ... +1
    maart
    • dobry clanek :o))
      20.06.2012 12:37

      takze ty si zakopes hotovost na zahrade a chodis to zalevat ? A to co si za to, po dvaceti letech koupis te asi nenapadlo :o)).
      arcos dorados
  • v hotovosti je bezpeci ?
    19.06.2012 20:06

    "lide nechteji prodelat" a kdy asi lide chteji prodelavat? 10-15% cash position je dost malo i za normalnich podminek. Investor musi byt pripraven a mit po ruce hotovost kdykoliv. Jak rika Cramer "there is a bull market somewhere any time" a nikdo nevydela kdyz nepodstoupi trochu rizika. Kolik si ale toho rizika muze dovolit je kazdeho jeho vec a je zavisla na mnoha vecech. Ten kdo spoleha jen na rady analytiku nebo na stesti, ten si muze klidne kupovat listky do loterie. To pak vyjde asi na stejno.
    arcos dorados
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data