Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  29.06.2012 09:27:24

Brazilské výzvy

Brazílie „B“ v uskupení rozvíjejících se zemí známém jako „BRIC“ (Brazílie, Rusko, Indie, Čína), zažívá aktuálně období slabého ekonomického růstu. Od mého posledního příspěvku věnovaného Brazílii proběhlo v této zemi několik změn ohrožujících její konkurence schopnost.

Hospodářský růst vykázaný v roce 2011 byl podstatně menší než ten z roku 2010, porovnejte sami. Ze 7,5 % v roce 2010 se v roce 2011 stalo 2,7 %. Příčinou tohoto hubenějšího ekonomického růstu jsou  krize v eurozóně a posilující brazilská měna, nedostatek lidských zdrojů v high tech průmyslu a neochota ke schválení dovozu strategických materiálů. Všechno toto dohromady pak může v budoucnosti znamenat snížení konkurence schopnosti.
Navzdory zpomalujícímu se růstu zažívala Brazílie doslova boom v oblasti exportu, jež byl hnán poptávkou po komoditách ze strany Číny a expanzivní monetární politikou v USA a dalších vyspělých ekonomikách. Zatímco ideální kombinace vyšších cen a zvyšující se poptávky vedla k růstu exportu brazilských komodit, export produktů ze zpracovatelského průmyslu byl zasažen posilující měnou a rostoucími mzdovými náklady, které snižovaly konkurence schopnost Brazílie vůči ostatním rozvíjejícím se ekonomikám.´

 

Cesta správným směrem

Dobrou zprávou však je, že brazilští činitelé věnují aktuální situaci pozornost, a že svými opatřeními směřují brazilskou ekonomiku správným směrem.
Ve snaze stimulovat ekonomiku snížila v dubnu Brazilská centrální banka svou základní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů na 9 %. Od srpna loňského roku tak klesla tato sazba již o 350 bazických bodů.
Vedle těchto opatření centrální banka zvýšila intervence na devizových trzích za účelem oslabení realu a zpřísnila kontrolu přílivu kapitálu. Brazilská vláda rovněž přijala celou řadu opatření k podpoře exportu průmyslových výrobků. Tato opatření zahrnují celou řadu daňových škrtů, včetně 20 % daňových odvodů na výrobní odvětví s vysokým podílem lidské práce jako jsou automobilový průmysl, textilní průmysl, plasty a obuvnictví. Vláda rovněž přistoupila k masivnějšímu úvěrování za zvýhodněných podmínek prostřednictvím Banco Nacional de Desenvolvimento Econômico e Social (BNDES). BNDES je přitom pro exportéry hlavním zdrojem dlouhodobých úvěrů.

K vykompenzování ztráty z těchto pro-výrobních opatření se vláda rozhodla zavést nové daně na vybrané sektory, nově tak podléhají vyššímu zdanění například importéři. Všeobecně jsou brazilské daňové příjmy v poměru k HDP poměrně vysoké, a dokonce nadále rostou. Vysoká míra zdanění při stávajícím daňovém systému má však podle mne negativní dopad na produktivitu práce. Za účelem jejího zvýšení bude podle mne Brazílie muset omezit růst mzdových nákladů, zlepšit infrastrukturu, vzdělávací systém, omezit regulace a zvýšit flexibilitu na pracovním trhu.
Vedle toho bude vláda muset omezit výdaje a zaměřit se více na investice. V ideálním případě by se měla zaměřit na prosazení reforem a různých úlev právě za účelem podpory tolik potřebných investic. A pokud ke snížení daní dojde, mělo by se tak stát napříč celou ekonomikou, a ne jen ve vybraných sektorech. V tuto chvíli napáchal postup brazilské vlády více škod než užitku, to když přinesl nejistotu v otázce legislativy a riziko volatility na trzích.
Na druhou stranu si však myslím, že by na sebe vláda neměla brát zodpovědnost za všechno, co se v zemi děje. Prolomeno bylo například tabu politické strany stávajícího prezidenta, Dilma Rouseffa, týkající se privatizace letišť. Již uskutečněné reformy pak také zasáhly štědrý penzijní systém státních zaměstnanců, což je jistě pozitivní krok, i když se schválené změny budou týkat jen nových státních zaměstnanců.

 

 

Brazílie je stále atraktivní

Navzdory tomu všemu já i můj tým stále nacházíme v Brazílii zalíbení a věříme v její dlouhodobý potenciál. Brazílie je s předstihem nejlidnatější zemí Jižní Ameriky, což znamená rostoucí příjmy a vyšší životní úroveň zdejší mladé populace. Pracující část obyvatel má pak potenciál k tomu, aby se stala motorem domácí poptávky. Obzvláště zajímavé nám pak v případě Brazílie připadají obory jako jsou energetika, finance a materiály. Bude-li Brazílie pokračovat nově určeným směrem, má potenciál k tomu, aby opět dosahovala výrazného ekonomického růstu.

 

Čtěte, kam aktuálně investovat na http://www.penizenavic.cz/investovani

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688