Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Philip Morris chystá revoluci na trhu cigaret. Silný dolar ale letos zbrzdí růst zisku, čeká

Philip Morris chystá revoluci na trhu cigaret. Silný dolar ale letos zbrzdí růst zisku, čeká

25.06.2012 18:28
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Největší tabáková společnost světa, Philip Morris International, chystá pro rok 2016 či 2017 start prodeje revoluční generace cigaret, je jedním z hlavních vzkazů dvoudenního maratonu pro investory. Nové cigarety budou místo spalování tabáku „stimul“ pouze zahřívat a místo zdraví kuřáků i jejich okolí ohrožujícího dýmu produkovat pouze aerosol. Cigarety tak mají významně snížit negativní dopad na zdraví. PMI v rámci dne pro investory ale také varovala před silným americkým dolarem a jeho dopady na hospodaření společnosti v rámci letošního roku.

Silný dolar – slabší růst zisku

PMI směrem k investorům uvedla, že by se v letošním roce kvůli silným fluktuacím amerického dolaru měli smířit se ziskem na akcii mezi 5,10 až 5,20 USD z dříve avizovaných 5,20 až 5,30 USD/akcie. Důvodem je negativní vliv FX ze strany silného amerického dolaru proti ostatním měnám v rozsahu zhruba 25 centů, vyšší proti dosavadnímu očekávání. Po vyloučení vlivu měnového trhu očekává PMI růst zisku na akcii meziročně o zajímavých 10 až 12 procent, včetně něj 5 až 7 %. Mírný profit warning tímto směrem není neočekávaný při pohledu na další přicházející zprávy. Jen několik dní zpět zhoršila výhled kvůli FX společnost Procter & Gamble, vyšší než dosud očekávaný vliv měnových výkyvů potvrdila PepsiCo.

Zdravější cigarety. PMI chystá na trhu revoluci

CEO společnosti Louis Camilleri zdůraznil, že vůči negativním momentálním vlivům PMI činí zásadní kroky pro svou budoucnost. „Jsme úspěšní při obraně proti přehnaným spotřebním daním u tabáku v mnoha zemích a učinili jsme zásadní pokrok u takzvaných cigaret s modifikovaným rizikem. To podpoří tržby v prostředí, kde část populace s kouřením přestává,“ uvedl šéf tabákové skupiny.

„Jsme v bodě, který považujeme za posun v paradigmatu pro celé odvětví i skupinu PMI,“ řekl investorům Camilleri. Vývoj tazvaných „lower-risk“ tabákových produktů šel doposud několika směry. V roce 1988 tak například byla uvedena starší „zahřívaná“ technologie Premier výrobce, který se dnes jmenuje Reynolds American. Projekt byl zhruba po roce stažen. Nejslibněji se zatím jeví právě zahřívání tabáku místo jeho přímého spalování a následná inhalace aerosolu kuřákem, uvedla společnost PMI. Tato technologie je dle tabákového koncernu již předmětem klinických testů. „Výroba tohoto typu cigaret začne během tří až čtyř let. Jsme si ale vědomi možných potíží po cestě kvůli komplexnosti procesu,“ uvedl provozní ředitel skupiny PMI Andre Calantzopoulos. Skupina uvedla, že výrobou se nebude zabývat žádná ze současných továren skupiny, kterých je po světě 56, tedy ani ta kutnohorská. PMI vybírá v Evropě vhodná místa, vzniknout mají jedna až dvě továrny. Tyto nové produkty nejen, že změní pravidla hry na současných trzích, ale mohou být vstupenkou na trhy dosud neobsazené, uvedla skupina PMI. Zdůraznila přitom i čínský trh.

Otázkou je cena. Ta je odvislá mimo jiné od toho, zda nová generace cigarety zůstane v dnešních kategoriích z pohledu spotřební daně a DPH. Pokud ano, měla by cena NGP mířit do horního cenového segmentu dnešních cigaret, tedy mezi vlajkové značky skupiny. PMI si i pro novou generaci cigaret chce také ponechat stávající značky.

Nejvyšší cash flow, nízký dluh. Trocha čísel 

Při srovnání míry transformace tržeb na volné cash flow je skupina PMI v čele s 29,2 %, následována gobálně BAT s 25,7 % či lokálněji Lorillard s 28,5 %. Mezi lety 2007 až 2011 FCF skupiny roste dvouciferným tempem. Dluh vůči EBITDA přitom dosahuje 1,2násobku při 3,0x u Imperial Tobacco či 1,3násobku u BAT a Altria. Mezi lety 2008 až 2011 se na dostupném cash flow skupiny podílelo sumou 32,4 mld. USD volné cash flow a 9,9 mld. USD emise dluhu. Využito bylo ze 44 % na výplatu dividend (18,6 mld. USD), z 51 % na zpětný odkup akcií (21,4 mld. USD) a z 5 % (2,3 mld. USD) na akvizice. Skrze dividendy a zpětný odkup tak PMI navrátila investorům do roku 2008 již přes 40 miliard dolarů. Dividenda vzrostla mezi lety 2008 až 2011 o více jak dvě třetiny, z 1,84 USD na 3,08 USD/akcie. Mezi tabákovými firmami PMI předstihuje Japan Tobacco (85,2 %) a Lorillard (68,5 %). Morgan Stanley dnes akcie PMI zařadila mezi tituly nejatraktivnější z pohledu udržitelné či růstové dividendy do budoucna.

V polovině června PMI oznámila výraznou akceleraci programu zpětného odkupu vlastních akcií. Po dokončení stávajícího programu zpětného odkupu akcií v rozsahu 12 miliard dolarů, který započal v květnu roku 2010, byl navržen jako tříletý, ale bude ukončen předčasně, již v srpnu tohoto roku odstartuje nový tříletý program v rozsahu 18 miliard dolarů. Philip Morris International již dříve oznámila, že v letošním roce uskuteční zpětný odkup akcií v rozsahu 6 miliard dolarů. Oznámený rozsah zpětného odkupu znamená 12 procent aktuální tržní kapitalizace společnosti. Představenstvo tabákového gigantu PMI také schválilo výplatu kvartální dividendy na úrovni 0,77 USD/akcie. Splatná je 12. července 2012, record date pro ni je 27. červen a ex-dividend day dnešek 25. červen 2012. Na dnes červených trzích PMI ztrácí 1,4 % k 84 USD/akcie.


(Zdroj: PMI, Bloomberg)


Čtěte více:

Philip Morris (YTD +8,3 %) během tří let vykoupí akcie za 18 mld. USD, osminu tržní hodnoty
13.06.2012 11:17
Tabákový gigant Philip Morris International, mateřská společnosti tuze...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data